‘Doe eens normaal!!’ zei hij. Normaal??? Wat is nu eigenlijk normaal. Ik bedoel ik ben het er helemaal mee eens dat ik soms wat maf of raar doe, maar wat verstaan we dan onder normaal? En is het iets wat alleen ik, jij of zelfs hij bepaalt of is het meer een gemeenschappelijk iets een term verzonnen door de maatschappij? En bestaat het überhaupt wel? Buiten beschouwing latend dat ik ‘normaal’ ook verschrikkelijk saai vindt zit ik me toch te bedenken wat dat ‘normaal’ nu toch is. Het eerste wat ik voor me zie is een standaard die mij wellicht is opgedrongen door de samenleving. Iemand die 5 dagen in de week werkt netjes zijn/haar pannetje eten kookt aan het eind van de dag en in het weekend voor de tv zit te hangen. Precies, heel saai dus dat dacht ik ook al.

Jan Modaal, is hetgeen een hoop mensen aan denken als ze ‘normaal’ horen. Dit begrip is tot stand gekomen in de politiek waar ze op een modaal inkomen wijzen, letterlijk vertaald [i]meest voorkomend[/i] inkomen. Dus moet ik hieruit dan afleiden dat normaal het meest voorkomend is?

Als dit standaard of het meest voorkomend ‘normaal’ is wie wil er dan nog normaal zijn? Het is juist heerlijk spontane dingen te doen of even iets geks doen. Dit maakt het leven zoveel leuker.

Zo stond ik een keer in de metro uitbundig te zingen (en ik weet dat ik er niks van bak). Het leukste was om de reacties van andere mensen te peilen. Zo stond ik al op het perron te zingen en er kwam een wat oudere man aan “zo jij bent vrolijk” zei hij. En dat was ik zeker, van dat zingen werd ik vanzelf vrolijk. “Je moet ook maar in de metro zingen” zei hij nog. Waarom precies? Daar ben ik nooit achtergekomen, maar ik heb zijn advies opgevolgd. Er waren mensen die vol verbijstering keken wat ik in godsnaam aan het doen was. En er waren mensen die zich schaamden voor mij en dat terwijl we elkaar nooit hadden ontmoet (toch grappig). En het maakte me allemaal niet uit hoe mensen erop reageerden ik werd er namelijk zoveel vrolijker door.

Ik vindt dat iedereen zo eens in de zoveel tijd iets mafs moet doen, gewoon om de dagelijkse sleur te doorbreken. Je zou net als mij bijvoorbeeld kunnen zingen op een plek waar een hoop mensen zijn of spontaan kunnen dansen. Of zinloze kreten roepen op een druk plein ‘postbankblauw staat bij jou’. Of voor de gein een bos goedkope bloemen kopen en aan willekeurige mensen op straat uitdelen om te kijken hoe ze reageren. Mensen gebruik je creativiteit om iets geks te verzinnen. En dan hoop ik binnenkort jullie verhalen te horen.


6 reacties

lagarto · 20 september 2007 op 08:22

He Sem, Ik dacht eerst: Wat een cliché verhaal. Door je oproep aan het eind vind ik hem toch leuk. Ik moest denken aan een actie van een poos geleden die ik erg leuk vond. Mensen met een bord waarop stond “Free hugs”. Ken je die?
Groeten Lagarto.

Siebe · 20 september 2007 op 09:05

Qua column vind ik deze niet echt super, qua idee vind ik dat juist des te meer: super. Uitgerekend John Cleese zei dat mensen aan het lachen maken het moeilijkste was dat er is. In die zin is er soms te weinig te beleven, te weinig naast de metro- en andere routes die mensen dagelijks zogenaamd kiezen. Het zijn de malloten die zingen, bloemen uitdelen en wat je verder noemde waar niemand op rekent en die zo een beetje kleur aan de dag geven. De ‘free hugs’ is ook zo eentje inderdaad Lagarto! Ik ben voor kortom. Op mijn eigen wijze tracht ik dat soms zelf ook te doen. Het vereist onder meer het afleggen van schaamte, iets dat mij alleen bij opwelling lukt.

Ik denk dat ik je column leuker had gevonden wanneer je het in een soort van voorbeeldverhaal had verpakt. Waarop een ieder die daar open voor stond zelf zijn of haar conclusies daaruit kon trekken in plaats van gehoor ’te moeten’ geven aan je oproep. Dat het ‘doe als ik’ een ‘doe als jezelf’ zou zijn geweest.

Nogmaals, ik huldig het idee.

Gr.
S

Dinto · 20 september 2007 op 10:57

ja die free hugs ken ik ook…moest ik ook aan denken. Mensen stonden heel raar te kijken terwijl dat eigenlijk “normaal” zou moeten zijn 😆

lisa-marie · 20 september 2007 op 15:40

Gaande weg vond ik de column steeds leuker worden. 🙂

[quote] Het is juist heerlijk spontane dingen te doen of even iets geks doen. Dit maakt het leven zoveel leuker. [/quote]
Hier ben ik het helemaal mee eens. Dat doe ik dan ook en tja je trekt wel wat bekijks maar ach…

Sem · 20 september 2007 op 16:13

Nee de “free hugs” ken ik helaas niet, maar ik snap het idee er wel achter.

pally · 20 september 2007 op 21:50

Het idee om zomaar gekke dingen te doen, om zo het leven lolliger te maken, daar kan ik helemaal achter staan. Ik denk wel dat je het origineler had kunnen uitwerken. Had meteen een goed voorbeeld geweest.
Eigenlijk zegt Siebe ongeveer hetzelfde. Ik ben het dus met hem eens.

groet van pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder