Mocht mijn huidige carrière in het slop raken, dan start ik een eettentje. Alle tafels en stoelen zijn hetzelfde en passen bij elkaar. Het menu krijg je in je hand en staat niet op een muur geschreven. Het lettertype zou zomaar Times New Roman kunnen zijn. In ieder geval lijkt het niet met de hand geschreven of getypt met een vintage typemachine. Je koffie krijg je in een kopje, je thee in een theeglas en je fris in normalen glazen, waarschijnlijk gekocht bij de IKEA. Zeker niet in een jampotje met een rietje.

Op de cappuccino drijft melkschuim daadwerkelijk van melk. Als je bij je koffie een stuk taart of cake bestelt, kan ik je garanderen dat daar een hoop boter en suiker in zit, en je dat niet elke dag ongestraft kunt doen. En gluten zitten er zeker te weten ook in, net als dat er in het brood bij de soep gewoon tarwe en gist zit.

Als je allergisch bent voor gluten, melk, suiker of tarwe, dan valt daar natuurlijk over te praten met de chef. Voorwaarde is dan wel een doktersverklaring. Van een heuse dokter met een titel, die daarvoor een opleiding geneeskunde heeft gevolgd. Die samenwerkt met de farmaceutische industrie, ja. Die jouw allergie door middel van huid- of bloedtesten geconstateerd heeft, niet door een brood op je buik te leggen.

Voor mensen met echte glutenintolerantie zal de huidige ontwikkeling een verademing lijken. Voor allerlei producten verschijnen er glutenvrije varianten en je kunt op verschillende plekken in de stad terecht om wat te eten. Aan de andere kant zie je waarschijnlijk menig ober zuchten en denken ‘heb je weer zo’n anti-gluten hipster.’ En vervolgens de chef: ‘Oh, nou vallen er per ongeluk toch wat broodkruimels in de soep. Ach, het zal niet zo’n probleem zijn.’ Zit je dan met je opgezette buik drie uur op de pot. Nee, het zal geen feest zijn om coeliakie te hebben en voor aanpassingen aan het menu heb ik in zo’n geval alle begrip.

Wat mij stoort is dat melk- , suiker- en glutenvrij als een soort religie gepredikt wordt. Op festivals en bij bedrijfslunches hoor je de ‘nee, sinds ik gestopt ben met gluten voel ik me ineens niet meer zo moe en heb ik ook geen last meer van mijn kriebelende linkerteen’ -buzz overal om je heen. In kranten verschijnen artikelen en interviews over de zin en onzin van glutenvrije diëten. De McDonalds komt met glutenvrije hamburgers. In de supermarkt moet ik op zoek naar brood dat niet van spelt is. Op Facebook komen artikelen voorbij met titels als ‘Ze At Iedere Dag Brood, Maar Toen Las Ze Dit’ en ‘Tien Redenen Waarom Mensen Die Geen Gluten Eten Gezonder Zijn’.  Het lijkt verdorie alsof mensen over niets anders meer kunnen praten en schrij…

Oh, nu doe ik het natuurlijk zelf ook.

Goed, vanaf nu houd ik op erover te praten, zeuren, posten en schrijven. Ik ga gluten doodzwijgen. Net als melk en suiker. Negeren. Nooit meer noemen. Zie het als tegenbeweging voor alle aandacht die ervoor gegenereerd wordt. Dus als je me ineens heel stil vindt worden: ik voer protest.

Categorieën: Maatschappij

8 reacties

Mien · 22 juni 2015 op 12:08

Gluut. Ja die vogel ken ik. Een eigenwijs beest dat niet met zich laat sollen. Ik heb me laatst door een gecertificeerd persoon laten vertellen dat er maar een manier is tegenwoordig om gezond te eten. En dat is ondersteboven. Als je ondersteboven eet dan wordt al het eten goed verteerd en opgenomen in je lichaam. Let wel. Blijf wel minstens een half uur op je kop staan. Anders werkt het niet.
Mooi maatschappijkritisch stukje Mug. Het steekt! :yes:

Esther Suzanna · 22 juni 2015 op 14:09

Erg leuk geschreven en lekker mild cynisch.

Heerlijk om te lezen..

😀

troubadour · 23 juni 2015 op 04:47

Ja, nee, ik weet het niet. Misschien voor gein en ongein..

Meralixe · 23 juni 2015 op 07:12

Andermaal welkom op column x? 🙂

Dit onderwerp spreekt me wat minder aan maar na wat grasduinen in uw vorig werk weet ik dat je een uitstekende bijdrage zou zijn op de site. :inlove:

Yfs · 23 juni 2015 op 21:54

Ik wilde je bijna als ‘mug” welkom heten, maar zag dat je geen ‘nieuwe CX-er bent”

Duidelijk geen glutenvrije column deze column. 😉
Vond dat het een beetje lang duurde voordat je ’ter zake’ kwam met uiteindelijk niet echt een overtuigende stelling en een wat flauw (geforceerd) grapje

Ben benieuwd naar een volgende column van je.

Dees · 24 juni 2015 op 08:31

Mug, wat leuk! Ik vind het een geweldig leuk stukje, grappig, actueel en ik ben het er zooooo mee eens. Ik zie er nu al tegenop als mijn dochter straks op school wil trakteren en dat het dan zonder suiker (inclusief fruit, want dat is inmiddels ook taboe), zonder koemelk en zonder gluten moet. Ik moet maar oefenen met leuke dieren creëren van stronken broccoli ofzo.

Dees · 24 juni 2015 op 08:32

Oh en je plan om dood te zwijgen is begrijpelijk, maar op de een of andere manier past Mug taalkundig perfect bij gluut.

arta · 25 juni 2015 op 09:11

Mug!
Wat leuk!
En ja, ik wordt er ook een beetje recalcitrant van, van al dat glutengedoe, ook ‘superfoods’ storen me mateloos, maar dat terzijde…
Goed geschreven, dit stuk: Meer, meer, meer!

@Dees: Ik viel (Met meerdere allergieén in ’s kinds klas), uiteindelijk maar terug op chips-spookjes, maar dat zal ook niet meer mogen, vrees ik… ;-D

Geef een reactie

Avatar plaatshouder