De man waar ik voor thuis blijf als hij op tv komt is Amerika deskundige Maarten van Rossem. Na de aanslagen op de twintowers werd hij niet meer uitgenodigd voor tv programma’s.
En dat alleen maar omdat hij zei, dat de aanslagen niet het begin van de Derde Wereldoorlog inluidden. Dat hij achteraf grotendeels gelijk kreeg ontlokt hem soms een grimlachje. Zijn manier van schaterlachen. Fantastisch om te zien hoe dat hoofd in beeld verschijnt. Meestal een uur van te voren heb ik mij op de bank geïnstalleerd met bier en nootjes. Maarten komt.
Steevast gehuld in iets wat vroeger een zwarte coltrui is geweest en aan zijn kin dat driedagen oude baardje, ratelt hij iedereen van het toneel met zijn gloedvolle monologen. Als hij bij Pauw&Witteman zit zie ik de beide heren, langzaam maar zeker onder de tafel zakken.

Van Rossem komt graag op tv. Liever zou ik hem tv deskundige willen noemen. Wie hem ook vraagt, hij komt!
Ooit mocht ik deze grote filosoof ontmoeten in een radiodebat bij de KRO. Hij fluisterde mij toen toe: ‘Tussen ons, ik zou zelfs komen opdraven als ik gevraagd werd iets over de ijsberen in de Sahara te vertellen,’ gevolgd door dat merkwaardige grimlachje.

Toch doet hij niet alles voor tv. Zo zei hij ooit eens:’ Zodra ze me vragen of ik mijn kleinzoon wil knuffelen, hou ik ermee op. Daaraan weiger ik mee te werken.’
Wat ik vooral zo geestig vind zijn z’n uitspraken: ‘bij de kredietcrisis is de overheid het probleem.’
En; ‘het geheugen van de modale tv-kijker is kleiner dan een garnaal.’

Geniale vondsten.

Gister zag ik hem ook weer eens zitten. In een Belgisch talkshow zowaar. Van Rossem op tournee. Heerlijk!
De Belgische presentator wist kennelijk nog niet dat van Rossem eigenlijk een kraan is die je openzet waarna het geouwehoer er op volle kracht uitstroomt.
‘Hebt u ooit wel eens presidenten ontmoet?,’ vraagt de Belg schuchter:
‘Ik heb ooit de kans gehad Bill Clinton een handje te geven. Maar dat vond ik de grootst mogelijke onzin. Het ontmoeten van beroemde personen is totaal oninteressant. Het zijn doodgewone zakkenwassers.’

Geweldig toch?

Van Rossem op z’n best. Geniaal!
De Belg probeert het nog maar eens: ‘ Kijkt u de programma’s waarin u verschijnt wel eens terug?’
‘In het begin wel. Ik vind het niet bijzonder fijn naar mezelf te kijken. Ik weet nog wel de eerste keer dat ik op televisie verscheen. Bijzonder merkwaardig. Was er een tribune met publiek, kreeg ik ook nog een bos bloemen. En dat terwijl het voor geen meter liep.’
Maar de mooiste kwam aan het einde waarna ik besloot nooit meer een nootje te eten als Maarten op het scherm verschijnt:
‘Meneer van Rossem, waarom noemen ze u altijd Amerika deskundige? U doet toch zoveel meer dan dat?’
Maarten:
‘Ja, het is een belachelijk onzinnige term trouwens, Amerika-deskundige. Ik vraag altijd expliciet of ze me historicus willen noemen. En Van Rossem met een e. Eén van de twee lukt meestal wel, ben ik historicus, maar dan zie ik toch Van RossUm op de aftiteling staan. Tja, dat zou Bolkenende ook niet leuk vinden.’

Magistraal!!

Wanneer komt er nu eindelijk eens een Maarten van Rossem show. Gewoon een avond in de week alleen maar van Rossum. Is dat nou zoveel gevraagd?


18 reacties

Ma3anne · 1 november 2009 op 08:32

Maarten van Rossem is voor mij ook een van de vermakelijkste en verstandigste mensen op tv. Zijn gortdroge manier van praten en geniale humor zijn een verademing tussen alle geschreeuw, gekakel en platte leukdoenerij.
Ja, ik blijf er ook voor thuis.

Stuur je deze column naar hem op? Zou ik doen!

Avalanche · 1 november 2009 op 11:02

Geweldige column, geweldige man! Een mooie ode aan Maarten van Rossem en de suggestie van Ma3anne lijkt me een heel goede. :lach:

arta · 1 november 2009 op 11:45

Jaa, ik ben ook vóór!

Vlak na zijn afstuderen heb ik een tijd lessen van hem gevolgd, (toen bestond het woord Amerika-deskundige overigens nog niet en was hij ‘gewoon’ Vrossem van Geschiedenis) en toen al hingen de leerlingen aan zijn lippen… (figuurlijk, dan)

Prlwytskovsky · 1 november 2009 op 12:14

Als ooit op TV de dagsluiting in ere wordt hersteld dan kies ik voor Maarten in plaats van dominee Gremdaad, en dat zegt wat.
Pracht verhaal Kees, Maarten lult inderdaad iedereen van tafel. 😆

LouisP · 1 november 2009 op 14:16

Hoi Kees,
Maarten vind ik ook erg grappig. Maar de laatste keer dat ik hem op Tv zag legde Maarten wel veel nadruk op hetgeen wat ik juist zo bijzonder aan hem vond. Dat smeuige, dat ongezouten.
Je column is goed om te lezen.
gr.
L.

DriekOplopers · 1 november 2009 op 15:32

Maarten van Rossem is inderdaar helemaal top! Dat norse, dat brommerige, dat hilarisch nuchtere! Super!

Inderdaad, een avond Van Rossem lijkt me fantastisch. Maar een avond Kees Schilder lijkt me ook niet te versmaden, trouwens.

Nimrod1979 · 1 november 2009 op 21:07

Door jouw stuk ga ik nu gelijk op de jijbuis kijken of ik hem wat van die prachtige one-liners kan ontlokken. Je enthousiaste voor hem als persoon proef ik ook duidelijk in je stuk. Het is gewoon leuk!

Nee he, Driek staat boven mij. Alweer… 😉

KawaSutra · 2 november 2009 op 01:38

:toeter: Maarten for president!

pally · 2 november 2009 op 12:05

Geestige gortdroge kerel, die Maarten van Rossem. Inderdaad een verademing op TV!
Mooie ode, Kees, ik ga nog beter opletten in de gids of hij in aantocht is.

groet van Pally

Neuskleuter · 2 november 2009 op 16:49

De column is geinig, Maarten ook. Hij is niet alleen camerageil. Alles voor publiek is prima. Een paar jaar geleden had een filmcomplex in Utrecht bekende mensen uitgenodigd, die zelf uit mochten zoeken welke films ze zouden vertonen en ze mochten het voor het publiek inleiden door over hun voorkeur te spreken. Iemand anders kon niet, dus werd Reserve-Rossem er weer bij gehaald. Die vent lult alles aan elkaar, ook al is het niet zijn werk waarvoor hij heeft gekozen. Ook een talent, eigenlijk.

Mien · 3 november 2009 op 00:25

Scherpe waarneming Keesie.
I liked it.
MvR one of my favourites!

Mein

Dees · 4 november 2009 op 12:02

Je hebt hem conform traditie afgetiteld zie ik :-D. Ik vind van Rossem’s humor ook erg leuk. Een wederzijds interview tussen jou en hem lijkt mij dan wel weer geinig. Tenminste, als je hem dan ook gewoon blijft zien als de zakkenwasser die hij eigenlijk is en niet in katzwijm gaat liggen 😉

JanBontje · 15 november 2009 op 21:47

Eén woord: geweldig!

Mien · 1 juli 2017 op 19:57

Proficiat van Gellekom. ?

van Gellekom · 2 juli 2017 op 11:39

What’s in a name, Dobbelsteen

Mien · 3 juli 2017 op 17:01

Ben benieuwd of R@@f nog opduikelt in deze revival. Zou leuk zijn. Oude jongens krentenbrood. Smullen. Of die andere Kees. Krick, was het niet? Tis krèk wèk wou. Krick!

NicoleS · 3 juli 2017 op 17:29

Leuk deze, Pa!

Karen.2.0 · 3 juli 2017 op 23:39

Het is met Maarten net als met oesters: you love him or you hate him. Wat in mijn geval voor oesters geldt, nl dat je mij erin kunt begraven (okselhoogte, armpjes vrij) geldt evenzo voor de heer Van Rossum. Het blijft wachten op ‘Maarten, de musical’ en ‘Oh, Oh, Van Rossem’. Tot die tijd doen we het gewoon met columns van jou, Kees. Heerlijk! 😀

Geef een antwoord