Terwijl Rita Rutte probeert te ruïneren in het land van Lange Fransie, ambassadeurs van de vrijheid mensen in elkaar meppen vanwege ijsklontjes en Franse politici al pratend de cultuur proeven met een haring, speelt Jan-Peter Down Under met autootjes. Het kind in Jan-Peter is naar boven gekomen. Tijdens het werkbezoek aan Australië zag hij kans om een kijkje te nemen op het circuit in Melbourne. Er stonden diverse foto’s in de kranten van onze JP, samen met zijn grote idool Christijan Albers. En zoals het ons ministertje betaamd, vroeg hij hónderduit.

Ik vraag me dan af hoe dat gaat. “Meneer Albers, meneer Albers, mag ik u wat vragen? Hoe hard kan die? Hoeveel pk heeft die auto van je? Mag ik ook eens rijden? Ben je wel eens gecrashed? Doet dat pijn? En, en, wat doe je dan als die auto in brand vliegt? Wordt u straks eerstes? Welke kleur auto vindt u de mooiste? Mag ik echt niet één rondje rijden? Mag ik een handtekening?”

Ach, ons premiertje. Hij moet als een kind zo blij zijn geweest. Zal hij nu ook een handtekening van Christijan hebben? Op een briefje, of zou hij het op zijn arm of buik hebben laten schrijven? Dan kan Christijan Albers ons nu vast wel vertellen hoe strak die broekriem is aangespannen bij de regering. En als JP nu een handtekening heeft op een papiertje, waar zou hij die laten? Op zijn bureau in zijn kamer in het binnenhof? In zijn portemonnee? Of prikt hij het aan het plafond, boven zijn bed, naast zijn mansgrootte poster van Christijan, met een ontbloot bovenlijf, glimmend van de olie, leunend op zijn nieuwe auto van Midland?

Ergens is het wel lief hoor, Balkenende die zich helemaal laat gaan bij het indrukwekkende circuit in Melbourne. Zal hij zichzelf ook als een coureur wanen als hij in zijn auto stapt? Zal hij zijn chauffeur toeroepen om harder te gaan, de touren omhoog te gooien en geweldige inhaalacties aansporen op de overbevolkte Nederlandse snelwegen? “Toe maar vriend, ga maar over de vluchtstrook! We krijgen er toch geen vlag voor, anders betaal ik de boete wel! We hebben toch geld zat afgetroggeld van al die lui!”

En terwijl Jan-Peter verder geilt op Albers en de andere auto’s in Australië, is Ned-Car in Nederland in een neerwaartse spiraal. Houdt onze minister dan alleen maar van snelle auto’s, of is hij een echte man, die actie durft te nemen in de Nederlandse auto-industrie?


4 reacties

bolswardillusions · 17 april 2006 op 13:50

Een half naakte C. Albers boven het bed van JP?
Dat wil ik hem nog wel eens zien uitleggen aan Mevr Balkende…

‘sorry schat ik val toch meer op mannen die glimmen van olie, maar jij bent best aardig hoor’ :-D’

leuke column we want more.

Prlwytskovsky · 17 april 2006 op 14:01

De onderwerpen: Jan-Peter, Rita e.d. zijn al aardig uitgemolken door iedereen.
Zelf ben ik ook een F1 fan dus daarmee scoor je altijd bij mij. 😉

DriekOplopers · 17 april 2006 op 22:28

Ach ja, die JP. Werkelijk een aanfluiting. In Australie kreeg hij weinig aandacht: ze haden belangrijker bezoek. En die Aussies hebben ook totaal geen trek in een tegenbezoek. JP berokkent ons land heel veel schade.

Het CDA wil een vrolijker uitstraling. Ach, vrolijk en belachelijk schurken tegen elkaar aan.

Goed geschreven, Neus! Je bent hier een aanwinst!

Driek

Ma3anne · 18 april 2006 op 09:31

Goeie column! Heerlijke ironie, alles zit erin. En dan mag het van mij best weer een keer over Balkenende gaan. Maak ik geen punt van. 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder