Mensen schreeuwen het hardst als het hun aangaat, egoïsme, zelfcentralisme. Azië heeft een ramp en de mensheid staat op zijn kop. Want het gaat om mensenlevens.
Het ultieme leven. De dierenbescherming doet dan weer dwars, zij vinden al die hondjes die daar verdrinken ook wel heel zielig, en die duif van Versatel, hoe durven ze.
Dat we al een tijd voorgelogen worden door een bedrijf dat handelt vanuit de overheid, daar horen we niemand over.
Ik doel hier op voorlichtingsbureau vlees, kennen we waarschijnlijk allemaal van dat oh zo schattige doch irritante kind dat ‘ff checken’ plat blijft schallen.
‘Rund en Kalfsvlees word goed controleert (grote bruine schattige ogen, ach gossie), van de wei tot in de winkel.’ (…)
Hoorde ik dat goed? Dat kind zei weide? Dus dat is hoe ze dierlijke concentratiekampen tegenwoordig noemen! Is ze sarcastisch? (ik check de site www.vlees.nl. Nee van sarcasme is bij deze propagandasite geen sprake).
Gaat het misschien om biologisch vlees? (vlees met het IKB keurmerk… nee dus ook niet biologisch).
Een zogenaamd orgaan van de overheid houdt dode dieren propaganda en niemand zegt iets? Niemand schakelt de reclame code commissie in? We zijn zeer passief als het niet ons soort betreft blijkt wel.
Maar dan zijn koeien en kalfjes ook geen knuffelbare diertjes. Ze mogen best in kisten worden gehouden, het is in ieder geval geen duif die overduidelijk nep tegen een raam gesmeten word.

Het is zo bizar om te beseffen dat iets wat ik zo dicht tegen mijn hart hou voor zoveel mensen compleet onbelangrijk is. Terwijl het om leven gaat. Om liefde.
Afgelopen vrijdag ging ik naar het dierenasiel in Hilversum, om een vriendinnetje te halen voor het poesje wat ik al heb.
Ik zag een prachtig klein zwart-wit schuw poesje rondlopen. Ze verrekte bijna haar pootjes om op een kip te kunnen jagen en had overduidelijk veel plezier met de andere kat die het geheel aanschouwde.

Ik vroeg een mevrouw die daar werkte hoe ze heette. “Oh zei ze, daar heb je niets aan. Die is schuw.” Ze begon een gesprek met een ander meisje die daar katten aaister was. Die beaamde wat de mevrouw had gezegd. “Daar heb je niets aan”.
Mijn hart brak.
Ik liep naar een andere vrouw die alle poezen kende en vroeg naar het poesje.
“Oh, dat is Tirza, ja ze is wat schuw, niemand wil haar om die reden. Maar met liefde en geduld komt het helemaal goed”.
Na minder dan een week rent ze al naar me toe als ze denkt dat ze eten kan krijgen, speelt ze als een gek met al haar muisjes en balletjes en geeft ze mijn andere poes miljoenen kopjes. Ik beschouw ze als mijn twee kleine kindjes. Maar het zijn maar poezen voor de buitenwereld. En daarom mocht die vrouw dat zeggen. Tirza was nutteloos. Had het een mensenkind betroffen dan zou die vrouw als harteloos zijn bestempeld door massa’s mensen.
Maar zo liggen de zaken er tegenwoordig voor. Mensenleven boven dierenleven.
Wat zijn we toch ontwikkeld.


8 reacties

melady · 22 januari 2005 op 23:54

Gelezen.. en daarna je website…beide zijn voor mij een beetje ingewikkeld.

Kan je mensenleed en dierenleed vergelijken?

Ik weet het niet.

Melady 🙂

Dees · 23 januari 2005 op 09:28

Ik smelt meteen voor Tirza! Maar mensenlevens en dierenlevens zijn voor mij toch wel van een andere orde.

Wat koeien en kalveren betreft, die zijn wel heel knuffelbaar. Maar dierenleed is op dat vlak ‘uit’. Niet de moeite waard om er veel aandacht aan te besteden. Dat dat jammer is, ben ik het met je eens…

Ma3anne · 23 januari 2005 op 09:54

Ben het met je eens, dat dieren recht hebben op een dierwaardig bestaan, zoals mensen recht hebben op een menswaardig bestaan.
Dierenleed is niet goed te praten. Mensenleed ook niet.

Toch denk ik, dat in geval van nood en als ik keus zou hebben, ik instinctmatig eerder een mens zou redden dan een dier. Waarmee ik gezegd wil hebben, dat ik een biefstukje op zijn tijd erg waardeer en zelfs eigenhandig een koe zou slachten als mijn kinderen en ik geen eten meer zouden hebben.

Ik bedoel maar. Ergens deug ik niet als mens.

tontheunis · 24 januari 2005 op 13:52

Ik geloof dat ik het allemaal wel snap, maar toch…
Waren wij nog wie we van oorsprong waren, dan joegen we op dieren zoals we ook bessen verzamelden en groente teelden en maakten we die dieren ook dood.
Want we hebben er het gebit voor om alles te eten en de meeste mensen vinden zowel vlees als groente als fruit lekker. Van de natuur uit is het kennelijk zo dat we geacht worden om dat allemaal te (kunnen) eten en hoort het bij ons bestaan op deze bol.
Het is dan ook redelijk logisch dat er slagerijen zijn, want er zijn mensen die vlees eten.
Het is evenzeer logisch dat er weiden zijn want boeren willen niet de hele dag achter hun koeien aan moeten lopen. Maar om die weide vervolgens als concentratiekamp te bestempelen… In een concentratiekamp was geen eten. Een boer (de kampbewaarder, zullen we maar zeggen) doet er echter alles aan om zijn weide zo voedselrijk mogelijk te houden. Zijn dieren te voeden. Ervoor te zorgen dat ze juist niet ziek worden. In een concentratiekamp verhongerden mensen, stierven aan ziekten. Mensen die er alles voor over zouden hebben gehad wanneer daar vlees als voedsel te vinden zou zijn geweest. Er kwam bij tijd en wijle zelfs kannibalisme voor…

Het lijkt me verstandig dat mensen wat minder fanatiek zouden moeten proberen hun dogmatische levensovertuigingen met foute voorbeelden aan anderen op te leggen.

Het staat een ieder vrij om te besluiten geen vlees te eten. Evenzeer om te besluiten dat wel te doen. Het vergelijken van een boer met een nazi-kampbeul getuigt niet van kennis over boeren. Het is zelfs behoorlijk beledigend…

TT

xkirstenx · 24 januari 2005 op 18:12

Er worden in Nederland 600 miljoen dieren per jaar afgeslacht, lopen die allemaal buiten? Ik dacht het niet. De dieren die buiten komen eet je niet. Het zijn waarschijnlijk biologisch gehouden dieren, of biologische melkkoeien of hobbykoeien.
Melkkoeien worden verkracht voor hun melk. Ze worden telkens kunstmatig geinsemineerd zodat ze zwanger blijven worden en melk blijven geven.
Als ze uiteindelijk geen melk meer geven, worden ze afgedankt.
600 miljoen dieren is zelfs de overtreffende trap van een concentratiekamp. En elke boer die zijn dier houd op de bioindustrie manier is in mijn ogen hetzelfde als een kampbeul.

En vroeger jaagden we idd op ons vlees, en maakten we dieren dood.
Nu fokken we ze bij miljoenen omdat we ELKE dag op ons bord willen wat mensen vroeger eens per week wilden.
Nu leven dieren waar ze nooit daglicht zien, zoals vroeger toen we ook nog bessen plukten, de dieren wel daglicht zagen.
Is dat werkelijk te vergelijken.
Dat wij vlees eters en groente-eters zijn geeft aan dat we een KEUZE hebben, en dat we de keuze met het zgn. intellect wat ons is gegeven moeten maken.
De manier waarop we nu dieren houden is selfdestructing, de natuurlijke evenwicht verstoren en bovenal funest voor dieren.
Dieren die ons nog steeds vertrouwen.
Na alles wat we gedaan hebben.

Varkens worden zonder verdoving gecastreerd.
Staarten worden zonder verdoving afgeknipt omdat ze anders elkaars staarten opeten (kannibalisme misschien?). Kippen pikken elkaar zo hevig dat ze soms gewoon overlijden aan die verwondingen.
Koeien worden verkracht zodat ze melk blijven geven.
Dieren krijgen zoveel antibiotica in hun voer dat de mens door dat vlees te eten immuun kan worden voor antibiotica.
Lammetjes krijgen expres geen ijzer in hun voedsel zodat ze bloedarmoede krijgen en hun vlees mooi roze word, daarom likken ze soms zelfs aan hun ijzeren hok waarin ze gehouden worden uit wanhoop naar ijzer.

Doet dat niet denken aan concentratiekamp praktijken?

Elke boer die BIOLOGISCH zijn dieren houd, daar heb ik respect voor. Die heeft zijn hart op de juiste plek. Maar de rest… De rest heeft een hart wat deze wreedheden kan verdragen. En dat is niet meer dat een kampbewaarder.

het gaat mij vooral om de manier WAAROP het tegenwoordig gaat, vroeger aten we vlees maar was het redelijk eerbaar voor dier en mens.
Nu zijn het concentratiekamp praktijken, wat wil je er anders van maken? Dat het natuurlijk is?

tontheunis · 24 januari 2005 op 21:49

[quote]Dat kind zei weide? Dus dat is hoe ze dierlijke concentratiekampen tegenwoordig noemen![/quote]

Ik heb een hekel aan bio-industrie. Net als mijn vader. En die is boer. Gewoon boer met een stel koeien in de wei en ganzen in het hok. Er staat een hek om dat hok, want anders komt de vos ’s nachts en vreet die ganzen op. Hij zou ze liever gewoon los laten lopen, vertelde hij me. Hij beheert de schapen in de buurt ook nog.
Ik vind het niet leuk, al heb ik niet zo’n best contact met hem, om hem afgeschilderd te zien als een man die koeien verkracht en lammetjes mishandelt.

De loeien van mijn vader lopen, net als heel erg veel koeien, gewoon in de wei en de boeren houden van hun dieren. Niet alleen omdat ze hun inkomen zijn. Het is hun natuur. Die ogen bij die ‘geruimde’ veestapels vergeet ik nooit meer. De meesten hebben al weer nieuwe koeien, maar het laat ze nooit meer los, zeggen ze.

Maar jij noemt ze nazibeulen en dat gaat me te ver. Mijn vader heeft meer lammetjes gehaald en groot gebracht in zijn leven dan jij en ik.

TT

xkirstenx · 25 januari 2005 op 09:53

dat is mijn mening en mijn waarheid.
Ik vind dat er geen boeren horen te zijn, dat die vos die gans opeet, dat is de natuur.
Dat wij die gans dan in een hok houden is niet natuurlijk.

Dat is biologische koeien accepteer betekend niet dat ik hun werk goedkeur. Iedereen die dieren houdt in gevangenschap met onnatuurlijke werkwijzen voor vleesconsumptie of melkconsumptie die het dier schaden vind ik te vergelijken met een kampbewaarder.

Oh en natuurlijk waren al die boeren verdrietig over toen hun stallen geruimd werden, daar ging hun inkomen, hun GELD.
Hun natuur? Er is niets natuurlijks aan het voeden van chocolade aan varkens en koeienvlees vol met antibiotica te stoppen. Simpel zat.

Ik blijf erbij echt. Ik zie hier niets goeds in. Nooit. Van dieren moet je afblijven, geef ze hun vrijheid en levenslust terug. De materialistische mens moet niets met ze te maken hebben!

tontheunis · 25 januari 2005 op 10:52

Beste Kirsten,

Ik wil niemand een mening opdringen of afnemen. Mijn eigen zoon is een strikte vegetariër, die ik ook niet zal aanvallen op zijn overtuiging. Maar ik heb toch heel sterk het gevoel dat je mening niet gefundeerd is op kennis van de mensen over wie je het hebt. Boeren zijn anders dan jij aanneemt. Als de vos kon denken en handelen als de mens, deed hij hetzelfde als wij.
Bedenk dat mieren bladluizen houden en melken. Ieder dier, ook de mens, is gericht op het zo prettig mogelijk in stand houden van de soort.
Het is het enorme aantal mensen en de geldzucht van producenten die zaken als bio-industrie tot gevolg heeft gehad.
Maar dat profiel moet je vervolgens niet op alle boeren leggen, vind ik. Zoals gezegd, na het ‘ruimen’ hebben de meeste boeren gewoon weer -met subsidie- nieuw vee gekocht. De massamoord op hun koeien was economisch erg, maar dat was niet de eerste reden voor hun woede en hun emotie.

Ik was daar bij, heb die mensen gesproken en ben het daarom niet eens met de qualificaties die je deze mensen geeft.

TT

Geef een reactie

Avatar plaatshouder