In gedachte laat ik de tien geboden passeren.
Mooie geboden zijn dat. Eert uw vader en uw moeder. Je zult maar een vader hebben, die je jaren lang verkracht heeft. Moet je die eren?
Of je moeder, die je helemaal geestelijk heeft misvormd. Je hebt bijgebracht, dat negers eigenlijk geen mensen zijn. Ik denk, dat oorlogen op deze manier in de kiem groeien. Wat brengen je ouders je bij. Die tien geboden zijn wel leuk, maar er staat bijvoorbeeld niet in, dat ouders hun kinderen moeten respecteren en naar eer en geweten hen moeten bijbrengen wat goed is en wat slecht. Daar begint toch alles mee. De kinderen vormen de weg naar een betere wereld.
Als je die verpest, dan verpest je de schepping.
En die verpeste kinderen gaan hun kinderen weer opzadelen met verpeste ideeën.
Zo kom je toch ook nooit aan een eind.
Heb uw naaste lief.
Wat moet ik daarvan denken? Je zult maar een buurman hebben, die het bloed onder je nagels weghaalt. Moet ik nog zien, wat daarvan terecht komt.
Gij zult niet doden. Dat lijkt me wel een goed uitgangspunt.
Gij zult niet stelen. Laat me niet lachen. De hele wereld is op een keer gestolen. Neem de regering nou. Die steelt toch ook in de vorm van belasting heffen. Dat is gewoon een legale vorm van stelen. En de politie. Die steekt de meeste tijd in het betrappen van mensen op te hard rijden en dergelijke. Daar gaan honderden miljoenen per jaar in om. Moet je eens indenken. Honderden miljoenen. Hoeveel bekeuringen zijn dat wel niet. En hoeveel tijd moet daar dan ingestoken worden. Die komen helemaal niet toe aan het daadwerkelijk helpen van burgers. Trouwens, wat is daar financiëel aantrekkelijk aan.
Het energiebeleid is ook zoiets. Iedereen, die daar zijn geld aan verdient heeft maar één doel voor ogen en dat is het feit, dat men zo lang mogelijk met de bodemschatten wil doen, tegen een zo’n hoog mogelijke prijs. Men geeft heel graag voorlichting over hoe de gewone burger moet isoleren en bezuinigen op energie. Dat raad je de koekoek. Ze kunnen de isolatie wel voor niks geven. Dan kan men de prijs weer opvoeren en levert men minder energie. Zo doen ze er ook langer mee. Eigenlijk zou het een zegen zijn, als alle fossiele brandstoffen eens op waren. Gaan de arabieren weer lekker met hun kamelen spelen en kan de spanning in het midden oosten in ieder geval niet meer om dit soort dingen draaien.
Ik zou bijna een politieke partij oprichten, die er voor was, om de fossiele brandstoffen er zo snel mogelijk door te jassen. “ Laat je niet meer verlakken door de regering, door hun raad op te volgen en zuinig te zijn met energie, zodat zij hun monopolie positie kunnen handhaven. Allemaal een grote amerikaan en opploffen die handel.” Beginnen ze er steeds over, dat het allemaal zo goed is voor het milieu. In de golfoorlog is voor driehonderd jaar aan ruwe (ongezuiverde) olie de lucht in gegaan. Heb ik daar al iets van gemerkt?
De OPEC. Ik dacht, dat kartelvorming verboden was.

Ik weet wel zeker, dat het opraken van de brandstoffen een verlossing van de eerste orde is.
Dan ging de mens zich eens bezig houden met technologiën, die echt goed zijn voor het milieu. Die zijn nu al voorhanden, maar het is economisch niet aantrekkelijk. Voor wie niet? Voor de olie – en energie bedrijven en de regering niet te vergeten. Het is toch van de gekke, dat de aarde altijd op zonne energie gelopen heeft en nu kan ineens niet meer. Oké, die grote boeing zal niet in de lucht blijven hangen op zonne energie, maar gewone huishoudens kunnen het gemakkelijk af met zonnecellen.
Het is natuurlijk ook niet voor niks, dat Shell enorm gaat investeren in deze technologie. Dat is helemaal niet om milieubewust bezig te zijn, maar zij zien de bui al hangen, als de olie voorraad op is. Dan hebben zij niets meer te doen.
Kunnen ze geen fossiele brandstof meer uit de aarde jatten en voor duur verkopen.
Wat ik mezelf ook afvraag is het feit, dat ik ben opgevoed met de stelregel, dat ik eerlijk moet zijn, terwijl ik in een wereld leef, die niet eerlijk is. De hele natuur is niet eerlijk.
Loopt er een konijntje voorbij een leeuw. Hap, weg konijntje. Is dat eerlijk? Bangladesj voor de helft overstroomd. Eerlijk?
Misschien was het wel een fundamentele fout van mijn ouders, om mij eerlijk op te voeden.

Gij zult geen onkuisheid begeren. Waarom niet? Waarom mag ik niet iets begeren? Wie doe ik er kwaad mee?
Wat is er nou leuker, om je eens in te denken, hoe een bepaalde vrouw eruit ziet, als ze naakt is? En wat je er allemaal mee zou kunnen doen? Wie wordt daar slechter van? Die is verzonnen door een gefrustreerde priester, die nooit wat mocht.
Ook zo iets. Katholieke priesters moeten celibatair leven. Hoe doe je dat met zo’n groeibriljant aan je buik? Die meldt zich toch een keer. Of je dat nu wilt, of niet en helemaal, als je hem een tijdje met rust gelaten hebt. Vele jongens op het semenarie houden van jongens. Dat is algemeen bekend. En dat mag dan weer niet. Houden van, dat mag niet.
Van al die dingen denk ik dat ze niet door God gedicteerd zijn, maar dat het gewoon door mensen verzonnen is. Het kan niet anders.
Hoe zou ik dan moeten leven, om te zeggen, dat het goed was?
Moeten leven. Van wie?
Ik denk, dat als ze later in de hemel mijn film vertonen, waarin ook is opgenomen, wat ik achter de schermen heb gedaan en gedacht, als daarin vijfentwintig procent zit, waar ik me kapot voor schaam, dan heb ik goed geleefd.
Of twintig procent. Nou, waarom dan geen tien procent. Wie bepaalt dat?
Je komt er ook niet uit, zo.
Ik ben al verpest door wetten, normen en voorbeelden die me door mijn voorgangers reeds getoond zijn.
De dierenwereld. Zou er een beest zijn dat goed leeft?
Waarom kunnen mieren een hele stad maken, zonder een wet op te schrijven?
Ze hebben niet een enkel archief, wetboek of gevangenis.
En ze werken ook allemaal. Als ik mier was, dan ging ik lekker in de zon liggen.
Waarom doen zij dat dan niet?
Hard werken, zou dat het zijn? Ik heb bijvoorbeeld een jaar lang aan het Kalkar project gewerkt en dat is nu een speeltuin. Was dat zinnig?
Oke, ik heb er mijn geld verdiend, er levensmiddelen voor gekocht en dat weer omgezet in stront. Nou, dat is het.
Een konijn, dat lijkt me wel wat. Zo’n beest maakt niks stuk en loopt alleen maar niets vermoedend door de natuur. Hij verpest de schepping niet met allerlei chemische stoffen en heeft volgens mij geen vunzige gedachtes. Af en toe een wip en dat is het.
Misschien moet ik wel als een konijn leven.

Hoe ik hierover ook nadenk, ik kom er niet uit.
Ik weet wat, ik maak mijn eigen tien geboden.

1) Gij zult niet doden. Die was er al, maar dat lijkt mij wel een zinnige.
2) Als U gezegend wordt met kinderen, voed ze dan naar eer en geweten op.
3) Heb eerbied voor uw kinderen en kwets ze nooit.
4) Wees goed voor uw naaste omgeven en draag bij aan de leefbaarheid.
5) Beoordeel in volwassenheid uw vader en uw moeder en zie, of u ook zo dient te handelen.
6) Eerbiedig de natuur
7) Zorg te allen tijde voor uw gezin
8) Werk aan het behoud van uw relatie, als een tuin waarin geschoffeld dient te worden
9) Behoed uzelf voor mensen, die u hun wil op leggen
10) Val een ander nooit lastig met uw afwijkingen.

Hier moet ik het maar zo’n beetje op houden, want wat is wijsheid.
Ik ben ook alleen maar een product van mijn omgeving.
Zolang ik nog dingen kan ruilen voor geld, hoef ik geen agressief gedrag tentoon te spreiden. Het zou een andere zaak worden, als dat niet meer ging.
Dan zagen die tien geboden er ook weer anders uit.


3 reacties

Mup · 16 maart 2004 op 19:27

[quote]Ik weet wat, ik maak mijn eigen tien geboden.[/quote]

Kan ik me in vinden, mis alleem nog: Veroordeel niet,

Groet Mup.

Ma3anne · 16 maart 2004 op 22:20

Leuk om iemand hardop te ‘horen’ mopperen in zichzelf. Kan het helemaal volgen, behalve je redenering om de aarde maar uit te putten om van de problemen af te zijn. Maar waarom je dat denkt snap ik natuurlijk ook wel.

Heb al lezende heerlijk met je mee zitten denken en mopperen. 🙂

Mosje · 17 maart 2004 op 12:20

[quote]Werk aan het behoud van uw relatie, als een tuin waarin geschoffeld dient te worden[/quote]
Wel een mooie metafoor. De relatie als tuin bezien.
Maarre, ik heb een kleine tuin en wandel wel eens in het bos, is dat erg? 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder