Ondraaglijke buikkrampen. Knallende hoofdpijn en een niet te stoppen lekkage. Eigenlijk dacht ik aan een 1 aprilgrap toen de nieuwslezer vertelde dat er in Italië serieus wordt overwogen om menstruerende vrouwen drie dagen vrijaf te geven. Maar toen de Nederlandse pers aanhaakte en zelfs Umberto Tan een band om kreeg die menstruatiekrampen opwekte en hij van de pijn om zijn as kronkelde, wist ik: dit menen ze echt.

Het moet niet gekker worden. Wat een gemuts. Er zijn vrouwen in de wereld die niet eens weten dat er maandverband bestaat, laat staan dat ze weten wat het woord pijnstiller betekent. Die gaan van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gebukt onder zware takkenbossen of lopen urenlang, zo krom als een hoepel, over één of andere vlakte. Of ze nou ongesteld zijn of niet. Ik ga niet van de daken schreeuwen dat ik mijn ‘periode’ als prettig heb ervaren, dat dan weer niet. Maar na een werkdag op de bank wegkruipen onder een fleecedeken. Met een warmwaterkruik op mijn buik en even lekker zielig doen tegen iedereen die het wel of niet wilde horen, deed wonderen.

Drie dagen vrij: hoe verzinnen ze het. En hoe gaan ze dat controleren? Komt er dan een soort menstruatiepolitie of een controleur van het Rode Kruis langs? Wordt er door de afdeling personeelszaken een rooster gemaakt met rode vlaggetjes waarop de namen van de ongestelden staan vermeld? En als je overtijd bent, wordt er dan geprikt wanneer je ‘het’ ongeveer hebt gedaan en noteren ze dan rond welke datum er op beschuit met muisjes wordt getrakteerd?

Als deze onzin doorgang vindt, dan zet ik mijn hakken in het zand en vorm meteen een werkgroep van Overgangers. Wat de Menstruatiegroep kan, kan de Overgangsgroep vele malen beter. De Overgang is tenslotte veel en veel erger. Terwijl in verre landen de oudere dames alleen maar, zittend voor hun hutje, een potje hoeven te koken en op hun kleinkinderen moeten letten, moeten de Overgangers in de westerse landen tot hun 67e aan de bak.

Nachtelijk zweten. Opvliegers. Slapeloosheid. Hartkloppingen. En dat alles niet ingekapseld in slechts drie dagen maar dag in en dag uit, 24 uur lang en zeven dagen in de week. Daarom pleit ik dat alle Overgangers ’s ochtends mogen uitslapen, vervolgens flink mogen bijkomen en pas om 14.00 uur ’s middags aan het werk hoeven. Met behoud van het volledige salaris uiteraard.

Ik ben voor.


Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

15 reacties

van Gellekom · 30 april 2017 op 10:09

Ik steun je!

NicoleS · 30 april 2017 op 11:18

Een fijn vooruitzicht voor deze muts.?

Mien · 30 april 2017 op 16:05

Welcome back. Leuke column Li. Hoogvlieger. ?

Nummer 22 · 30 april 2017 op 17:09

De Rode Kruis politie.
Snuffelhonden mee.

En wij mannen dan? Onverwachte erecties..direct 2 uur vrij??

Esther Suzanna · 30 april 2017 op 18:23

Nergens last van, althans, hartkloppingen gelukkig wel. Leuke column. Eens, overgang is heftiger dan die paar daagjes ‘gedoe’. Veel ellende van gezien. Hormonen zijn klotedingen! Zowel bij puberen en ‘op latere leeftijd puberen’. IN principe is het gewoon hetzelfde. Hormoonhuishouding is zich aan het hergroeperen.

WritersBlocq · 30 april 2017 op 18:25

Die van het Rode Kruis vind ik echt genitaal, Lia. Leest als een trein en ja, ik ben ook voor! Zou willen dat mijn dubbelganger in de overgang ging, pfff…..??

Nummer 22 · 30 april 2017 op 19:03

De overgang… vouw een opvliegertje.
(zie mijn column) en zweef naar buiten want het raam staat op…?

Karen.2.0 · 30 april 2017 op 19:56

Niks dr van, ik zeg 3 dagen standaard vrij, geen controles, uitbuiten die handel 😉 Nee hoor, alle gekheid op een tamponnetje, gaaf geschreven en volledig mee eens!

Arta · 1 mei 2017 op 14:25

Maak van de overgang hun ondergang!

Heerlijk om jou weer te lezen hier!
Enne… Felies met jullie duo-column van de maand!

Mien · 1 mei 2017 op 15:24

Ha ha, van overkomer naar binnenkomer. Felies Li.
Nu maar hopen dat het geen eendagsvlieger blijkt.

Bruun · 1 mei 2017 op 15:47

Nog zo’n leuke column over menstruatie. Het lijkt wel afgesproken werk 😉 Jij ook gefeliciteerd Li, met het duo-CvdM-schap.

NicoleS · 1 mei 2017 op 16:06

Gefeliciteerd met deze mooie CvdM.

Li · 1 mei 2017 op 16:38

Ooooh, bedankt voor de reacties! En dan doen we ook nog mee met de maandcyclus van Columnx. Hartstikke leuk!

Nummer 22 · 1 mei 2017 op 18:44

Een referendum! 400.000 stemmen moet lukken.

Ja, minimaal 3 dragen
Nee, max.3 dagen verlof

KawaSutra · 8 juni 2017 op 23:22

Dat met die fleecedeken, dat doe ik ook!
Ik ben toch niet in de overgang???
Prima column, Li

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder