En weer werd er vlak voor het eind van vorig jaar een Nederlandse soldaat gedood door een bermbom. Hij is het achttiende slachtoffer alweer in Afghanistan.
Premier Balkenende toen: “Dit verschrikkelijke nieuws werpt een donkere schaduw op de komende kerstdagen”
Mooie formulering: donkere schaduw.
Ik ken er nog een paar: Witte sneeuw. Ronde cirkel. Zinloze oorlog. Ben er van overtuigd dat hij dit ernstig meende. Het toeval wil dat ik hetzelfde dacht een aantal jaren geleden: “De invasie van Nederlandse militairen in Afganistan werpt een schaduw op alle komende kerst-paas-pinkster-koninginnendagen.”

Ook mini-ster Middelkoop noemde het ‘des te wrang dat de aanslag werd gepleegd in een tijd waarin de mensen denken en zingen over vrede op aarde.’
Dat lezende zakte mijn broek af.. Dan ben je minister van defensie die zijn troepen naar Afghanistan stuurt om oorlog te voeren en vervolgens ga je dan schijnheilig tranentrekkend zeuren dat de aanslag zo wrang is rond de kerstdagen. Voor de goede orde; wij hebben het over een christelijke minister die tegen de verstoring van de zondagsrust is en één van de tien geboden-gij zult niet doden- in zijn normen en waardenpakket heeft zitten maar die wel zeven dagen van de week inclusief zondag, soldaten laat vechten en sneuvelen in een oorlog

Wrang? Wat had hij dan gedacht? Dat die Talibanstrijders wel even gezellig met onze jongens een vorkje tulband zouden meeprikken op kerstavond?
Nee, meneer Middelkoop. Wat wrang is, is dat je de soldaten laat vechten in een oorlog die nooit gewonnen kan worden. Nederland heeft daar niets te zoeken. Wat doen wij daar dan? Hebben de Afghanen ons land aangevallen ?
Nee hoor, niets van dat alles. Het gelukkige toeval wilde dat, na Hollandse deelname aan de invasie in Irak (2003) en Afghanistan (2006) ,CDA’er Jaap de Hoop Scheffer secretaris-generaal werd van de Navo. Waarmee ik natuurlijk geenszins wil beweren dat dit dus een ordinaire ruilhandel was.

Klinkt cynisch maar het staat natuurlijk wel geestig op het CV van het CDA dat er een gristelijke secretaris-generaal van de NAVO van CDA-huize is….
Dat opent deuren. Het zet Nederland en het CDA op de kaart. Een logisch streven voor een lullig landje als het onze..
En gesneuvelde soldaten zijn, in dit heilige streven, nu eenmaal een ingecalculeerd risico ,vooral als er zo’n buitengewoon belangrijke NATO-post tegenover staat..


15 reacties

Mien · 1 februari 2009 op 11:28

Heftig Kees.
Ik snap wat je wil zeggen maar kan je opinie niet delen.

Lees het boek of zie de film:
The Kiterunner, of zo je wil de Vliegeraar.
Huiver en relativeer.

Verplichte literatuur voor iedereen die mening vormt en etaleert in het politieke debat of posities inneemt in de politieke arena.

Hulp is weldegelijk nodig in Afghanistan en Pakistan. In welke vorm dan ook.

Mien

Dees · 1 februari 2009 op 12:13

[quote]Dat die Talibanstrijders wel even gezellig met onze jongens een vorkje tulband zouden meeprikken op kerstavond?[/quote]

Schitterend 🙂

Mooi, uit het hart geschreven stuk.

Prlwytskovsky · 1 februari 2009 op 12:47

“In Afghanistan hebben wij geen mallemoer te zoeken” hoor je steeds vaker. Maar ondertussen is het eind nog niet in zicht.
Zelf denk ik dat die donkere schaduw langzaam aan richting kabinet drijft.

Kees Schilder · 1 februari 2009 op 12:53

Heb ik gelezen, Mien.Neemt nog steeds niet weg dat wij daar niets te zoeken hebben.
Het is allemaal een kwestie van ontwikkeling.Ze moeten er zelf achter komen en niet door ons Westerse barbaren een leefmanier door de strot gedrukt krijgen.
Een land krijgt de leiders die het verdient.Kijk maar naar ons.Een liegende en draaiende Balkendende die niet de Irakinval niet onderzocht wil hebben. Waarom in vredesnaam niet? Omdat hij iets verbergt!
Verder zeg je: [quote]Hulp is weldegelijk nodig in Afghanistan en Pakistan. In welke vorm dan ook.[/quote]
Prima! In China ook? En in andere landen waar geen belangen zijn voor Amerika?

WritersBlocq · 1 februari 2009 op 13:23

Goed verhaal Kees.

[quote]Wrang? Wat had hij dan gedacht? Dat die Talibanstrijders wel even gezellig met onze jongens een vorkje tulband zouden meeprikken op kerstavond?
[/quote]
kan linea recta naar de oneliners!

Mien · 1 februari 2009 op 15:08

@Kees:
Een hart onder de riem en een beetje ontwikkelingshulp doet iedereen goed.
Van welk imperialistich land het dan ook mag komen.
Kwestie van goedhied doorgeven en kwaadheid blussen.
Crossing borders Kees! 😉

Mien

pally · 1 februari 2009 op 16:11

Ik ben het in grote lijnen met je eens, Kees. Zowel wat betreft Afghanistan als Irak. Al brengen tegengeluiden mij soms in verwarring.
Ik geloof wel met jou dat militaire acties geen veranderingen kunnen afdwingen, zeker buitenlandse niet, die rieken naar economische belangenverstrengeling. 🙁
goed stuk,

groet van Pally

maurick · 1 februari 2009 op 20:13

Het is natuurlijk een beetje zwart-wit kijken wat je doet. Toch deel ik wel gedeeltelijk jouw mening. Het is ironisch om de ministers te zien rouwen wanneer de door hen gestuurde militairen gedood worden. Oorlog maakt slachtoffers, dat mogen we toch wel voorop stellen. Je kan het voor het gemak wel een vredesmissie noemen, toch voelen veel inwoners dat niet zo aan.

Overigens is ‘Gij zult niet doden’ niet echt één van de 10-geboden. Het is een verkeerde vertaling. Als je een beetje research doet, zal je zien dat de echte vertaling ‘Gij zult niet moorden’ is.

u-queen · 1 februari 2009 op 20:35

Ik ben het eigenlijk helemaal met je eens en vindt het erg goed geschreven 😉 Mijn complimenten.
Persoonlijk vindt ik het alleen niet zozeer het feit dat wij daar niets te zoeken hebben, er is nu eenmaal een samenwerkingsverplichting, het gaat mij meer om de bijkomende leugens naar het volk toe. Maarja in dat geval zal ik wel nooit veel van politici gaan houden 😕

KawaSutra · 1 februari 2009 op 21:43

Een beetje tegengeluid is nooit verkeerd. Anders wordt het die politici wel heel erg makkelijk gemaakt. Pas door pro’s en contra’s doorlopend tegen elkaar af te zetten kun je na afloop zeggen een weloverwogen beleid gevoerd te hebben. Het is nooit zwart-wit in een democratie maar geen enkele zienswijze mag onbesproken blijven. Organisaties als de Taliban en Al Qaida kunnen we als wereld niet met goed fatsoen hun gang maar laten gaan. Weglopen is geen optie, zeker niet onder invloed van sentiment.

Kees Schilder · 2 februari 2009 op 00:19

[quote]Taliban en Al Qaida kunnen we als wereld niet met goed fatsoen hun gang maar laten gaan. Weglopen is geen optie, zeker niet onder invloed van sentiment[/quote]

Het merkwaardige is dat ik juist van mensen die zich gristen noemen altijd hetzelfde geluid hoor.
Ik bedoel; wij zijn indringers in een vreemd land.Dat schijnen velen even te vergeten.Stel dat Iran vindt dat de nederlanders te veel lijden onder het homobewind in de televisiewereld en daarom besluiten een heteromissie naar ons land te sturen om orde op zaken te stellen.
Dus; weglopen is geen optie??? JUIST WEL!! EN ZO SNEL MOGELIJK

Mien · 2 februari 2009 op 07:40

@Kees:
Volgens mij haal je een paar dingen door elkaar.

Think global en niet Hema. 😉
Door het eten van Hema-worst en het bekijken van homoseksuele tv-presentatoren is nog niemand doodgegaan.

In Midden-Oosten en Afghanistan is dat wel effe anders.
Think big, participate and think out of the Grachtenbox!!!

Global warming gaat alle wereldburgers aan.
En dan heb ik het niet alleen over de zon.

Eens met Kawa:
Weglopen van problemen is never nooit een optie … They will meet again!

Mien

p.s.
Van mij mogen sommige normen en waarden van andere overtuigingen uit de noord-, oost- en zuidwereld best geintegreerd worden in ons imperialistisch westers gedachtengoed.
Maar nooit onder dwang van fysiek en psychisch geweld.
By the way, Chinezen en Japanners komen sowieso op korte termijn bij ons langs.
Laat ze dan meteen beginnen met het bekeren van de Toppers. Shine, shine, shine!!!
Alhoewel, misschien vinden ze die juist leuk. Toppers hebben een hoog karaoke-gehalte!:lol:

doemaar88 · 2 februari 2009 op 15:11

Goede column.

[quote]Nederland heeft daar niets te zoeken. Wat doen wij daar dan? Hebben de Afghanen ons land aangevallen ?[/quote]

[quote]Wat wrang is, is dat je de soldaten laat vechten in een oorlog die nooit gewonnen kan worden. [/quote]

Volkomen mee eens! Goed neergezet, Kees.

Ma3anne · 2 februari 2009 op 18:19

Kees, van mij krijg je helemaal gelijk.
Verder niets toe te voegen.

arta · 12 februari 2009 op 10:49

Goed stuk, Kees!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder