“Goedenavond meneer Balkenende, fijn dat u weer aan wilt schuiven voor het wekelijkse vraaggesprek.”
“Ook een goedenavond meneer Hagens, ik vind het altijd prettig om hier te mogen zijn.”
“Wilt u een kopje koffie?”
“Grappig dat u dat vraagt. Het is namelijk zo dat ik vaak om deze tijd gebruik maak van een kop vers gezette koffie, maar ik kom er helaas lang niet altijd aan toe. En soms heb ik na een lang debat simpelweg behoefte aan een blikje fris om mijn suikerspiegel op orde te brengen. ” “Beantwoordt u mijn vraag nu met een ja of een nee?”
“Dat is maar net hoe u het bekijkt. Op een gewone vrijdag, waar er overigens niet zoveel van zijn voor een minister president, kijk ik om 8 uur het Journaal met Bianca en doorgaans drinken we dan koffie. Het was deze week echter zeker geen gewone week, maar nu ik hier zo met u zit, neig ik er toch naar om een kopje koffie te nemen.”
“Mooi, gebruikt u iets in de koffie? “
“U moet u goed beseffen dat er altijd meerdere oogpunten zijn van waaruit een dergelijke vraag kan worden belicht. Het is zo dat het normaliter mijn voorkeur heeft om alleen voor melk in de koffie te kiezen, maar het komt ook voor dat ik in bepaalde situaties kies voor een combinatie van suiker en melk.”
“Duidelijk, beide zaken staan voor u. Om geen kostbare tijd te verliezen wil ik graag door naar de eerste vraag. Wat is de status van het opstellen van een reactie op het rapport van de commissie Davids?”
“Laat ik voorop stellen dat het voor ons allen een roerige tijd is. We hebben te maken met een langdurige economische crisis en daarnaast spelen er tal van zaken die de hoogste aandacht van de regering verdienen. Het rapport waar u op doelt is daar één van en met de coalitiepartners doen we onze best om daar voor alle partijen op een passende wijze op te reageren.”
“Ehh, juist ja. Andere vraag dan maar: bent u voor of tegen verlenging van de Nederlandse missie in Afghanistan?”
“Weet u, ik heb grote bewondering voor de Afghaanse samenleving die voor een groot deel bestaat uit moedige mensen, die uit de grond van hun hart het land weer willen opbouwen. Ik ben zeer trots op de bijdrage die Nederland tot nu toe heeft gehad bij de wederopbouw van het land. Momenteel zijn we in Den Haag hard bezig met nadenken over deze kwestie.”
“Aha. Laatste vraag: vindt de vervolging van de heer Wilders een goede of een slechte zaak?”
“Het is natuurlijk zo dat de heer Wilders vaak een mening verkondigt, die niet strookt met mijn persoonlijke opvattingen. De PVV doet het de laatste maanden erg goed in de peilingen en de zaak tegen de heer Wilders levert hen ook de nodige publiciteit op.”
“Dank voor uw tijd meneer Balkenende, duidelijk verhaal. De kijker is een stuk wijzer geworden over de gang van zaken in politiek Den Haag. Mag ik u een fijn weekend wensen?”
“Doorgaans geniet ik erg van de weekenden zonder verplichtingen, maar vaak is het zo dat de politieke plicht roept en dat gaat dan ten koste van mijn privéleven.”


10 reacties

Chris · 17 februari 2010 op 13:16

briljant!

trawant · 17 februari 2010 op 14:58

Met de kennis van nu en in het licht van bovenstaande, wil ik stellen dat dit een treffend satirisch stukje is.
Inhoudelijk wil ik me op dit moment niet verder over uitlaten..
Mooi, mooi.. :hammer:

Ontwikkeling · 17 februari 2010 op 15:42

Tja, als u het mij vraagt zou ik zeggen dat je er ook een heel andere draai aan kunt geven maar in dat licht bezien kan ik hierover geen nadere uitspraken doen. U zult hierover met collega’s moeten debatteren,die begrijpelijkerwijs ook niet happig zijn op delicate kwesties als zijnde weekend.

Hijs fijn 😀

Emiliever · 17 februari 2010 op 20:30

Ik heb hier drie woorden voor: Ge Wel Dig!

DreamOn · 17 februari 2010 op 22:17

Meesterlijk, met veel plezier gelezen! 😀

(Ik zou het verhaal even mailen naar onze MP. Misschien een leermomentje voor hem? :hammer: )

Chucky · 18 februari 2010 op 07:13

Geweldig stuk , het geeft precies de “draaikonterigheid” van dat karikatuur, genaamd onze minister president, weer.
Als ik die blik door dat brilletje en dat zuinige zure mondje van hem zie krijg ik meer kotsneigingen dan een peleton soldaten op hun afzwaaidag.

u-queen · 18 februari 2010 op 13:40

😀 Super, meer kan ik er niet van maken

Kwiezel · 18 februari 2010 op 13:51

Wat een ontzettend leuke reacties, dank jullie allen hartelijk!!

pally · 18 februari 2010 op 15:06

Heel goed Satirisch stuk!

groet van Pally

Mien · 19 februari 2010 op 10:33

Je hebt onze premiertje prachtig kwiezelend neergezet.
Bepaald geen present zo’n president die alleen maar reciteert in precedenten.

Mien

Geef een antwoord