De vraag die Nederland deze week in de greep houdt, is: WAAROM? Zelf zegt Advocaat dat het een tactische wissel was om Robben om te ruilen voor Bosvelt. Alleen zag niemand, zelfs toptrainers niet, wat daar dan zo tactisch aan was. Het is dan ook maar goed dat Advocaat van zijn achternaam niet zijn beroep heeft gemaakt want met een dergelijke argumentatie win je geen enkele rechtszaak. Hij had Robben niet hoeven ‘sparen’ want na Letland is er niets meer te voetballen voor de linksbuiten. Het weekend van ongeveer 11 miljoen Nederlanders heeft ‘de bijzonder kleine generaal’ in een paar seconden verknald. En nog steeds weet niemand waarom.
Het Nederlands elftal had in jaren nog niet zo goed gespeeld. De verdediging klungelde nogal maar, dat is het voordeel met een aantal aanvallers in je ploeg, zolang je in de aanval blijft hoef je nauwelijks te verdedigen. Ze hebben er zelfs een spreekwoord van gemaakt: de aanval is de beste verdediging.
Nu weet ik wel dat Dickie niet de meest intelligente persoon ter wereld is, maar dat spreekwoord zal hij toch ooit wel eens gehoord hebben? En van het Engelse ‘never change a winning team’ (verander nooit een winnend team) dan? Het zijn misschien wel clichés, maar in een partijtje voetbal gaat het er niet om hoe roekeloos verrassend je spelers wisselt. Alles draait om degelijke winst. Het hoeft niet persé mooi voetbal te zijn.

Maar nu weten we nog steeds niet wat Advocaat bezielde. Er wordt natuurlijk flink geroddeld dat hij door Tsjechen of zelfs door Duitsers omgekocht is, maar daar geloof ik niets van. Het kan natuurlijk zijn dat hij een vervroegde aanval, hij is tenslotte nog maar 56, van Alzheimer had. Of misschien dat er een mevrouw Advocaat is, die een dagje of 10, 11 eerder op vakantie wilde, hoewel geen hond weet of Dickie überhaupt wel getrouwd is. Een andere optie is dat Advocaat een persoonlijkheidsstoornis heeft. Hijzelf en vele medelanders die er verstand van hebben, vinden hem ontzettend saai. Misschien vond hij de wedstrijd te verrassend en te speels.

Ik verdenk iemand anders. Er was namelijk nog één persoon die nóg slechter zijn werk deed dan Cocu, Bosvelt, Seedorf, Heijtinga en natuurlijk Advocaat bij elkaar.
Deze man scheet in de rust zeven kleuren ontlasting omdat hij donders goed wist dat hij, als hij zo door ging, gelyncht zou worden na de wedstrijd. Deze man kocht Advocaat om: Manuel Enrique Mejuto Gonzalez.
Hij heeft het hem geflikt: nu zijn alle (boze) ogen gericht op Advocaat en de scheidsrechter gaat fluitend naar zijn volgende wedstrijd.


6 reacties

Mosje · 24 juni 2004 op 11:15

[quote]want na Letland is er niets meer te voetballen voor de linksbuiten.[/quote]Al is een column nog zo snel……..

pleuro · 24 juni 2004 op 12:42

[b]Het meest voor de hand liggende scenario![/b]

[b]Dick:[/b] Shit Willem 2-1.
[b]Willem:[/b] Rustig Dick, niks aan de hand. We zijn goed bezig.
[b]Dick:[/b] Ja maar 2-1….zullen we wisselen?
[b]Willem:[/b] Wisselen? Waarom en wie dan?
[b]Dick:[/b] Eh ja eh…waarom, waarom…Iedereen moet toch spelen. We zijn met zijn 23en. Allemaal een keer aan de beurt.
[b]Willem:[/b] Ik zou het niet doen, hoor. Wie moeten er uit dan?
[b]Dick:[/b] Hmm… ’s effe kijken….Van der Sar!!
[b]Willem:[/b] Dat is de keepert! Die gozert is hartstikke goed bezig!
[b]Dick:[/b] Oké, oké…die dan niet. Ehmmm…Van Nistelrooy ook maar niet, hè? Want anders wordt ‘ie misschien weer zo boos.
[b]Willem:[/b] Dick, ik zou niet wisse…..
[b]Dick:[/b] Robben!! Robben!! We halen Robben eruit. Die is moe! Kijk, kijk hij moet zuchten….hij is moe!!
[b]Willem:[/b] Hij ademt gewoon, Dick! Laat hem nu staan want die Tsjekken zijn bang voor hem!
[b]Dick:[/b] Welnee, mensen zijn bang voor Jaap Stam. Niet voor Robben, gekkie!! Ben jij niet bang voor Jaap, Willem? Ik wel een beetje hoor.
[b]Willem:[/b] Haal dan Van der Meyde eruit als je zonodig moet wisselen.
[b]Dick:[/b] Andy? Neeee, die is al drie of vier keer alleen voor de keeper verschenen.
[b]Willem:[/b] En heeft even zoveel keer gemist terwijl uit Robbens zijn passes al gescoo……
[b]Dick:[/b]Maar Andy is goed bezig op de training, Willem.
[b]Willem:[/b] En wie gaat erin dan? Overmars? Sneyder?
[b]Dick:[/b] Ben je gek, Willem?? Nee natuurlijk niet. Ik dacht aan Bosvelt.
[b]Willem:[/b] Bosvelt????
[b]Dick:[/b] Ja Bosvelt. En dan gaan we het systeem weer lekker door de war gooien en Paul werkt altijd hard en dan gaan we onze voorsprong verdedigen en geven we het iniatief aan de Tsjechen en zien we wel wat er gebeurt.
[b]Willem:[/b] Ik heb nog nooit zoveel onzin in een zin gehoord, Dick
[b]Dick:[/b] Joh niks aan de hand. Lui als Rosicky, Nedved, Smicer, Galasek, Baros weten toch niet wat ze met die bal moeten doen.
[b]Willem:[/b] Ik ben bang dat je vandaag of morgen zelf van je balkon wordt afgeflikkerd als je dit doorzet Dick. Daar helpt geen potje pindakaas tegen.
[b]Dick:[/b] Ach, zwartkijkertje van me. Nee hoor Arjen eruit en Paul erin hup,hup,hup. Die Robben is nog zo jong. Zijn tijd komt nog wel.
[b]Willem:[/b] Dick, zou je er alsjeblieft nog even over na willen de…..
[b]Dick:[/b] Nee, nee mijn besluit staat vast. Bert wat vind jij ervan?
[b]Bert:[/b] Eh, wat, Dick? Eh ja nee, natuurlijk wil ik met je mee als assistent. Koffie voor je halen? Je vrouw even bellen? Wie is de tegenstander van vanavond, Dick? Die witte shirts?
[b]Dick:[/b] Willem?
[b]Willem:[/b] Ja Dick?
[b]Dick:[/b] Bedankt voor je advies.

Maar Zaterdag staan we er weer tegen Zweden.. (met onze eigen [b]Erik Edman[/b]!!!!) Natuurlijk hoop ik dat Oranje verder gaat naar de halve finale, maar toch ben ik heel stiekem ook een beetje voor Zweden!

Leuke (voetbal) column!

Kees Schilder · 24 juni 2004 op 14:53

Het blijft Tobben met Robben

Bakema_NL · 24 juni 2004 op 20:15

Goh, lullig dat het een dag of meer kost om een column te plaatsen. 😛

Ma3anne · 25 juni 2004 op 00:43

Advocaatje leef je nog?
Ieja deeja
Ja meneer ik ben er nog
Ieja deeja.

🙂

Farfalla · 25 juni 2004 op 15:15

Tip voor Advocaat: Op eens heb je het, je wordt conducteur, dan kan je pas echt wisselen…

Prima column hoor!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder