Mijn moeder heeft het me ooit verweten: ‘jongen, je bent te eerlijk, je kunt de waarheid soms maar beter voor je houden en ja, liegen kan vaak helpen.’ Deze wijze raad had ik mij maar beter ter harte kunnen nemen. Jaren geleden kreeg ik een hernia en werd eraan geopereerd. Op een goede dag informeert je zorgverzekeraar naar je welzijn: ‘Wanneer denkt u weer te gaan werken, meneer Viking? Wij hebben namelijk al genoeg rugklanten, ziet u, en daar willen wij zo snel mogelijk vanaf.’ Geloof het of niet maar ik werd echt een ‘rugklant’ genoemd. Dat doet je wel wat als je zelfs niet meer kunt lopen en je bedrijf, waar je jaren voor geploeterd hebt een berg omzet misloopt en ze je afschepen met een coulance-uitkering. Dit is een eenmalig uitbetaald bedrag waarvan zelfs een bijstandsmoeder niet meer onder de indruk raakt. Ik had namelijk een fout begaan.

Een tiental jaren daarvoor ben ik ooit bij een huisarts geweest met rugklachten. Volgens de huisarts niets aan het handje. Op mijn eigen verzoek heb ik een preventief onderzoek laten uitvoeren bij een specialist. Niets aan het handje. Of toch?

Tja, bij het afsluiten van de verzekering had ik dit moeten vermelden en dat had ik niet gedaan dus de verzekeraar kon mij niet meteen uitsluiten voor mijn rug. Dus deden ze dat later alsnog, toen ik tijdens mijn behandelingen daar wel openlijk over sprak. En ondanks dat, een door de verzekeraar aangewezen controlerend arts meende dat er geen verband was tussen toen en nu, werd ik er dus uitgeflikkerd.

Maar het leven gaat verder en bij sommige zaken leg je je maar beter neer. Of toch maar niet?

In 2001 ben ik met mijn multimediabedrijf gestopt. Burn out. Totaal. Nu verkeer ik in een buitengewoon luxe positie over talent te beschikken. En dat talent kan ik te gelde maken. Het heeft deze keer wat meer tijd nodig maar het komt wel. Ik ben weer gaan schilderen en bij tijd en wijle doe ik nog wel eens een freelance klusje als multimedia ontwerper. De komende jaren betekent dit dus wel nagenoeg geen inkomsten. Zeker niet vergeleken bij wat ik ooit verdiende. En op dat laaste, je salaris als direkteur/groot aandeelhouder van een bedrijf – ik kan het ook niet helpen maar zo heet dat officiëel – wordt dus je arbeidsongeschiktheidspremie berekend. Ik ga niet op de details in maar dit wil ik er wel over kwijt: ik betaal nu meer premie dan ik inkomsten heb! En mijn verzekeraar? Die geeft niet thuis. Weigert een arbeidsdeskundige over mijn gezondheid te laten oordelen maar wil mij afrekenen op winst en verliescijfers van de laatste drie jaar van mijn bedrijf. Die cijfers zijn OK. Geloof het maar. Maar ik niet meer. Ik ben pissed!

Hoe halen ze het in hun botte kop om mijn gezondheid te beoordelen op basis van winst en verliescijfers. Ik begrijp het wel. Ze zoeken een legitieme reden mij uit de verzekering te gooien. Die gaan ze niet krijgen. Ik heb toegezegd inzage te geven in mijn boekhouding. Maar ik weiger hun verzoek te honoreren mijn boekhouding naar hen op te sturen. Het schijnt zelfs niet te mogen omdat het tevens betrekking heeft op mijn ex-compagnon. Maar ja, het is een zorgverzekeraar en dus almachtig. Dikke lul drie bier! Ze fucken godverdomme met de verkeerde deze keer. Het is oorlog. Viking gaat een dosier aanleggen. En dat dosier gaat de publiciteit halen. Eerst een klacht naar de verzekerings-ombudsman. De klacht is geformuleerd op drie A4-tjes plus een pak bijlagen. Als die er niet uitkomt, zien we wel verder. Maar één ding is zeker: hier gaan ze een groot budget aan advertising voor nodig hebben om hun hufterigheid en onmenselijkheid onder het carpet te schuiven.

Heel Nederland is overgeleverd aan deze criminele schurftige wormen en niemand doet er godverdegodverdomme wat aan. Heel Nederland laat door elke instantie, overheid en wat dies meer zij over zich heen zeiken en schijten. Lekker lamgeslagen door debiele tv programma’s en dobiel bellen want daar draait godverdomme jullie hele leven om. De Romeinen wisten het al: geef het volk brood en spelen en het houdt zich stil. Nou te vreten hebben jullie en tv en telefoons doen de rest. Paars 1 en 2 hadden dit al goed begrepen. Geen enkel weldenkend mens zou het anders goedkeuren wat er elke avond in de media wordt voorgeschoteld. Daar wil ik me nu eigenlijk helemaal niet kwaad over maken.

Ik hoop nu mijn laatste gevecht aan te gaan. Ik hoef geen geld. Ik hoef ook geen hulp bij reïntegratie op de arbeidsmarkt. Spaar me zeg! Ik red me wel. Maar ik wil wel gerechtigheid. Ik wil eenvoudigweg mijn arbeidsongeschiktheidspremie in alle redelijk laten herzien. Is dat nou echt teveel verlangd? Is er bij die hele zorgverzekeraar niemand die begrijpt dat het volslagen belachelijk is dat ik meer premies betaal dan ik inkomsten heb? Wat voor soort mensen werken daar? Robots? Beschikken zij over het vermogen te redeneren? Wat moet een mens doen om tot dit soort idioten door te dringen? Ik heb alles bij elkaar al 6 jaar aan juridische conflicten achter de rug. Drie zaken. En elke strijd heeft zijn wonden geslagen. Elke strijd was tegen een ogenschijnlijk sterkere macht. Maar ik heb overwonnen. Ik heb de bureaucratie doorstaan, de onredelijkheid verslagen en de frustraties overleefd. Hier en daar enkele littekens overgehouden maar uiteindelijk toch als overwinnaar uit de rechtszaal gelopen. Met opgeheven hoofd. En het heeft mij gesterkt.

Of ik deze strijd ga winnen weet ik niet. Maar ik verrek nog liever dan dat ik voor deze schurftige kankerlijers buig. Misschien krijgen ze me kapot. Maar mijn hoofd blijft geheven.

Salute.


13 reacties

Ma3anne · 7 mei 2004 op 20:24

Viking, geef me de vijf. Ik had het met hier en daar een aanpassing zelf geschreven kunnen hebben dit verhaal…

Gewoon zwaar klote dit land als je niet binnen de regeltjes past en te eerlijk bent. Het systeem is nu eenmaal gebaseerd op frauduleus en leugenachtig handelen.

Ik heb recentelijk nog 2000 euro boven water kunnen halen, die ik 4 jaar geleden al had moeten hebben, toen ik ziek was en met mijn kinderen amper te eten had. Het was willens en wetens van me gejat door een instantie!

Breek me de bek niet open….

Sterkte! En laat je niet gek maken! :kiss:

archangel · 7 mei 2004 op 21:13

En ook ik kan helemaal met je meevoelen, al zijn onze problemen van andere aard. Ik word ook helemaal kotsmisselijk van Nederland-debiele-regeltjesland… wat mijn eigen situatie betreft: ik heb vanaf aanstaande maandag weer (tijdelijk) werk, en dat heb ik geheel en al aan mezelf te danken, en NIET aan de instanties waar je geacht wordt aan te kloppen voor hulp als het echt niet anders kan. Maar goed; het gaat nu niet over mij maar over jou.

Ik wens je heel veel succes kerel!!!!!!

Louise · 7 mei 2004 op 23:07

Inderdaad, werkelijk te zot voor woorden.
Liegen wordt beloond en de waarheid snoeihard afgestraft.

De boodschap in je betoog is glashelder. Ik zou zeggen; vervang de anonieme partijen door echte namen en stuur het naar de krant.

Maar dat is laster en dat mag niet in Nederland. Dát dan weer niet.

Nee, Nederland is “gezond” bezig. Daar zouden de instanties zich eens over moeten buigen…

Sterkte!

Mosje · 7 mei 2004 op 23:49

Sterkte met je strijd Viking!!
Uit de toon van je verhaal maak ik op dat het je gaat lukken….

Shitonya · 8 mei 2004 op 00:45

Een soort dagboek versie…weer eens wat anders dan de “standaard” grappige columns van je, maar zeker even goed, maar dan op een andere manier.

Good luck met de strijd tegen het kwaad, je red het vast wel
🙂

Kees Schilder · 8 mei 2004 op 00:55

Sterkte Viking!, uit de grond van mijn hart.

Martijn · 8 mei 2004 op 07:55

[b][i]The Warriors Prayer[/b][/i]*

[i][b]G[/b]ods of war i call you
my Sword is by my side
i seek a life of honor
free from all false sprite

[b]I[/b] will crack the whip with a bolt mighty hail
cover me with death if i should ever fail

[b]G[/b]lory Majesty Unity
Hail Hail Hail[/i]

[i][b][size=xx-small]* Schaamteloos geript van een oude Manowar cd.[/size][/b][/i]

Succes;-)

Groet Martijn:-D

Dees · 8 mei 2004 op 10:06

Krijg kouwe rillingen van die bureaucratische klootzakkerij. Succes, go kick ass.

Irma · 8 mei 2004 op 12:33

Eerlijkheid en ‘gewetensvolheid’ leggen het af tegen ‘gewetenloze’ bureaucraten. Dat is inderdaad nogal een strijd!
Ik hoop en vermoed dat je het gaat winnen, maar je moet er wel weer VEEL TE VEEL energie in steken, waar anderen achterover leunen in starheid 🙁

Ik wens je sterkte!!!

Tasz · 8 mei 2004 op 17:30

Hoi Viking,

Een goed geschreven opsomming van frustraties. Ik wens je veel sterkte en wat er ook gebeurt vooral niet toegeven. Goed onder woorden gebracht.

Bye
Tasz

Bakema_NL · 8 mei 2004 op 23:02

Bedreiging wil nog wel eens helpen weet ik uit ervaring. Niet netjes, maar ach, dat is de tegenpartij ook niet.

Mijn vrouw was zwanger en had een jaarcontract………..2 x raden of dat contract werd verlengd of niet………….laat maar, dat werd dus niet verlengd natuurlijk, is alleen maar lastig zo’n vrouw met kind. Dus dat werd ww, geen bedrijf die een hoogzwangere vrouw aanneemt natuurlijk. Inmiddels was het kind geboren, maar de tijd verstreek en nog nooit een centje gezien van de instantie. Maar eens bellen dan. Formulieren niet binnen etc etc……….weer opgestuurd, maar het kwam maar niet aan. Uiteindelijk werd mijn vrouw er haast debiel van dat ze van het kastje naar de muur werd gestuurd en ging ik zelf maar eens bellen. Een of ander figuur in Utrecht en die wilde me ook weer afschepen. Ik vertelde hem dat ie het maar eens gewoon moest gaan regelen, er was inmiddels ook een kind te onderhouden en na jaren geld afgestaan te hebben hadden we nu, buiten onze schuld verder om, ook recht om wat te ontvangen voor die paar maanden, want een baan was daarna niet moeilijk natuurlijk. En toen werd ik dus uitgelachen over de telefoon……….. :-o…….gewoon zo’n ambtenaar die me heel dapper uitlachtte een aantal kilometer verderop, veilig in zijn kantoortje aan zijn telefoon. Dan heb je aan mij de verkeerde en ik ben helemaal uit mijn dak gegaan en zei die hufter dat hij er op kon rekenen dat ik voor zijn smoel zou staan van de week, ik wist zijn naam, ik wist het kantoor, dus ik wist hem ook zeker wel te vinden……….en toen heb ik de hoorn er op gepleurd, heb mijn broer gebeld voor vervoer en had die week daadwerkelijk naar Utrecht gegaan om die gozer een lesje te leren die hij nooit meer zou vergeten…………..en eigenlijk steek ik zo niet in elkaar, maar deze flikker was echt te ver gegaan. Maar hij had geluk, veel geluk. Hij is wat navraag gaan doen en toen bleek dat ze daar onwijs hadden lopen kloten en dat we inderdaad recht hadden op nogal wat geld inmiddels. De ochtend na ons “prettige” gesprek belde hij op, klokslag 9 uur, bood wel 3 x zijn excuses aan, dat er fouten waren gemaakt etc en dat het geld nog dezelfde dag op onze rekening zou staan………….en hij hield woord…en zijn gezicht…letterlijk. Zo ga je gewoon niet met mensen om, daar kan ik slecht tegen. Misschien dat mijn dreigende boodschap hem toch niet echt lekker zat of hij kreeg gewoon ineens een helder moment en besloot om gewoon zijn werk eens te gaan doen.

Veel “plezier” met jouw probleem.

sally · 9 mei 2004 op 00:55

viking ik heb naar aanleiding van jouw column jouw webside eens bekeken.
Tjemig, wat maak jij mooie dingen! Petje af!
Jouw woede kan ik me 100% voorstellen
Wij hebben ooit ook eens met een dergelijk bijltje gehakt.
Maar mijn partner is een pitbul als het gaat om z,n recht te verdedigen. Wint daardoor altijd.
Succes!!!!!!!!!!!
:hammer:

viking · 9 mei 2004 op 14:20

Allemaal bedankt voor jullie support! Het schrijven van dit stuk alleen al koelt al behoorlijk af. Volgende week ga ik de eerste aanval inzetten.

Heads will roll! Banzai!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder