Mocht je denken dat de Nederlandse sportjournalist het sportnieuws kwalitatief en objectief weergeeft, dat ze voor dag en dauw opstaan om de Nederlandse bevolking te voorzien van het stokbroodnodige sportnieuws, dat ze weer en wind trotseren om voor ons de diepverborgen waarheid te achterhalen, dat je hier te maken hebt met de zalf van de zalf, de trots van de natie…je weet het: guess again! Het lijkt wel of de Nederlandse sportjournalisten van een andere planeet komen. Waar halen ze die onzin vandaan? Ik zal me hier maar beperken tot de sportjournalisten. De gewone journalist kan er ook wat van. Maar ik heb, net als hun, ook niet zo heel veel verstand van het nieuws. En hoewel ik een man ben, wil ik niet de pot zijn die de ketel verwijt.

Als we de uitspraken van Robin van Persie over Arjan Robben nemen, na de WK-wedstrijd van Oranje tegen Servië–Montenegro. Hij zei onder andere: “Soms maakt hij keuzes die goed zijn voor hemzelf, maar niet voor het team.” Nou, iedereen met een beetje verstand van voetbal, weet dat het waar is. Arjan Robben is een goede voetballer, maar hij heeft nauwelijks passen gegeven en laat zich snel vallen. Dan komen de sportjournalisten en beginnen met uitmelken. Zin voor zin, dag na dag. Het lijkt wel alsof ze helemaal niet willen dat Oranje ver komt. Nee, dan liever sensatie. Ze zouden het schitterend vinden als de groep uit elkaar valt door iets dat zij gepubliceerd hebben. Dat is pas nieuws! Maar, wie heeft daar wat aan? Zelfs de NOS heeft het over een brede maatschappelijke discussie, als het gaat over de uitspraken van Robin van Persie. Misschien op hun planeet, maar niet hier op aarde. Mocht het zo zijn dat NOS ”Niet(s) Over Sport” betekent, dan trek ik mijn woorden meteen terug. Marco van Basten heeft het een beetje door en kaatst dan de bal terug. Heerlijk een journalist met een mond vol valse tanden. Misschien zou er een parlementaire enquête moeten komen over de kwaliteit van de opleiding journalistiek in Nederland. Er gebeuren daar dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, blijkbaar. Of dan die nabeschouwingen op al die Tv-kanalen. Die zenden niet eens de wedstrijd zelf uit. Met als toppunt, het waterdichte bewijs van het feit dat er wel degelijk simpelere levensvormen zijn dan de eencellige: de WK lingerie. In de rust van de WK-wedstrijden nemen identiteitloze vrouwen penalty’s, terwijl de zender de zakken vult met sponsorgeld. Ik sprak laatst een sportjournalist van het AD. Die zei me dat het allemaal gelul is en dat de sportjournalisten toch IETS op moeten schrijven. Dat stelde me eigenlijk wel gerust. Dan ligt het dus niet aan mij. Stel, dat de Nederlandse sportjournalisten echt van een andere planeet komen en dat Oranje in de WK-finale komt, laat ze die dag dan alsjeblieft niet naar de aarde komen. Niemand zou ze missen.


3 reacties

Eddy Kielema · 29 juni 2006 op 18:10

Nogal warrige column. Het WK lingerie heeft natuurlijk niets met sportjournalistiek te maken of met nabeschowingen. De NOS toont op de juiste manier aan dat je wel kritisch kunt zijn en niet met oogkleppen achter de massa aanloopt. Bij de commerciële omroepen (Talpa, SBS) wordt een wedstrijd tussen twee café-elftallen nog als een topper aangekondigd en elke mislukte pass als een hoogstandje gepresenteerd. Aan dergelijke volksverlakkerij heb ik absoluut geen behoefte. Journalisten leggen de vinger heel vaak op de zere plek en het toont nou juist van moed om dat te doen. Meelopers zijn er al genoeg.

Chantal · 1 juli 2006 op 09:00

[quote]Misschien zou er een parlementaire enquête moeten komen over de kwaliteit van de opleiding journalistiek in Nederland. Er gebeuren daar dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, blijkbaar.[/quote]

Geen fout woord over de opleiding journalistiek, ja! 😡 😡 😀

emaessen · 2 juli 2006 op 13:26

Nou ja zeg. Toen Ayaan Hirsi Ali eindelijk haar bek opendeed na dat fraai staaltje van mongolisme van onze opperfascist, heb ik meteen de gemeente gebeld om te melden dat mevrouw Verdonk zich aan de mensenrechten mocht gaan houden en meneer Balkenende uit mocht gaan leggen wat hij daar eigenlijk deed. Mijn voorspelling dat het kabinet nog drie maand te gaan had heeft het helaas niet gehald. Ayaan gaat liever voor een vpormfout dan hier aan de reformatie te gaan doen. Ik snap dat wijf gewoon niet. Een specialsit hier in de mensenrechten heeft al een principezaak tegen de Nederlandse staat gewonnen over de langdurigehidstoeslag bij het appelhof voor de mensenrechten in Breda en nog steeds denkt iedere mafkees, die net boven gattling niveau zit, dat een zaakwaarnemer volgens de constitutionele mensenrechten bezuinigingen van de afgelopen twintig jaar, wel okay is. Stelletje mafkezen! Ik was allang blij, dat Ayaan Balkje een schop onder zijn reet ging geven, hoefde ik me geen kudde zombies als vijand op de hals te halen. Toch he eerlijk gezegd, toen mevrouw even een collega in de coalitie kreeg, dacht ik echt dat ze het hele voetbalveld kaal ging vreten. Ik dacht echt dat ik mijn eigen pingpongspelletje in Venray moest gaan voeren, om tenminste nog een kans te maken, haar op de achterbank van die formule 1 racer advocaat hier plat te kunnen neuken op weg naar North sea jazz. En wat doet dat stom wijf? Beroofd mijn voetbalschoenenbedrijfje even van de eer Bush zijn kop in zijn reet te begraven, door gelijk naar de VS te verkassen om daar verder te gaan zeuren over vromfouten. Ik had graag voorgoed toe gezien, dat er geen bagger meer uit dat lijf kwam, door zijn kop in zijn kont te begraven! Ik had godverdomme al “In the ocean of night” klaarliggen voor hem, om meneer er op te attenderen dat een, met hem bemande reis naar Titan, nuttiger is voor de Alzheimer research dan stamcel onderzoek. Ze hoeven alleen maar het ruggermerg van hem van de ruimtecapsule af te schrapen, na dat zijn botten tegen de landing tot pulp vergaan zijn, om de weerstand van menselijk weefsel te bepalen voor het herstel van mijn demente vader. Dat die mafkees maar eens inziet, dat er meer verkeer door zijn ruimteschild kan gaan, dan alleen die Jumbo jets die in het world trade centre beland zijn.

Okay ter zake sportjournalisten zijn, net als alle andere, bang een cent minder te verdienen, als ze iets zeggen dat minder hoog scoort in de meest recentelijke hype.

Boddisatva

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder