“Ken je een goede kinderpsycholoog?” vroeg een goed vriend aan mij wetende dat ik als pedagoog een ruim netwerk heb van psychologen en pedagogen. Ik schrok ervan omdat ik hem inschat als adequate opvoeder. Dit deed me weer twijfelen aan mijn kinderwens. Echt opvoeden in levende lijve lijkt me toch verdomd lastig.
Een kind goed opvoeden en veilig te laten opgroeien, is zelfs met mijn pedagogische ogen nog moeilijker dan het aanhangen van een geloof. Daar staat namelijk ergens in een boek wat goed is en wat niet. Zo bedenk ik me dat het een ingenieus idee zou zijn dat er ook een bijbel of koran zou zijn moeten zijn voor opvoeding. Wel 1 boek voor moslims én christenen, hindoes, boeddhisten én atheïsten, anders krijg je daar ook weer gezeik mee. Een algemeen, voor iedereen universeel geldend, boek, waar ouders zich aan kunnen houden, wanneer ze het even niet meer weten. Wat hen hoop geeft, kracht en bezinning. Maar ook waar andere opvoeders, zoals leerkrachten, ‘de straat’ en de hulpverlening op terug kunnen vallen wanneer ze even handelingsverlegen zijn of zich geen raad weten met het soms onbegrijpelijk gedrag van de rare wezens die kinderen genoemd worden.

De nieuwe opvoedbijbel, zeg ik voor het gemak, zou antwoord moeten geven op alle vragen die met kinderen te maken hebben. Geen kryptische, ingewikkelde omschrijvingen, maar gewoon een duidelijk, helder antwoord, zoals bijvoorbeeld het advies die de Dog Whisperer geeft aan baasjes die hun honden niet in het gareel kunnen houden. Wees kalm en assertief en niet straffen wanneer je in een emotionele toestand bent. Het boek zou alle ouders die kampen met opvoedingsproblemen, moeten adviseren dagelijks een uurtje naar Ceaser Milian te kijken in plaats van dr. Phil.

Het boek zou dan ook volle aandacht moeten schenken aan de veranderingen die de maatschappij van kinderen en ouders verlangt..omgang met (social) media, internet en tv. Hier zou een speciaal hoofdstuk voor ingelast moeten worden.
Chat niet met pedoseksuelen die zich voordoen als opgewonden leeftijdsgenoot.

Maar zelfs ook met de nieuwe opvoedbijbel of – Koran maak ik me nog zorgen. Dan komen er privé opvoedbijbellessen op zondagen speciaal voor kinderen, waarbij uitgelegd wordt wat je een goed kind maakt, gegeven door pedoseksuelen die zich aan kinderen vergrijpen.

In Het Boek, nogmaals die aan ouders én kinderen gericht is, zou er ook een hoofdstuk moeten komen voor de gevaren van alcoholgebruik. Gij zult niet comazuipen…Maar, ga toch naar het ziekenhuis als je in comateuze toestand belandt bij je vrienden in de van tuinschuur omgebouwde café.. Wij beloven dat de boete die je krijgt, bij ons kunt declareren, je zult anders ergens in een hoekje van een steeg overlijden door verstikking in eigen kots.

Aan tienerjongeren zou gezegd worden dat zij enkel met enkel gezond met elkaar op de vuist mogen gaan, hierbij wat blauwe plekken mogen oplopen, maar dat het verboden is wapens te gebruiken en elkaar te vermoorden.
“vechten doe je met je vuisten, niet met kapotgeslagen bierflesjes die als steekwapen gebruikt worden”. “en als je vecht met de vuisten, stop je direct wanneer de ander op de grond ligt”.

Het Boek zou dus antwoord moeten hebben op alles wat met kinderen te maken heeft of kan hebben. Van simpele onderwerpen zoals jeugdpuistjes tot complexe (kind)psychologische vraagstukken. Voor ouders, opvoeders, leerkrachten, laagopgeleiden, wetenschappers, hulpverlening, man , vrouw, autochtoon, allochtoon. Een omvangrijk wereldwijd, digitaal boek in alle talen, die per minuut kan up daten, als de maatschappelijke verandering dat noodzakelijk maakt.

Was het boek er maar al, dan had ik mijn vriend deze vorig jaar kunnen geven toen hij aan mij vroeg of ik een goede pedagoog of kinderpsycholoog wist, in plaats van hem te verwijzen naar een gerenommeerde, goed aangeschreven kinderpsycholoog die zijn zoon vervolgens aanrandde en verkrachtte.


Avatar

sergiobunsee

Pedagoog, coach, therapeut schrijft over Suriname, cultuur, pedagogiek en de mensch in al zijn vormen.

8 reacties

Avatar

Sagita · 31 mei 2012 op 18:59

Je hond! Je kind! Voedt het gewoon zelf op. Luister niet naar al die betweters die uiteindelijk ook alleen terugvallen op hun ervaring met eerdere honden en eigen ouders en dat dan in een boek hebben opgeschreven. Of betweters die zelf geen honden of eigen kinderen hebben, maar o zo goed weten hoe ze opgevoed zouden moeten zijn!
Volg je hart, vertrouw je hond, vertrouw vooral je kind. Vertrouw er in eerste instantie op dat ze goed zijn zoals ze zijn. Dat er geen aangeboren slechtheid in zit wat jij moet bestrijden. Geef ze wat ruimte om te experimenteren en zorg dat je er bent als ze je nodig hebben. En dan kan ik jullie verzekeren komt alles goed. Gooi dat boek a.u.b. heel ver weg. Zonde van de tijd.

Avatar

Libelle · 1 juni 2012 op 06:35

Het feit dat je in een boek wilt studeren geeft al aan dat je gemotiveerd bent. Opvoeders die het uit de hand laten lopen omdat ze totaal niet betrokken zijn, nemen ook geen boek ter hand, vrees ik.
Je dwingt respect af met je gedrevenheid en betrokkenheid.

Avatar

Fem · 1 juni 2012 op 08:07

Waren alle antwoorden maar te vinden in een boek of vraagbaak….

Helaas zijn er zoveel verschillende oplossingen en zoveel theorieën, dat een boek nooit uitkomst kan bieden, maar slechts ondersteuning (en zelfs dan is het nog de vraag of je een hond met een kind mag vergelijken 😀 ).

Wel goed dat je dit onderwerp gebruikt en nadenkt over iets waar het antwoord misschien nooit op komen zal…

Avatar

Dees · 1 juni 2012 op 11:21

He getver, een opvoedbijbel. Dacht ik ook. Maar toen las ik de uitsmijter (waar anderen overheen hebben gelezen?). Wat afschuwelijk. Dan maar een bijbel. Heel goed geschreven stuk met een shockerende twist in de staart.

Avatar

Libelle · 1 juni 2012 op 18:13

Zo blijven er lagen en lagen en lagen tot de laatste laag; de vriendschap tussen twee grootmeesters.

Avatar

SIMBA · 1 juni 2012 op 19:11

Heeft die vriend nog vertrouwen in je nadat je hem verwezen had naar die gerenommeerde en goed aangeschreven kinderverkrachter?
Ik hoop dat die vent uit zijn ambt is gezet en nóóit meer in de buurt van kinderen mag komen!

Avatar

sergiobunsee · 2 juni 2012 op 01:34

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/09/cel_voor_groenlinkpedo.html

woorden spreken boekdelen

Avatar

sylvia1 · 2 juni 2012 op 21:48

Ik ben bang dat je meer boeken nodig hebt om dit probleem te verhelpen, doe dan ook maar een boek voor kinderdagverblijven zodat daar geen mannen meer hoeven te werken, of voetbalcoaches. Een boek voor misdienaars zodat ze zonder pastoor kunnen.
Ik moet nog erg wennen aan je stijl, daarom reageer ik ook laat. Maar ga je volgende zeker weer lezen.

Geef een antwoord