Ik zie jullie tegenwoordig steeds meer. Overal lopen jullie me moeizaam voorbij, geen enkele porie die nog energie uitstraalt. Kleren losjes om jullie heen geslagen, haar dat letterlijk hangt en ogen die statisch iedere beweging van jullie kind op het netvlies opslaan en de rest van de wereld buitensluiten. Onderuit gezakt hangen jullie ‘ongemerkt’ uitrustend op terrasjes mok na mok vol cafeïne weg te drinken. Het irriteert me dat het vaak heel gewone, intelligente vrouwen zijn, die hun identiteit verliezen en alleen nog maar voldoening vinden in hun kind. Begrijp me niet verkeerd, dit gaat niet om huisvrouwen. Ik kan erbij dat een kind veel tijd in beslag neemt, maar een dag voor jezelf moet toch nog wel bereikt kunnen worden. En ik geloof gewoon niet dat het ochtendritueel zoveel inhoudt dat deze vrouwen geen tijd hebben om even een dagcréme, misschien wat make-up en een beetje parfum op te doen.

Veel moeders kunnen ook alleen nog maar over hun kind praten. In plaats van ‘mijn psychiater zei dat’ wordt het ‘mijn kind zei dat’. Máár natuurlijk praten ze ook over grote zaken, zoals hun kind in ‘de maatschappij’, hun kind’s ‘algemene ontwikkeling’, hun kind later naar ‘het buitenland’… En hoe zit ’t met de echte politiek, de problematische scholen, de oorlogen! Versteld sta ik er dan van dat deze vrouwen totaal geen idee hebben hoe ze over komen. En het vreemde is dan nog wel, wanneer een andere moeder aan het woord is, dat het de anderen niet opvalt dat het helemaal nergens over gaat.

Het tijdperk dat hun kinderen regeren lijkt zoveel op dat van oudere mensen. Hun wereld wordt kleiner en dus het niveau van hun kennis (of in ieder geval het niveau van datgene wat ze uit hun overwerkte stemmen kunnen persen) wordt lager. En de dichtsbijzijnde datum, wanneer zij de kans (weer) krijgen om te kiezen tussen kennis of kinderen, ligt ergens rond hun 50tigste bestaansjaar: de overgang. En dan maar hopen dat het een positieve overgang wordt…

Jaren hebben generaties van vrouwen voor jullie moeten vechten voor de vrijheid en rechten van de vrouw. Gebruik die dan. Nú is de tijd gekomen dat vrouwen hun lijf niet hoeven te verstoppen, dus zorg dan dat het er een beetje uit ziet. Nú mogen vrouwen hun eigen geld bezitten, dus doe er dan ook wat nuttigs mee. Nú kunnen vrouwen net als mannen stemmen, dus denk na over de politiek en de wereld. Nú is het jullie tijd.


10 reacties

schoevers · 21 november 2007 op 17:13

Het lijkt me wat te algemeen geschreven. Maar dat ze er zijn, die hangmoederen, dat is zeker.
Met jouw oproep ben ik het, als hangvader(?), wel roerend eens.

arta · 21 november 2007 op 17:16

De vrouwen die jij beschrijft zie ik ook om me heen, al zijn ze zwaar in de minderheid, hoor!
Het is inderdaad triest, wanneer je een kind krijgt, om het kind het middelpunt van jouw leven te maken. Dit gaat ten koste van het kind, (overbescherming, té veel aandacht, waardoor je geen telefoongesprek meer kunt voeren zonder een huilend kind aan je been) maar vooral ten koste van jezelf.
Gelukkig zie ik in mijn omgeving veelal vrouwen die absoluut dol zijn op hun kinderen, maar ook op zichzelf.
Een goed gekozen onderwerp!
Leuke column! 🙂

SIMBA · 21 november 2007 op 18:50

Leuk geschreven en ik ben blij dat ik maar weinig van dit soort moeders ken.
Goeie titel!!

lisa-marie · 21 november 2007 op 19:22

Hiervan gaan mijn haren recht overeind staan.
En zeker van het volgende
[quote]Het irriteert me dat het vaak heel gewone, intelligente vrouwen zijn, die hun identiteit verliezen en alleen nog maar voldoening vinden in hun kind. [/quote]
Voldoening vinden in je kind is wel wat anders dan je hier neerzet . Want die inteligente vrouwen denken ook heus wel aanzichzelf.
En dan wat je erachteraan schrijft
[quote]Begrijp me niet verkeerd, dit gaat niet om huisvrouwen[/quote]
Dan vraag ik mij af hoe je die ziet. Als hele gewone vrouwen die hun identiteit verloren zijn?
En dan nog de vergelijking met de oudere mensen. Hun wereld wordt niet kleiner, het is vaak tegenwoordig zo dat ze zo druk zijn omdat hun wereld zo groot is.

En dan in de laatste allinea komt het bij mij over dat je de bevochten rechten van de vrouw koppelt aan dat je er een beetje uit ziet.En volgens mij houd dat heel wat anders in.

Nogmaals hele gewone inteligente vrouwen die gebruiken hun intelect en denken na over de wereld en alles wat er om heen gebeurd.

Als je deze column cynisch hebt bedoelt ,wat ik ergens hoop dan ,is dat bij mij niet overgekomen.

Grumpy-old · 21 november 2007 op 21:17

Ik heb eigenlijk maar één vraag; heb je zelf kinderen?

Ma3anne · 21 november 2007 op 22:13

Vanuit het perspectief van een puber die enkel zichzelf als middelpunt van het universum ziet en zich enkel druk maakt over uiterlijkheden, is de fase van het moederschap misschien niet echt te begrijpen. Laat staan die van vrouwen in of na de overgang of van mensen op nog hogere leeftijd.

Daarom is deze uiting van puberale vooroordelen t.o.v. het onbekende je met alle liefde vergeven. :kus:

Anne · 21 november 2007 op 23:10

Ma3anne, jij haalt me de woorden uit de mond.

sidneydb · 22 november 2007 op 11:28

Waar het om gaat is dat deze moeders [b]trots[/b] zijn op hun kind. Dat zij dan niet ove de maatschappij praten betekend niet dat zij zich hier niet in verdiepen. Vaak hebben deze moeders tussen half 9 en 12 uur nadat ze hun kind naar school hebben gebracht en met de andere moeders over hun kind hebben opgeschept, nog de tijd om een krantje te lezen om daarna het hele huis te stofzuigen of te strijken. En jij denkt dat ze zich dan niet om de politiek bekommeren omdat ze er niet over praten???

Mijn (alleenstaande) moeder is denk het typ dat jij bedoelde, maar zij werkt 40 uur, voedt 2 kinderen alleen op en is huismoeder, als zij zich niet zo met de politiek en de maatschappij bezig houdt vind jij het gek? Nou ik niet, ik denk dat dat haar laastste zorg wel is. En nu ben ik op een dergelijke leeftijd dat ik dat grotendeels voor haar doe en tijdens het eten hebben we het er heus wel over hoor!

groetjes,

Sidney

Beryl · 22 november 2007 op 12:31

Grappig, ik constateer juist een totaal tegenovergestelde trend… Ik heb nog nooit zoveel hippe en actief betrokken moeders gezien, als de laatste paar jaar.
Ach ja, zal perceptie zijn, denk ik.

Ik vond het iets te algemeen / eenzijdig, maar wel goed geschreven en een toptitel!

pally · 22 november 2007 op 15:07

Nou jij kijkt wel een beetje door een tunnel, hoor! En spreken die moederen met jou over deze onderwerpen? Vinden ze je vast erg aardig en bewaren ze de zwaardere onderwerpen voor een ander..
[quote]misschien make-up en een beetje parfum op te doen[/quote]
Hé, ruik jij ook aan ze? Dan kom je wel erg dichtbij op zo’n terras. 😀

Ik vond het toch best een leuk geschreven column, hoor, al was de bocht wat kort.

groet van pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder