Wat ben ik blij dat het nieuwe jaar is aangebroken. Eindelijk ben ik van december verlost en kan ik mijn ezelsoorvrije agenda in gebruik nemen. Een gloednieuw exemplaar dat nog naar de boekwinkel ruikt en massa’s maagdelijk onbeschreven blaadjes telt. Een boekwerk dat snel dichtslibt met allerhande afspraken en dat, naarmate het jaar vordert, uitgroeit tot mijn persoonlijke geschiedenisboekje. Januari komt voorzichtig op gang met hier en daar wat lege vakken. Vervolgens komen de verjaar- rouw en trouwdagen in beeld. Dagen, weken en maanden rijgen zich langzaam maar zeker aaneen en worden een kralenketting van leuke en minder leuke afspraken en gebeurtenissen die achteraf allemaal een eigen verhaal vertellen. Vaak holt de tijd voort en soms lijkt de tijd even stil te staan. Maar voor je het weet is het alweer december. De met feestdagen volgepropte maand waarin iedereen voortjaagt en waarvan de inhoud al jarenlang is vastgelegd. Het liefst zou ik deze maand eruit scheuren.

Het begint met het trekken van lootjes voor het sinterklaasfeest. Dat wil ik voor geen goud missen want de plaaggedichten zijn zo leuk. Maar die moeten wel geschreven worden en dat kost tijd. Ik heb het strooigoed nog niet uit één of andere hoek gepeuterd of de kerstboom stuitert alweer van zolder. Buitens- en binnenshuis probeer ik vol te proppen met kerstgezelligheid maar tijd om ervan te genieten is er amper. Er moeten kerstkaarten gekocht, geschreven, bezegelt, opgestuurd, ontvangen en opgehangen worden. Tussendoor hol ik via een kerstdienst van een kerstborrel naar een kerstreceptie. Ondertussen trek ik een kerstkoksmuts over mijn oren.Wordt het gourmetten met de hele familie, een vijfgangen diner met het alles erop en eraan of toch maar boerenkoolstamppot met worst voor iedereen die binnenwipt. En wanneer en waar haal ik de boodschappen en hoeveel geld staat er nog op de giro?

Tijdens het uitbuiken van het kerstdiner, wordt het boodschappenlijstje voor de jaarwisseling al ingevuld. Op derde kerstdag sta ik s’morgens om acht uur tegen deur de van de supermarkt geplakt. Kom ik een uurtje later dan zijn oliebollenmix, bakjes sukade en zakjes krenten uitverkocht en ben ik gedoemd om restjes uit het keukenkastjes te schrapen om daarvan iets te fabriceren dat op een oliebol lijkt. Na een dag bakken is mijn huis veranderd in één groot olievat en ben ik uren bezig om mijn huis vetvrij te maken. Het liefst zou ik daarna mijn bed inrollen maar het is oudejaarsavond en er zijn nog vele uren te gaan.

Als de klok twaalf keer heeft geslagen en het vuurwerk en de kurken er lustig op losknallen, ruk ik opgelucht het laatste blaadje van de kalender. December is voorbij. Eindelijk rust. Opgelucht klap ik mijn oude agenda dicht en sla die van 2006 open. Hoeveel ezelsoortjes deze agenda mij gaat opleveren, zien we volgend jaar wel weer.

Gelukkig januari allemaal!

Categorieën: VC-Li

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

21 reacties

Ma3anne · 1 januari 2006 op 08:18

Was het bij de titel al helemaal met je eens.:-D

Heerlijk hè, zo’n nieuwe agenda. Wanneer kan ik onze volgende ontmoeting noteren? 😉

pepe · 1 januari 2006 op 10:08

Ma3 je snapt het ff nie.
Li wil een lege agenda houden, dus gaan we met z’n allen Li ontzien, ze is dit jaar VRIJ 😛

Li heerlijke column.

Alleen bij mij gaat deze vliegeragenda niet op. Ik heb nog altijd een schoolagenda, die begint in augustus 😉

WritersBlocq · 1 januari 2006 op 12:21

Heerlijk Li, een column naar mijn hart. [quote]Alleen bij mij gaat deze vliegeragenda niet op. Ik heb nog altijd een schoolagenda, die begint in augustus[/quote] 😆 😆 😆 Gekke Peep!

Dees · 1 januari 2006 op 12:37

December heeft zulke leuke dingen, maar ligt mij altijd zwaar op de maag. Dus inderdaad, van titel tot aftiteling instemming. Blij met voorbij. Gelukkig nieuw januari!!

DriekOplopers · 1 januari 2006 op 12:37

Uiteraard weer een prima en herkenbaar verhaal!

Ben zelf ook blij dat alle drukte er weer op zit, maar het was natuurlijk ook leuk, gezellig, lekker…

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om julie en jullie dierbaren een uitstekend 2006 toe te wensen.

Driek

bert · 1 januari 2006 op 13:22

Ja, het is inderdaad heel even een prettig aanzicht, zo’n lege agenda. Alleen een aantal aantekeningen die we alvast genoteerd hadden in de laatste lege agenda pagina’s van 2005 zijn nu keurig op tijd overgeschreven.
De verjaardagskalender is ook al weer omgeklapt naar januari. We zijn er weer klaar voor. 🙂 🙂 🙂

Mosje · 1 januari 2006 op 14:23

Helaas zit dat gevoel van jou er voor mij niet in Li. In januari is zo’n beetje mijn hele familie en schoonfamilie jarig. Mocht je me even niet zien hier, dan weet je waar ik ben.
😛

Kees Schilder · 1 januari 2006 op 17:46

Ik kan niet wachten tot het weer december is 😀

Mup · 1 januari 2006 op 19:46

[quote]toch maar boerenkoolstamppot met worst voor iedereen die binnenwipt.[/quote]

Hele goede optie, alhoewel de zult met varke(n)soren van buuv gisteren, met de ajaka in bananenblad, hadden ook wel wat.

Bon januari Li,

Groet Mup.

Mien · 1 januari 2006 op 21:04

Wat … is het alweer januari?
Waar ben ik dan de afgelopen 24 uur geweest?
Volgens mij mis ik een stuk uit mijn agenda?

Mooie column Li.

wendy77 · 1 januari 2006 op 21:30

Gelukkig….januari. Ik sluit me hier volledig bij aan.

Leuke herkenbare column weer Li

melady · 1 januari 2006 op 23:15

[quote] Een boekwerk dat snel dichtslibt met allerhande afspraken en dat, naarmate het jaar vordert, uitgroeit tot mijn persoonlijke geschiedenisboekje. [/quote]

Hoe hrknbr! Ik bewaar ze allemaal, moet ik nu naar een psych?

Jij ook een gelukkig januari li, of janua-Li
Of is het: já-nú-Arie 😀

KingArthur · 2 januari 2006 op 09:53

Niks op aan te merken, helemaal mee eens. Gelukkig nieuwjaar.

sally · 2 januari 2006 op 11:41

Januari is voor mij de allerdrukste maand van het jaar.
Dus voor mij geldt(Bedankt WB) straks: Gelukkig…februari

Verder erg leuke column. Hoe vaak ik dit jaar niet gehoord heb: “Ik ben blij als alles straks weer normaal is.”(vooral vrouwen)
Genieten mensen dan nog wel? Of zijn het pure plichtplegingen?

Gelukkig Nieuwjaar allemaal

Liefs Sally

Trukie · 2 januari 2006 op 19:50

Veel gehoord maar nu dan ook gelezen.
Eindelijk een schone lei.
En half januari mopperen we weer dat het de saaiste, bankroute en koudste maand van het jaar is.

Behalve Sally dan…..

Fred · 2 januari 2006 op 23:03

Wil je wel in mijn agenda Li?
Even zoeken hoor… Euh, vrijdag heb ik Pepe al. Plekken zat nog voor je.
Ik ga dit jaar al mijn vrouwelijke fans maar eens afwerken. Tja, dat staat er weer lullig eigenlijk, maar bedoel het goed.

WritersBlocq · 2 januari 2006 op 23:19

[quote]Behalve Sally dan…..[/quote]Dat kwam vooral door dat geld zonder dt woehahaaa!!! Heeft Sal vast expres gedaan! Sally, de rijkste stinkerdt van cxdt!

Li · 3 januari 2006 op 00:23

[quote]Wil je wel in mijn agenda Li?[/quote]Tuurlijk wil ik in jouw agenda Freddy Boy! Doe vrijdag maar… Kunnen we samen met Pepe een triootje vormen. Net als destijds met WB 😉

Liefs Li

klungel · 3 januari 2006 op 08:48

Mijn vrouw doet mijn agenda 😀

WritersBlocq · 3 januari 2006 op 09:42

[quote]Kunnen we samen met Pepe een triootje vormen. Net als destijds met WB [/quote]
Toen zaten er 3 Bobs in de auto, waarvan 1 mannelijk. Ben benieuwd wat jullie VRIJdag gaan doen 🙂

pepe · 3 januari 2006 op 17:59

WB Als je ook komt, weet jij zaterdag, wat wij vrijdag gedaan hebben 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder