Daar gaan ze…
Na de laatste knuffels maken twee dappere meiden zich los van het groepje dierbaren en lopen richting incheckbalie. De zware backpacks vol babykleertjes, weggeef-laptops en kiwi’s* om onzekere schouders. Verwachting in hun ogen: het grote avontuur tegemoet, waar ze maanden naar toe hebben geleefd en gewerkt. Twee vriendinnen, die als fysiotherapeuten in opleiding hun steentje bij willen dragen in het Nkhoma hospital in Malawi, Afrika. De lange blonde is mijn bloedeigen dochter.
Nog een laatste blik vanuit de verte en een gulle zwaai.
Daar gaan ze… Ze zullen vijf weken wegblijven om poolshoogte te nemen in het ziekenhuis en hun handen uit de mouwen te steken. Hun uiteindelijke doel is om bij terugkomst in Nederland een sponsoractie op touw te zetten. Ze hebben de kans om zelf te gaan kijken en te inventariseren waar zij het geld voor in willen zetten.
Hoeveel mensen heb ik in mijn leven al horen zeggen, dat ze zo graag in een ontwikkelingsland zouden willen werken, maar-het-komt-er-niet-van? Deze meiden doen het gewoon. Ik ben apetrots op ze.

Na enkele dagen komen de eerste verslagen in dagboekvorm. Ik vreet elke letter tien keer. Wat een ervaringen en belevenissen die eerste momenten in het doodarme land, waar de meiden van de ene in de andere cultuurshock rollen.
[i]‘Alles, maar dan ook echt alles is hier anders dan we gewend zijn.’[/i]
Ze kijken hun ogen uit en hun eigen leven in het rijke Holland wordt tot in de kleinste puntjes gerelativeerd. De wereld lijkt even op losse schroeven te staan door de extreme tegenstellingen waarmee ze geconfronteerd worden. Waar is je plaats als rijke witte westerling tussen zoveel armoede op straat en zoveel onvoorstelbaar leed in het ziekenhuis? Hoe kunnen ze zich optimaal dienstbaar maken? Waar moeten ze beginnen? Hoe kunnen ze zo snel mogelijk van lachwekkende bezienswaardigheid tot waardevol medemens worden voor de plaatselijke bevolking?

Ze doen hun uiterste best. Helpen kinderen met brandwonden, oefenen met oude mannen met gebroken heupen, praten met moeders en oma’s, die hun zieke kind begeleiden en leren hun eerste woordjes [i]Chichewa[/i], de officiële landstaal. Ze beginnen zich langzaamaan thuis te voelen en hun draai te vinden.
In het ziekenhuis ontmoeten ze een jonge man, die tot dan toe als enige fysio-assistent op intuïtie en gevoel wat oefende met de patiënten en ze vinden in hem een gewillige leerling, aan wie ze hun kennis een beetje kunnen overdragen.
[i]‘Vijf weken is veel te kort, maar gelukkig kunnen we op deze manier iets blijvends achterlaten. We overwegen om (een deel van) het sponsorgeld in een fysio-opleiding voor deze jongen te stoppen. Hij wil al zo lang fysiotherapeut worden, maar kan de opleiding niet betalen.’[/i]

[b]Donderdag 25 september[/b]

De weken zijn voorbij gevlogen. Ze nemen afscheid en reizen af richting hoofdstad Lilongwe, waar het vliegtuig naar Nederland vertrekt.
[i]‘Zoals veel mensen al zeiden voor ons vertrek: je zult als een ander mens terugkomen. Dat is gewoon waar.’[/i]

Ik zet mijn wekker op half drie ’s nachts en probeer nog een paar uurtjes te slapen. Morgenvroeg om een uur of vijf zal ik ze op Schiphol weer in mijn armen kunnen sluiten; mijn dochter, die een stukje van haar idealen waar heeft kunnen maken en haar even idealistische vriendin. Ze hebben het toch maar mooi geflikt, de dappere meiden.
[i]‘Ik weet zeker, dat ik terugga naar deze plek en er voor langere tijd blijf werken,’[/i] belooft haar laatste verslag.

Daar denk ik nog maar even niet aan. Eerst maar eens genieten hoe ze als ‘veranderd mens’ weer thuiskomt en haar verhalen vertelt. Dan even een column schrijven en reclame maken voor hun sponsoractie en hun site www.sponsorloopmalawi.com waarop verslagen en foto’s te zien zijn van hun reis. Dat verdienen ze gewoon!

Ook het gironummer is op deze site te vinden. 😉
—————————
*kiwi’s: in dit geval kleine apparaatjes voor vacuumbevallingen.


13 reacties

arta · 2 oktober 2008 op 07:48

Bijzondere donderdagen door een trotse moeder!
Erg mooi, Ma3!
Uit de meerdere mooie quotes koos ik deze:
[quote] Ik vreet elke letter tien keer. [/quote]
😀
Straks ga ik eens uitgebreid op de site kijken!

SIMBA · 2 oktober 2008 op 08:12

Met tranen in mijn ogen gelezen…

lisa-marie · 2 oktober 2008 op 09:09

Je kunt zeker trots op ze zijn!
Ik ga kijken op de site.

pally · 2 oktober 2008 op 09:51

Mooi stuk Ma-3! En inderdaad wat een daadkrachtige en idealistische dochter!
Daar kun je met recht trots op zijn. Enne, vlak opvoeding en genen niet uit….

groet van Pally

WritersBlocq · 2 oktober 2008 op 10:27

Wat heerlijk om jou ook weer te lezen Ma3!! :kus:

Zowel bij het lezen van het afscheid hier als bij het afscheid daar hield ik het niet droog, :cry:, wat een fantastische meiden. Ook ik ga de site lezen, dank je wel voor de info, èn voor het prachtig geschreven verhaal.
Liefs, Pauline.

KingArthur · 2 oktober 2008 op 15:31

Ik heb nog veel meer verhalen van jou hierover mogen horen en ik ben blij dat anderen je dit nu ook zeggen. Be Proud!

Li · 2 oktober 2008 op 17:23

Wat een originele invalshoek en wat een uitgelezen kans om deze fantastische actie onder de aandacht te brengen. Dat je enorm trots bent, spettert van het scherm af. En terecht! :duimop:

Li

Dees · 2 oktober 2008 op 19:07

Leuk Ma3! Ik hoop dat ze nog een keer wat langer gaat die blonde van jou…

Mup · 2 oktober 2008 op 20:18

Mooi thema, mooie meiden.
Het gironummer is duidelijk op de site Ma3, ontkrachtte je stuk, vond ik, een beetje,

Groet Mup.

KawaSutra · 2 oktober 2008 op 20:48

Een betere promotie voor dit belangrijke werk kun je je niet wensen. Wat geweldig om trots te kunnen zijn op zo’n dijk van een dochter!

Ma3anne · 3 oktober 2008 op 09:38

Dank voor de leuke reacties!

Anne · 3 oktober 2008 op 09:50

Mooie actie, warm beschreven. Altijd goed zulke initiatieven.

pepe · 3 oktober 2008 op 20:19

Prachtig verhaal, mooie belevenis.

En wat heerlijk om ze dan weer thuis te zien.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder