De dag dat wijlen Pim Fortuijn werd vermoord de dierenactivist Folkert van de Graaf zal ik nooit vergeten. Ik was toen pas zeven jaar oud, maar toen al maakte de politieke moord een immens grote indruk op me. Eindelijk was er iemand die durfde te zeggen wat bijna heel Nederland al jaren dacht, acht jaren waarin een paars kabinet een puinzooi heeft gemaakt zouden eindelijk voorbij zijn door deze man. Aan het paarse kabinet kwam inderdaad een einde, maar niet zoals men dat had voorgesteld. In plaats van Fortuijn kregen we een slappe, zichzelf grappig vindende Harry Potter look-a-like die zichzelf grandioos voor schut zette bij een bezoek aan president Bush.
Pim Fortuijn was de enige die er iets aan durfde te doen, de LPF stond in de peilingen op veertig zetels en stevende af op een monsteroverwinning.
Tot er een malloot was die het zo wel weer genoeg vond en hem doodschoot. Nog steeds vind ik het onbegrijpelijk dat dit heeft kunnen gebeuren. Maar sinds een paar jaar hebben we eindelijk een waardige vervanger voor meneer Fortuijn. Met Geert Wilders als gedoogpartij in dit kabinet gebeurt er eindelijk eens waar Nederland al jaren op wacht, eindelijk wordt het slachtoffer beschermd door de politie bij een schermutseling en niet de dader, eindelijk kunnen zware misdrijven niet meer verjaren en eindelijk krijgen kunstgekkies niet meer zomaar een hoop geld om het zoveelste gedrocht te gaan maken. Eindelijk geen links in de regering, en met Cohen als oppositieleider hebben we ook weinig te vrezen van de PVDA. Geert Wilders staat nu terecht voor zogenaamde groepsbelediging en discriminatie, maar iedereen maar dan ook iedereen weet dat dit louter een politiek proces is van een stel linkse doerakken die bang zijn dat we straks weer meer jannen dan ali’s hebben in Nederland. We zouden blij moeten zijn met iemand die onze cultuur beschermt voor een ideologie die zichzelf Godsdienst noemt, we zouden blij moeten zijn met de besparingen. Geert is de man die ons land weer uit het slijk trekt. En daar mag best voor geklapt worden.


14 reacties

Mup · 7 juni 2011 op 12:03

Je eerste zin loopt/klopt niet, en met de rest van je column ben ik het niet eens, maar dat mag gelukkig in Nederland,

Groet Mup

LouisP · 7 juni 2011 op 12:21

Rik, jongen…

hoe snel kunde verdorie volwassen worden….
‘k weet ’t nog goed..

Rik schreef: “dit was ook mijn laatste over ajax, ik heb er ook al een ingestuurd over geert wilders en binnenkort volgt er meer over politiek en andere onderwerpen.”

Die reactie Het mooiste, meest frisse wat ik heb gelezen…en dan nu dit…en andere onderwerpen…gaade ook nog iets schrijven over de verzuring?

Ferrara · 7 juni 2011 op 14:49

Wat mij betreft mag je de wij-vorm laten varen want je spreekt zeker niet namens mij.

DACS1973 · 7 juni 2011 op 15:09

[quote]Pim Fortuijn was de enige die er iets aan durfde te doen, de LPF stond in de peilingen op veertig zetels en stevende af op een monsteroverwinning.
Tot er een malloot was die het zo wel weer genoeg vond en hem doodschoot[/quote]
Juist door die aanslag op Fortuyn werd het aantal zetels nog groter dan verwacht. Dus dat klopt niet. Verder vind ik dat je de naam van iemand die je bewondert op z’n minst juist moet kunnen spellen.

Het spijt me om het te moeten zeggen, want een beginnend schrijver ontmoedigen is vervelend, maar dit stuk staat stijf van de borreltafelpraat.

Om de zoveel tijd verschijnen hier columns die of 100% pro- of 100% anti-Wilders zijn. Daar is weinig origineels aan. Probeer zo’n onderwerp nou eens via een onverwachte invalshoek te benaderen.

arta · 7 juni 2011 op 15:15

Al lezende hoopte ik aan het einde wat cynisme tegen te komen. Helaas…

Saya_Surya · 7 juni 2011 op 18:37

Zonder het eens of oneens te willen zijn met de politieke strekking van het geheel; Geert Wilders is alles behalve een waardige vervanger voor Pim Fortuin. Pim had wat betreft een ding gelijk; hij werd gedemoniseerd. Het cynische aan het verhaal is; ook door zijn ‘aanhangers’ die niet in de gaten hebben dat ze hem uitmaken voor wat zijn tegenstanders ook beweren; voor racist. Of je hem nu bekoort om die reden, of uitkotst om die reden; de reden die je aanhaalt blijft hetzelfde.

Garuda · 7 juni 2011 op 19:23

Beste Rik,

Ik heb begrepen dat je nog jong bent, ik ben ook nog jong, maar jij bent nog jonger 😉

Of je bent heel slim en hebt een hoog relativerings vermogen, of je bent nog onwetend. Het komt bij mij niet over dat je nu al zoveel weet (of denkt te weten) of vindt. Het belooft wel wat voor de toekomst, een uitgesproken mening heb je, maar zoals mijn voorgangers al zeiden…vertel eens iets nieuws en unieks over het onderwerp.

En echt waar Rik, het is Pim Fortyn en dat verdient hij op zijn minst.

Doe wat met de (positieve)kritieken en laat je vooral niet tegen houden om verder te schrijven.

RikdeJong · 7 juni 2011 op 19:48

hm, teruglezend staat er inderdaad weinig verrassends of nieuws in. zouden jullie het leuker vinden om te schrijven over dingen die ik in ‘real life’ meemaak? dan wacht ik vanwege mijn leeftijd nog wat jaartjes met het schrijven van opiniërende stukken.

phoebe · 7 juni 2011 op 20:26

Ik ben het er mee eens dat Geert geen vervanger is van Pim Fortuijn, helaas. Maar ik ben het voor de rest wel met je eens, en ik hoop dat je moed haalt uit het feit dat een groot deel van Nederland op de PVV stemde en het dus ook met je eens zal zijn. Ik stemde overigens ook Geert.

Vind het alleen niet terzake doen dat Balkendende op Harry Potter lijkt, en buiten dat is het een belediging voor Harry 😉

DACS1973 · 7 juni 2011 op 20:33

Lijkt me een prima idee. Ik ben benieuwd!

Dees · 7 juni 2011 op 20:55

Allereerst, je hoeft niet te schrijven wat wij leuk vinden, schrijf gewoon lekker uit je tenen. Dit stuk is dat ook overigens, uit de tenen. Ik ben het er gloeiend mee oneens en heb geen hoge dunk van Geertvolgers. Ook ik vind borrelpraat een passend etiket. Maar [i]on the up-side[/i], de vaart zit er in en de spirit ook. Inhoudelijk, zoek dieper, verder, een andere invalshoek en ik vermoed dat er nog eens een waar pareltje over je toetsenbord komt. Waar ik het misschien gloeiend mee oneens ben, maar dan nog. Succes met de volgende.

Dees · 7 juni 2011 op 20:57

Oh en in het kader van [i]know thy enemy[/i], de naam van de vijand was Volkert, niet Folkert.

Chris · 7 juni 2011 op 22:06

“Goh, wat leuk,” dacht ik, “Eindelijk eens een column pro Wilders.” Want ik word eerlijk gezegd een beetje moe van al die anti-Wilders stukjes. Daar staat niets nieuws meer in. Dat wil je als columnist toch niet, meer van hetzelfde neerschrijven? Aan de andere kant, je krijgt wel veel reacties met Geert als onderwerp, zo blijkt ook hier maar weer eens. Wat ga ik dus doen? Precies, ook een Wilders-column schrijven.

Ik kan mij trouwens goed in re reactie van Dees vinden, schrijf lekker wat er in je op komt. Schrijf voor je zelf en haal de elementen uit de feedback die je krijgt om jezelf te verbeteren.

Garuda · 8 juni 2011 op 18:56

Opiniërende stukken zijn prima, maar schrijf ze bijvoorbeeld over nu en niet over onderwerpen van toen je zeven jaar oud was. Ik kan wel mijn mening geven over toen ik zeven jaar oud was, maar wat weet ik er nu eenmaal van?

Maar gebruik dan andere invalshoeken waarin je jouw mening uit. Nu schrijf je het alsof je toen al wist wat je nu weet.

Voor de rest eens met Dees, lekker blijven schrijven en er komt vanzelf een kunststuk uit. Let daarbij niet op wat anderen willen of zouden willen.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder