Plato beschreef het al in de oudheid. Er komt niets tussen de liefde van twee mannen. Toen werd deze liefde al verheven boven de liefde tussen en man en vrouw. Goed, Plato heeft het ook over liefde tussen oude wijze mannen en jonge beïnvloedbare slavenjongetjes in zijn Symposium, maar dat is weer een ander verhaal. Iran is een land van kasten. Niet zoals in India, maar van de houten kasten met vier wanden. Daar zitten veel homo’s in verstopt. Soms kijkt er een stiekem om het hoekje van de deur. Hij ziet de strop al hangen, klaar voor gebruik. Zo’n strop werkt net zo onvrijwillig als Groningse homofeesten. Maar in Iran denk je het feest weg en het effect van de dood treedt wat sneller in. Dus als de kust veilig is, kraakt zo nu en dan een kastdeur open en sprint de mannenliefhebber linea recta naar het vliegveld. Maar helaas, het eerste vliegtuig gaat naar Groot-Brittannië. De 19-jarige Mehdi wordt daar niet geloofd. Dan maar in het tolerante Nederland proberen. Want Rita zei twee jaar geleden dat zij mensen niet het land uit zal zetten, als mensen vanwege hun geaardheid geëxecuteerd kunnen worden in hun geboorteland.

Nederland moet wel het homoparadijs zijn. We kennen ze allemaal, want we hebben zelfs Bekende Homo’s. Onze BH’ers vind je op de planken van theaters, in pluimveepakjes in de Arena, op de televisie, achter een tafeltje om aanstormende asynchrone zangmisbaksels uit te lachen. En we hebben BH’ers die lachen en beledigen goed combineren. Er is zelfs een BH’er die graag slipjes van streakers uittrekt. Niet vanwege de provocatie natuurlijk, maar uit een eigen brandende nieuwsgierigheid. Hij houdt wel van ballen. Net als sommige mensen in onze tolerante hoofdstad die geïnteresseerd zijn in de ballen van homo’s. Die proberen ze dan te raken met honkbalknuppels. Maar daar kijken we liever niet naar, dus ik zap even verder.

Mehdi kijkt naar de televisie en voelt zich bijna welkom. Bijna. Want zijn asielaanvraag is al afgewezen in Groot-Brittannië. Daarom wil Nederland zich aan de regels van de Europese Unie houden. Want het eerste land van aankomst moet beslissen of iemand mag blijven. Als dat niet mag, krijgt de aanvrager een enkele reis terug. Daarom zit Mehdi nu tijdelijk opgesloten in Nederland. En niet eens op een heerlijke zeepje-buklocatie, maar tussen andere uitgeprocedeerden. Daar wacht hij tot Nederland een mening heeft.

In de Tweede Kamer laaien de discussies over Mehdi op. Albayrak wil de Europese regels respecteren en vertrouwt er op dat Groot-Brittannië hem niet zou uitwijzen als zijn leven in gevaar zou zijn. In de Tweede Wereldoorlog werden homoseksuelen stelselmatig opgepakt en uitgeroeid. Dit is al bekend van Joden en Zigeuners, maar van homo’s wordt het nog onderkend. Iran heeft daar echter geen boodschap aan. Ahmadinejad ontkent de hele holocaust. Dus zullen wij nu ook maar ontkennen hoe Iran met homo’s omgaat?

Nee, laten we een onderzoek instellen. Het moet eerst zeker zijn dat die man wel echt een homo is. En hoe gevaarlijk Iran is voor homo’s. Anders komt er een homogene stroom vluchtelingen naar Nederland. Want als er één homo over de Dam is, dan komen er meer. Een commissie heeft de keuze uit een aantal methodes. De eerste optie is de lokhomo. We laten Mehdi los in een kroeg en medewerkers van de Vreemdelingendienst gaan hem verleiden. Als hij toehapt op een man, dan mag hij blijven. De tweede optie is uit de tijd van de heksenjachten. We sturen Mehdi terug naar Iran. Als hij blijft leven, dan heeft hij gelogen. En als hij bij aankomst meteen wordt opgepakt en uitgebreid kennis maakt met de strop, dan had hij toch gelijk.

Maar eerst geven we Groot-Brittannië de schuld. We oefenen druk uit op hen, om Mehdi toch toe te laten. Dan hebben wij de verantwoordelijkheid niet meer. Dan doen we daarna waar we zo goed in zijn. We dempen de put, praten wat na over koetjes en kalfjes en vriezen de rest van de biefstukken in. Over een paar jaar biedt de regering zijn excuses aan en valt een kabinet dat toch niet goed meer loopt. De liefde aan de eigen carrière en de liefde aan de regels zijn belangrijker dan de liefde tussen twee mannen. Maar de liefde voor regels is rekbaar. De liefde voor mannen niet.


12 reacties

Anne · 24 maart 2008 op 10:33

Goed geschreven, met onder cynisme verstopte empathie. Daarom werkt het cynisme hier ook goed. Omdat je het heel scherp en raak formuleert, en dan heeft het misschien een corrigerende invloed. Ik zou dit stuk rondsturen naar kranten, tijdschrijften. Verspreiden.

Dees · 24 maart 2008 op 10:56

Ben het eens met Anne. Alleen onderkennen is niet synoniem aan ontkennen, dus als je dat vlekje nog ff wegpoetst, verspreiden!

Goed geschreven.

Troy · 24 maart 2008 op 11:59

Dit onderwerp staat dicht bij me en ik vind dat je het geweldig hebt behandeld. Die titel, wat een enorm goede vondst! 😀 Zoals gezegd, een perfecte combi van cynisme, humor en empathie.

En inderdaad: Verspreiden deze column! Stuur hem naar kranten, tijdschriften etc. Om te beginnen een maandje bovenaan deze pagina wellicht?

pally · 24 maart 2008 op 12:17

Absoluut een goed stuk, NP! Je pakt het onderwerp stevig aan zonder in te grote karikaturen te vervallen. Maar je klaagt wel aan. Ik vind ook dat jouw betoog verder moet reiken dan CX.
:wave:

groet van Pally

SIMBA · 24 maart 2008 op 17:15

Ja! CvdM wat mij betreft!
Héél goed neergezet NK!

Neuskleuter · 24 maart 2008 op 18:50

Wauw, wat een geweldige reacties! Hij rolde gewoon mijn pen uit, na wat aangewakkerd ongeloof na het lezen van wat krantenberichten. Ik ga de goede raad zeker opvolgen en er wat meer media voor zoeken.

Bedankt!

En Dees, bedankt voor de verbetering!

Mosje · 24 maart 2008 op 20:03

Helemaal goed dit stukje. Echt prima, mijn complimenten.

arta · 24 maart 2008 op 20:44

Goed geschreven, NK!
Die BH-ers vond ik erg sterk!:-D

LadyDaan · 24 maart 2008 op 21:19

Niks meer aan toe te voegen NK, erg goed stukje!
Volgende week in de volkskrant?!! 😉

Bitchy · 25 maart 2008 op 04:34

Voor mij een column erg dicht bij huis. Gevoelsmatig wilde ik ontkennen dat *wij* in Nederland zo met homo’s om gaan. Tegenstrijdig, omdat ondanks de honkbalknuppels hier, ik toch blij ben dat mijn kinderen in Nederland zijn geboren.

Top column! :wave:

KawaSutra · 27 maart 2008 op 01:21

Absoluut een top-column. Kunnen de heren politici nog wat van leren.

geertsjohn · 27 maart 2008 op 08:13

Plato was een wijsgeer, Jammer dat ze op het humane vlak in die periode nog niet echt wijs waren. Door de bureaucratie zijn we in vijfduizend jaar nog niet veel verder gekomen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder