Wie beweert er nu dat alle Marokkanen slecht zijn? Welke nozem beweert dat toch. Ik sprak laatst een Marokkaanse jongen van rond de zestien jaar die mij op het werk vroeg waar een bepaald product stond. Ik zal even voordoen hoe dat ging: ‘Meneer, kunt u mij vertellen waar de Yakult staat, alstublieft’. Een jongen van zestien, en zogenaamd schorem waar veel ongenuanceerde mensen van zeggen dat ze de Nederlandse cultuur bedreigen. In tegendeel, deze jongen was hét voorbeeld van een goed geïntegreerde allochtoon. Zo blijkt nu weer dat niet iedereen zo is. Laatst keek in naar een debat van de tweede kamer. Hierbij stond ik met vreugde te luisteren naar alle partijvoorzitters, die nu juist positieve geluiden lieten horen in plaats van al dat negatieve geneuzel. Toch was er één man die zei dat het regeerakkoord ‘een ramp voor Nederland was’. Drie keer raden wie het was; Meneer Wilders, alias Mozart.
Ik mag hem niet, maar toch ben ik een echte VVD’er. Hij heeft iets op zich dat mij totaal niet aanspreekt. Is het misschien de achterban van enge, mopperende mensen die naar mijn mening niet echt veel uitstraling hebben? Of is het de constante beschuldigende vinger die naar de kant van de allochtonen wijst. Meneer heeft het talent om bijna alle maatschappelijke problemen met de allochtonen, en dan voornamelijk de Marokkaanse en Turkse bevolking, te vergelijken.
Werkelijk verbaasd was ik over de motie van wantrouwen van de PVV naar twee staatssecretarissen die een dubbel paspoort hebben. Ze denken dus dat deze personen dubbele loyaliteiten hebben en dus niet goed kunnen functioneren. Dit slaat nergens op. Het is niet oprecht. Ze hebben zich nog helemaal niet kunnen bewijzen en dus is deze motie alleen maar gebaseerd op vooroordelen en niet op juiste feiten.
Laten we deze partij nu geen regeringspartij maken en zo een grotere kloof tussen autochtoon en allochtoon veroorzaken. Ik wil mijn column dan afsluiten met mijn lievelingsgedicht.

Allen, die hier tezamen zijn,
de levenden, de doden,
de handbreed, die ons scheidt, is klein,
wij zijn tezamen ontboden
voor het gericht …

Gedenk de liefste, die hier ligt,
de broeder, vrind of vader,
maar gun Uw ogen wijder zicht,
aanzie het land en alle mens tegader,
hoor dit bericht:

Wij staan tesaam voor het gericht
voor goed of kwaad te kiezen,
een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

(H.M. van Randwijk, 1906-1966)

Take care, Rick Miltenburg


3 reacties

schoevers · 21 maart 2007 op 07:16

Rick,

Het zal je niet verbazen dat ik dit een perfecte column vind. Dat lievelingsgedicht sluit de column mooi af. Hulde!

Hans.

KawaSutra · 21 maart 2007 op 15:37

[quote]Laten we deze partij nu geen regeringspartij maken en zo een grotere kloof tussen autochtoon en allochtoon veroorzaken.[/quote]
Deze zin klopt niet en zegt daardoor precies het tegenovergestelde van wat je bedoelt.
Verder ben ik het met je eens, ook t.a.v. het gedicht.

Mup · 21 maart 2007 op 16:16

Genieten, die positieve geluiden met een mooie afsluiter. Moest denken aan een songtekst, De nozem en de non, van Cornelis Vreeswijk

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder