U kent ze vast wel, die types die overal wat op aan te merken hebben. Die te pas, maar eigenlijk vooral te onpas, met opgeheven vingertje hun valse morele waarheid lopen te verkondigen met een rotsvaste overtuiging dat hun beperkte levensvisie de enige juiste is. Bah!!
Het is een zurige karaktertrek die het meest lijkt voor te komen bij oudere dames. De generatie die de vrijmaking van de vrouw in de 60-er jaren bewust heeft meegemaakt, maar zich met de – overigens volkomen terecht – verworven vrijheden nog steeds geen raad weten. Haar op de tanden, maar passief agressief. Spoortjes van mannelijk dominant gedrag, maar zich constant de underdog voelen. Al bijna 50 jaar lang.

Dikwijls zie je ze terug in banen, of functies waarin ze hun pseudo-dominantie kunnen botvieren. Lerares, bijvoorbeeld. Met name voor jongere kinderen (die zijn gemakkelijk te overheersen) en met een voorkeur voor creatieve vakken. Of vrijwilligster in lokale Christelijke theekransjes, waar goddeloze zwervers en junks in ruil voor het aanhoren van hun zedenpreken, een kopje filterkoffie, of, in de winter, een bord warme snert, krijgen aangeboden.

Het zal geen verwondering scheppen dat er zich relatief veel vrijgezellen onder hen bevinden. “Wie houdt het met zo iemand uit,” is een conclusie die niet moeilijk te trekken lijkt, alhoewel ze er zelf anders over zullen denken: “Mannen vinden mij te krachtig, ik kan mijn eigen boontjes goed doppen. Ik heb geen man nodig.”

Diegenen die wel een partner hebben weten te strikken, hebben zelf vaak een hele ander idee over hun relatie dan hun eega. Zij zien een gezonde relatie waarin ieder zijn eigen zelfstandigheid heeft. Zij zien hun man ook vaak als een kind, een kwajongen, met streken. Terwijl de echtgenoot vaak een manier probeert te vinden om aan de beklemmende greep van zijn echtgenote te ontkomen. Hij trekt zich terug in zijn hobbykamer of zoekt bezigheden buitenshuis. Vissen of doehetzelven. Of desnoods muziek maken (uit hun dagelijkse treurnis valt bijvoorbeeld genoeg inspiratie te halen voor menig bluesnummer). Onder hun zonen tref je relatief veel homo’s aan, in ieder geval blijken de zonen moeite te hebben om gezonde relaties met vrouwen aan te knopen.

Met een opgeheven vingertje rondlopen is overigens een typisch Nederlands euvel. Vandaar dat ik voor deze vrouwtjes een oer-Hollands woord heb bedacht: Dijkhuisvrouwtjes! Ze hebben zich verschanst in denkbeeldige (en in extreme gevallen wellicht daadwerkelijke) huisjes, verheven boven het vlakke land en zijn waterstromen, die op die manier schijnbaar onder hun controle zijn (niet dus). Daar waar Nederland geestelijk op zijn smalst is voelen zij zich thuis: waar de hugenoten, Calvijns volgelingen, zich na hun vlucht uit Frankrijk hebben gevestigd.

Het lijkt mooi, teruggetrokken op een smal dijkje in Nederland. Daar zou de rest van de wereld geen overlast van hoeven te ondervinden. Zou je denken. Helaas. De dijken blijken grondig bekabeld en de dekking van de zendmasten blijkt rond de grote rivieren uitstekend te zijn. Niets weerhoudt de Dijkhuisvrouwtjes ervan om zich met hun moralistisch gezwets op het internet te begeven. Fora worden onbarmhartig bestookt met hun gedateerde platitudes, hun schijnheilige larie en flauwekulverhalen over “hoe het zou moeten”. Omdat ze waarschijnlijk niet veel anders te doen hebben, overstelpen ze het Web met hun stichtelijk gewouwel, of, godbetere het, hun creatieve hersenspinsels. Is er niet een soort intelligent spam filter of Cyber-nanny-toepassing om van dit gezever verschoond te blijven ? Kan er een extra artikel aan de ACTA-wet worden toegevoegd om de wereld te beschermen tegen de Dijkhuisvrouwtjes? Hèèèèèlp!!!


Chris

Chris den Daas

14 reacties

Libelle · 28 februari 2012 op 08:51

Ja! En dan dat intelligente spamfilter zo ontwerpen dat je hem in kunt stellen op columnisten waar je effe geen zin in hebt.
En Geert Wilders natuurlijk.(bijna vergeten, sorry)

Boukje · 28 februari 2012 op 09:34

[quote]Die te pas, maar eigenlijk vooral te onpas, met opgeheven vingertje hun valse morele waarheid lopen te verkondigen met een rotsvaste overtuiging dat hun beperkte levensvisie de enige juiste is. Bah!![/quote]

Is dit stukje geen voorbeeld van bovenstaande quote?
Bah!!

arta · 28 februari 2012 op 10:29

Waarom doe jij dit, Chris? Wat drijft jou om dit soort stukken te schrijven?
Heel erg smakeloos, maar vooral in-en in triest.
Bah!(2)

SIMBA · 28 februari 2012 op 10:30

Zielig.

Dees · 28 februari 2012 op 12:05

U kent ze vast wel, die types die overal wat op aan te merken hebben. Die te pas, maar eigenlijk vooral te onpas, met opgeheven vingertje hun valse morele waarheid lopen te verkondigen met een rotsvaste overtuiging dat hun beperkte levensvisie de enige juiste is. Bah!!

Het is een zurige karaktertrek die het meest lijkt voor te komen bij oudere mannen die hun midlifecrisis maar niet weten te passeren. De generatie die de teloorgang van de zogenaamde superioriteit van de man nooit heeft kunnen verwerken, de mannen die te pas en te onpas trucjes uit de kast trekken om aandacht te krijgen.

Dikwijls zie je ze terug op fora en schrijverssites op het internet, waar ze geen enkel middel schuwen om hun pseudo-dominantie te botvieren. Ze treiteren en ze zieken.

Het zal geen verwondering scheppen dat de zeik- en treiterstukjes relatief veel reacties ontvangen, terwijl een conclusie als “je moet niet in de modder rollen met varkens. je wordt er vies van en het varken wordt er gelukkig van” niet moeilijk te trekken lijkt.

Degenen die de aandacht willen blijven oogsten, komen steeds meer in een hoekje te staan en grijpen naar steeds extremere middelen om die aandacht te krijgen. Gein en ongein noemen ze dat dan zelf. Of taboedoorbrekend, terwijl het enige doel het door shockeren oogsten van aandacht is.

Natuurlijk hebben deze mannetjes moeite met hun eigen gedrag en proberen daar een middel op te verzinnen. Het is niet lang zoeken; ze noemen zichzelf spiritueel. Bingo! Hiermee hoeven ze zich nooit aan de wetten van de wetenschap of logica te houden en kunnen ze hun treitergedrag vermommen met een waas van: ik ben verlicht en jij niet.

Met opgeheven vingertjes rondlopen is een typisch narcistisch euvel, vooral bij mannetjes die zich spiritueel de nieuwe christus wanen. Vandaar dat ik voor deze mannetjes een passende benaming heb bedacht: narchristische mannetjes!

Gelukkig is er een goed beschermingsmiddel tegen deze types. Negeren. Dat vinden ze niet leuk en ze zullen dan ook steeds harder hun best gaan doen om reacties te ontlokken, maar ja, varken wil modder en je zou eigenlijk wel gek zijn om hem daarvan te voorzien. hij vindt het fijn, jij wordt er vies van.

trawant · 28 februari 2012 op 12:32

Hulde voor het tegengas van Dees!
Wat een geborneerde seksistische kul.

Zet er Polen of Marokkanen voor en je hebt het niveau te
pakken.
Wordt het niet eens tijd dat deze provocateur zijn talent voor een betere zaak inzet?

BlogBoy · 28 februari 2012 op 12:52

Let wel! Staat onder de rubriek Gein&Ongein. Misschien gewoon doorhalen wat niet van toepassing is? Wel veel reacties van mensen die zich onder de desbetreffende groep scharen zeg!

pally · 28 februari 2012 op 14:03

Plat, dom, humorloos, zuigend en zonder niveau.
Zie verder: Dees.

Pally

Mien · 28 februari 2012 op 17:11

Ik ken ze ook die dijkhuisvrouwtjes.
Alleen zie ik er niet onze Pally in.

Pally is sowieso bovencategorie.
Zeker op ColumnX (grapje).

Of zoals Chris het rubriceert: Gein & Ongein.
Zure humor, dat wel.

Wel knap geschreven.
Jammer dat het talent kwistig om zich heen slaat.
Zou niet nodig moeten zijn.

Mien (houd van scherp maar niet van sambal)

p.s.
@Dees: De woede gekanaliseerd levert mooi schrijfwerk. Wanneer gooi je weer eens wat neer op ColumnX?

pally · 28 februari 2012 op 18:28

Mooi, dat je mij er niet in ziet, Mien. Ik zie mijzelf er ook echt niet in. Dat ik wel bedoeld word, is door verschillende componenten niet te missen(dijkhuis, beroep en muziek van echtgenoot).

Groet van pally

Mien · 28 februari 2012 op 19:26

Chris heeft het stukje denk ik op zijn sloffen geschreven, want ik miste er jouw schoenen in.
Van research heeft Chris niet veel begrepen. 😉

Mien

embee · 28 februari 2012 op 22:34

Ik denk… pantoffels.

Embee

Meralixe · 29 februari 2012 op 06:13

Hadden we met zijn allen maar niet gereageerd. We zijn er andermaal in getuind. Om het eens op zijn Vlaams te zeggen “hij heeft ons bij ons kloten”
Het is een kat en muisspel waarbij het overduidelijk is wie de muizen zijn.
Spijtig dat “onze” column x daarmee te maken heeft.
Enige methode om dit te stoppen: Nooit meer reageren op dergelijke ruziestokerij. Bij deze……
Nee, geen smyleys om de boel op te smukken….

Mien · 29 februari 2012 op 09:37

Ach Meralixe, als de kat van huis is …

Tja, dan … [b][u][url=http://files.kruidenbuurt.nl/als_de_kat_van_huis_is.jpg]Klik hier[/url][/u][/b]

Mien (haalt zijn neusje op)

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder