In Nederland heeft iedereen de mond vol van integratie. In de praktijk houdt integratie van allochtone jongeren op bij de voordeur van een discotheek. Een avondje stappen voor allochtone jongeren is niet zo vanzelfsprekend, het is zelfs een hele missie om ergens binnen te komen. Voor sommigen blijft het helaas een mission impossible! Jij kleurling, mogelijk Surinamer of Hindoestaan mag blij zijn, als je ergens binnen staat, de meeste van jouw allochtone leeftijdsgenoten, komen namelijk niet eens voorbij de ingang. Je mag God/Allah op je blote knieën bedanken, wanneer jij, kleurling ogenschijnlijk Turk of Marokkaan lijkend op een Arabier, wél de detectiepoortjes weet te passeren. Eenmaal binnen zie ik je al een kreet van vreugde slaan “Yes, Ik ben binnen,” roep je stiekem in jezelf bij de garderobe. Je weet het bijna zeker, jouw avondje kan bijna niet meer stuk. Je lacht je tanden bloot en een glimlach verschijnt op je mondhoeken. Bedenk wel, dat de meesten van jouw soort afdruipen met een sjacherijnige smoel, voor hen valt er niets te lachen. Zij zijn niet door de deur gegaan zoals jij, maar door de grond, een gevoel van machteloosheid en boosheid overheerst de plezierige stemming waar ze eerder in verkeerden die avond. Voor hen is het feestje in het water gevallen, voor jou moet het feestje nog beginnen.

Kan je het voorstellen? De opgeblazen gorilla aan de deur, die veel spieren heeft maar weinig denkvermogen, heeft een einde gemaakt aan jouw plezier. De stemming van vreugde en blijdschap slaat ineens om. “Jij komt er niet in vanavond, want jou ken ik niet,” zegt de portier met een valse glimlach op zijn gezicht. Na een lichte vertwijfeling besef je hoe laat het is. Waarom mag ik niet naar binnen, vraag je netjes in goed en accentloos Nederlands aan de beste man, die waarschijnlijk meer anabolen heeft in zijn lichaam dan hersencellen. Het is alleen voor leden vanavond, roept de licht ontvlambare man in het zwart je toe. Goed, je wilt niet in discussie gaan met de beveiliging. Je weet van jezelf dat je ze verbaal zo op een hoopje kan vegen. Je lult ze drie keer van tafel met jouw intelligentie en woordenschat. Jij laat je mond en verstand spreken in zo’n situatie, maar zij eerder hun vuisten. Je kiest eieren voor je geld, je wilt niet op de vuist gaan.

Je sprokkelt je laatste beetje hoop bij elkaar en stapt moedig naar de volgende tent. In de ijdele hoop dat je nu wel wordt binnengelaten. Helaas, ook ditmaal staat het geluk niet aan jouw zijde. Het zit je niet mee, de tent zit vol zegt de portier, weer een ander roept dat alleen mensen met een pasje binnen mogen. De daarop volgende zegt weer dat het geen multicultureel evenement is: “Je mag niet naar binnen vanavond.” Nog een laatste poging en daar hoor je dat er al genoeg van jouw soort binnen zitten. Bij deur vijf zakt de moed in je schoenen en heb je alle smoesjes van de portiers gehoord. De evoked set van de portier heeft slechts ruimte voor 5 van die kutsmoesjes. Daar sta je dan buiten voor de deur met een stempel op je hoofd. Wat een gezellige avond had moeten worden, is uitgemond in een kleine nachtmerrie. Je besluit om naar huis te gaan, mopperend en vloekend keer je langzaam huiswaarts. Geen feestje, wèl een enorme deuk opgelopen in je ego, je hoofd zit vol met vraagtekens en onbegrip. De volgende keer bedenk je je wel twee keer voordat je weer uitgaat.

Misschien ga je dan toch liever naar de kroeg bij jou op de hoek met je matti’s. Dicht bij huis en geen gorilla’s aan de deur die je weigeren om wie je bent. Blijf jij mijn vriend, vooral die hoog opgeleide allochtone jongen, die ik respecteer, die geen vlieg kwaad doet of vrouwelijk schoon lastig valt. In ieder kistje zitten rotten appels, het ligt niet aan jou, maar aan de groenteboer die nogal selectief te werk gaat, en peren niet van appels kan onderscheiden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook een andere kant is aan het verhaal. Het is helaas waar dat sommigen het inderdaad voor jou en voor mij verpesten.

De vraag blijft alleen op basis van welke criteria worden allochtone jongeren zo vaak geweigerd aan de deur? Het zijn niet altijd raddraaiers of baldadige machojongeren die worden geweigerd. Ik ben zelf gelukkig niet zo vaak geweigerd aan de deur als sommige vrienden van mij, die er inmiddels goed van balen. In veel gevallen deugt het deurbeleid gewoon niet. Daarom draag ik mijn column op aan hen, de geweigerden van multicultureel Nederland. Ondanks alles jongens, laat je verstand spreken en niet je vuisten.

reacties kunnen naar www.jongejournalist.nl
Scepsis 2004


12 reacties

Mup · 24 september 2004 op 09:21

[quote]De opgeblazen gorilla aan de deur, die veel spieren heeft maar weinig denkvermogen[/quote]
Die er nog voor betaald wordt ook, colum met inhoud,

Groet Mup.

viking · 24 september 2004 op 09:31

[quote]Ondanks alles jongens, laat je verstand spreken en niet je vuisten.[/quote]
Je hebt natuurlijk gelijk, voor een deel. Misschien een reden te meer voor allochtonen om eens wat vaker op een positieve manier in het nieuws te komen. Een enkele keer gebeurt dat en ik moet zeggen dat ik die zeldzame momenten een verademing vind; dan zie ik dat het beeld dat zich van ‘buitenlanders’ heeft gevormd inderdaad in veel gevallen niet klopt. Helaas slechts in ‘gevallen’. Werk aan de winkel dus voor mensen zoals jij (ik maak tenminste uit je column op dat je geen blauwe ogen hebt).

En vóór je mijn opmerking verkeerd interpreteert: ik prefereer multicultureel boven spruitjeslucht maar ik wil me wel prettig blijven voelen in mijn eigen land. Er zijn inmiddels te veel plekken waar dat niet meer het geval is…

sally · 24 september 2004 op 14:38

Ik kan me de frustratie heel goed voorstellen.
Vind de column steengoed. Vooral omdat er van jouw
kant ook nog enig begrip opgebracht kan worden voor de reden waarom.
Jammer dat jij daar de dupe van bent.
liefs
Sally

pepe · 24 september 2004 op 15:50

Super goeie Column, zou bij iedere disco/bar/kroeg in de bus moeten liggen of misschien wel opgehangen bij de ingang!!
Zouden die spierbundels dit kunnen lezen en vooral ook begrijpen?

ignatius · 24 september 2004 op 17:12

Goede column.

Dit geldt echter niet alleen voor allochtonen hoor! Een ander heeft de verkeerde schoenen of het verkeerde jasje aan, je gezicht staat de portier niet aan, je weigert om zo’n opdringerige klojo een fooi te geven, je zegt iets over de patjepeeër die wel naar binnen mag etc. Deze mensen hebben voor een kort ogenblik in hun verder miserabele leven macht en dat zullen ze hoe dan ook ge/misbruiken!

Even wat anders wat me van het hart moet. Waarom altijd die link in jouw schrijfsels -en nog van een aantal andere schrijvers- naar jongejournalist.nl. Een enkele keer een verwijzing naar deze site vind ik niet erg maar begin me er nu een beetje aan te storen. Vind het enigszins irritant aan het worden.

Bakema_NL · 24 september 2004 op 18:13

[quote]Kan je het voorstellen? De opgeblazen gorilla aan de deur, die veel spieren heeft maar weinig denkvermogen, heeft een einde gemaakt aan jouw plezier.[/quote]

Toch geinig zo’n regeltje in een stukje wat over vooroordelen gaat. 🙂
Iedereen, ook hier, heeft altijd de mond vol over discriminatie………”ze zijn toch niet allemaal zo, er zitten ook gewonen mensen bij”. En kijk wat men hier allemaal over portiers neerzet, worden allemaal over 1 kam geschoren. Discriminatie is niemand vreemd zo te zien, zelfs niet mensen die zich op de borst(en) kloppen dat ze niet zo’n bekrompen mening hebben. Hahahaha, pak eens een spiegel zou ik zeggen, dommer kan namelijk niet…….en dan portiers dom noemen, geweldig. 😛

Heb je je wel eens afgevraagd waarom dat toch zou zijn dat allochtonen geweigerd worden bij de deur? Zoals altijd zijn er uiteraard weer 2 kanten aan een verhaal. Er is zo vaak stront met die gasten dat ze bij uitgaansgelegenheden die onzin gewoon zat zijn. En helaas zullen de goeden weer onder de kwaden moeten lijden. Als Hollandse meid is het nou niet bepaald een pretje om door die gasten betast te worden en als je niet meegaand bent word je voor kankerhoer en wat nog meer uitgemaakt, zelfs klappen worden er dan uitgedeeld. En dit zijn helaas geen incidentjes die je op 1 hand kunt tellen.
In Uitgeest is een bekende uitgaansgelegenheid waar portiers voor de deur staan. Dezelfde gasten staan bij de winkel waar ik werk voor de deur. En die weigeren ook keihard veel allochtonen. En nu komt de grap, die portiers zijn zelf veelal allochtoon, Surinamers, Antillianen……en ze zeggen zelf al dat de meeste onzin met allochtonen gebeurt. Niks discriminatie, ze spreken gewoon uit ervaring. Ook hier heb ik het over allochtonen, terwijl er 1 of 2 groepen zijn die er echt uitspringen, altijd en overal weer. Allochtoonse portiers met een kleurtje die zelf als geen ander weten wat discriminatie is en toch een bloedhekel hebben aan bepaalde mensen…………….discriminatie of ervaring? Zeg het maar hoor. Dat weigeren komt echt wel ergens vandaan en niet alleen maar vanuit oerdom discriminatie, dus diegene die dat denkt heeft zelf al een bekrompen mening zonder de feiten te kennen.

Mosje · 24 september 2004 op 19:17

[quote]reacties kunnen naar http://www.jongejournalist.nl[/quote%5DIk wil helemaal geen reacties sturen naar de jongejournalist.
Waarom mag het hier niet?

Louise · 24 september 2004 op 20:29

Een goed stuk over vooroordelen in de praktijk.
Wat ik wel humor vind, is dat je zelf het ene na het andere vooroordeel uit de kast trekt. Ik ben er dan ook vrijwel zeker van dat je dit bewust gedaan hebt 😀

Scepsis · 24 september 2004 op 22:32

De reden dat eigenaren van bars -en discotheken allochtonen inhuren om allochtonen te weigeren is geraffineerd, maar het heeft veel weg van discriminatie op een subtiele manier. Ik loop alleen overal naar binnen, maar wanneer ik in gezelschap van anderen die er uit zien als een stereotyp allochtoon kom ik binnen en wordt hij geweigerd. Ik ga niet om met hangjongeren of herrieschoppers. Het zijn fatsoenlijke hoog opgeleide jongeren, die geen mens kwaad doen. Dat is de reden dat ik een column heb geschreven en bewust chargeer. Hangjongeren en herrieschoppers ga ik niet eens verdedigen. 🙂

Ik kan me voorstellen dat mensen het niet op prijs stellen dat ik een link plaats, maar dat is om de jonge journalisten wat bekendheid te geven.
Zonder die link krijg ik mot met mijn eindredacteur.

Bakema_NL · 25 september 2004 op 10:54

Wat een gelul in de ruimte. Een baan kies je voor, niemand verplicht je. En deze kerels gaan echt niet meewerken aan “subtiele discriminatie” als kleurling zijnde, daarvoor lenen zij zich niet en terecht, veel van hen zijn echt niet zo dom als men vaak doet voorkomen, net als er ook normale allochtonen zijn, het zijn allemaal net mensen he? Discriminatie bestaat en gebeurt, maar “de allochtoon” mag zeker eens naar zichzelf kijken ook, maar het eeuwige terugvallen op discriminatie is natuurlijk makkelijker. Vaak mogen die jongens best wel ergens naar binnen, het probleem zit hem echter meestal in het feit dat ze in groepen komen, zoals zo vaak het geval is waar dan ook, en daar zit men vaak niet op te wachten en vaak ook terecht. Je kan er op wachten dat er stront aan de knikker komt als je teveel mensen van een bepaalde “soort” in huis hebt, dat is een feit gewoon. Op mijn werk wil ik ook geen groep die de overhand heeft, want dan is de kans op problemen groot, een mix werkt wel weer redelijk. Als blanke jongens met stereotype lonsdale kleding aan komen wandelen zullen ze ook niet altijd binnen komen, ongeacht of ze die kleding nou dragen gewoon omdat ze het mooi vinden, maar die uitstraling heeft gewoon een naam gekregen. Is ook discriminatie, het heeft alleen niet met het beladen kleurtje/afkomst te maken waar te vaak achter verschuild word.

Scepsis · 25 september 2004 op 17:42

Niks gelul het is de harde werkelijkheid. Ik spreek uit ervaring. Het is mij vaker overkomen.
Ik kom iedere tent binnen in Rotterdam behalve als ik met iemand ben die voldoet aan het stereotyp van een allochtoon.
Ik heb het over de groenteboer die niet appels van peren kan scheiden. Jij hebt makkelijk praten. Gros van de portiers zijn geen slimme mensen en laten hun vuisten spreken in plaats van gezond verstand. Jij kan wel vinden niet van niet, dat doets niets af aan de ervaringen van mensen die ik spreek.

Bakema_NL · 25 september 2004 op 19:22

Volgens mij worden er meer mensen normaal binnengelaten door portiers dan dat ze mensen verbouwen. Dus overdrijf je. En ik heb ook zo mijn ervaringen, wees niet bang. Die zijn dus iets anders, al herken ik wel wat je zegt hoor, maar het word maar al te vaak overtrokken. Wanneer ik nu op een Leidscheplein of zo loop zie ik toch een heel verschil met jaren geleden toen er echt amper een kleurling ergens naar binnen kon vaak. Dat deurbeleid is er echt niet omdat de portiers en/of eigenaars enorme racisten zijn, ze staan er namelijk voor hun geld, zeker zo’n eigenaar zal niet tolereren dat er zomaar mensen geweigerd worden, die wil centen zien. Natuurlijk zullen er wat uitzonderingen zijn, geloof ik helemaal, maar dat zijn het dus, uitzonderingen.
Dat deurbeleid is dus ook gebaseerd op ervaringen vanuit de werkelijkheid. Misschien moeilijk te slikken voor je, maar je zou je er eens in kunnen verdiepen vanuit die kant, maar dat zal wel teveel gevraagd zijn, het is weer eens discriminatie en dan gaan de oogkleppen weer op…..ja, ook dat werkt 2 kanten op………….eigenlijk zouden portiers helemaal overbodig moeten zijn natuurlijk, gaan we nog aan voorbij. En mocht jij ineens een klap op je muil krijgen gewoon zomaar, ben je wellicht blij dat ze er zijn.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder