Op het eerste gezicht is het vrouwelijk gehalte van het kabinet Balkenende 2 flink gestegen vergeleken met Balkenende 1. 5 vrouwelijke ministers op 16 nu tegen 1 op 14 toen, 4 vrouwelijke staatssecretarissen op 10 nu tegen 4 op 14 toen. Wat niet wil zeggen dat we door lekkere meiden geregeerd worden. Misschien is het teveel gevraagd van vrouwen die de politiek in gaan te verwachten dat ze zich onderscheiden van mannen. Maar moet dat zover gaan dat het onmogelijk is die 5 vrouwelijke ministers te betrappen op zelfs maar 1 tekst die niet net zo goed uit de mond van een mannelijke collega opgetekend had kunnen zijn. Je zou nog kunnen denken dat een regeringsploeg waar een paar vrouwen deel van uitmaken er in ieder geval wat spannender uitziet dan het dorre pakkenregiment dat zich onvermijdelijk formeert zodra mannen samen iets gewichtigs doen. Helaas, die vrouwelijke ministers hebben zelfs hun uiterste best gedaan zich ook uiterlijk niet te onderscheiden van hun mannelijke collega’s. Nou ja, hun mantelpakjes zijn iets strakker op het lijf gesneden dan de zouteloze uniformen van hun mannelijke evenknieën. Maar het blijven mantelpakjes. Hema is een goede winkel. Maar in een Hemaverpakking verwacht je hooguit een goede wijn, geen topwijn. Een mantelpakje is een Hemaverpakking. Het helpt ook niet echt dat de jongste vrouwelijke minister, Rita Verdonk, ouder is dan Balkenende. Enige hoop gloort er bij de staatssecretarissen. Ondanks de Hemaverpakkingen is er bij de 35- brigade, bestaande uit Melanie Schulz van Haegen, Karien van Gennip en als klapstuk Medy van der Laan geen twijfel mogelijk, dit zijn vrouwen! Karien van Gennip is zelfs zwanger en gaat enkele maanden op zwangerschapsverlof.

Als ik niet beter wist zou ik denken, zoals we dat in Nederland gewend zijn, dat we weer eens ver voorliggen op de rest van de wereld. Maar je hoeft maar over de grens te kijken bij onze zuiderburen om uit de droom geholpen te worden. België is het land van Kathleen van Brempt en Freya van den Bossche. Ik heb ze bij het zappen leren kennen. Allebei bij het programma ‘De zevende dag’, een politiek praatprogramma bij de zuiderburen. Ze sloegen me met stomheid. Eerst maakte ik kennis met staatssecretaris Kathleen. Geen mantelpakje voor deze 34 jarige ranke donkerharige schoonheid. In een adembenemende combinatie van hooggehakte schoenen, een modieuze broek en een opwindend mouwloos shirtje stond zij minzaam de journalist te woord. Hij in zijn C&A verpakking, zoals hij het had geleerd. Terwijl zij hem tutoyeerde volhardde hij in u, ook keurig volgens het boekje. Van tussen haar glanzende volle lippen vloeide haar fluwelen stem waarmee zij in een oorstrelend Zuidnederlands zinnen aaneenreeg waar hij niet van terughad.

Een paar weken later zapte ik weer langs ‘de zevende dag’. Weer zat Kathleen daar, even bloedmooi als de vorige keer. Dacht ik een moment. Maar het was Kathleen niet. Deze keer was het Freya, even mooi, nog jonger, 28, en zelfs minister. Haar kleine strakke shirtje was precies kort genoeg om, als ze even iets vooroverboog, het randje van haar rode string te onthullen dat geraffineerd net boven haar broek uitkwam. Ook zij wist meer dan raad met de journalisten. Het was Versace tegen C&A. Dan is de uitkomst voorspelbaar. Beide Belgische powergirls zijn lid van de sp/a, de sociaal-democraten. Als de PvdA over de grens kijkt snapt ze waarom ze in de oppositie verpietert terwijl de Belgische zusterpartij op het pluche zit. Girlpower!


6 reacties

viking · 14 december 2003 op 15:01

Hadden wij tijdens de laatste verkiezingen niet zo’n rondborstige dame die zelfs als pin-up in de Pramodrama stond? Waarom heb je daar niet op gestemd? Hè, waarom niet? 😛

Maurits · 14 december 2003 op 15:30

Ik had het over bloedmooie meiden, Viking. Heel iets anders dan zo’n Pramodrama-pinup. Snap je ook meteen waarom ik daar niet op gestemd heb. Onder veel meer andere redenen.

deZwarteRidder · 14 december 2003 op 17:01

Right Maurits…gave column, aaah vrouwen ik zou er een column over kunnen schrijven ….Heb het ook gedaan Maar zit nog in de pijplijn, maar wij zitten op 1 lijn denk ik…
Rich@Rd

pepe · 15 december 2003 op 23:10

Leuke vrouwen in de politiek, oke dat mag, maar dan graag ook eens echte leuke mannen. Misschien dat ik dan met iets meer interesse zal volgen wat daar gebeurt. Ik vind ze zo verschrikkelijk saai allemaal….

Maurits · 15 december 2003 op 23:25

Hoi Pepe, Misschien dat leuke vrouwen in de politiek leuke mannen aantrekken. Nu lijkt het er op dat saaie mannen saaie vrouwen aantrekken. In Nederland tenminste en in een groot deel van de rest van de wereld. Uniek wat ze in Belgie voor elkaar gekregen hebben. Nu eens kijken of die beeldschone politieke dames die heren eens uit hun saaie pakken krijgen.

pepe · 15 december 2003 op 23:38

Je hebt waarschijnlijk helemaal gelijk, want welke echte leuke vrouw wil nu werken tussen zoveel saaie mannen. Dan ook nog eens mannen die nauwelijk luisteren naar wat de vrouwen te vertellen hebben. Die mannen daar vluchten waarschijnlijk omdat ze niet graag thuis zijn bij hun kakkelende vrouw;-)… komen ze nu op het werk toch nog kakkelende vrouwen tegen. Conclusie ze luisteren niet!
En geloof me, vrouwen kunnen misschien veel kletsen, en mannen denken snel dat ze niets te vertellen hebben. Maar men moest eens beter luisteren, er zijn heel slimme vrouwen die absoluut wel iets te vertellen hebben.

’t Wordt tijd men de LP op gaat richten (LP+leuke partij) 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder