Dus ik zit lekker een beetje te schrijven en ram wat letters via het toetsenbord op het scherm. RAM ja, en de letter volgorde zal mij vooralsnog worst zijn. Geen HEMA worst want die is niet meer te vreten tegenwoordig. De internet radio staat aan op zender Radio MiAmigo en heerlijke muziek klinkt er uit de speakers. Ik lees bij toeval een oud computer boekje, uit het DOS tijdperk. Ken je dat nog, dat tijdperk? Programma’s als DOS 5.0 of DOS 6.22 in plaats van Windows Vista of Windows-7, om er maar een paar te noemen? Ik lees bijvoorbeeld over twee soorten geheugen: het RAM en het ROM geheugen. En oh ja, ook iets over floppy discs. Niet te verwarren met diskettes want dat is andere koek. Mijn eerste PC was een 8086 met een floppy drive waar van die slappe floppy’s in moesten; 5,25 inch waren ze met wel 720KB aan opslagruimte. Het summum op dat moment.

Gelukkig heb ik dat tijdperk meegemaakt en er lering uit getrokken. Of ik er heden ten dage nog iets aan heb betwijfel ik. Maar ja: aan de andere kant heeft het bij mij wel de basis gelegd voor mijn PC vaardigheden zoals ik deze nu hanteer. En ik knutsel zelfs nu nog wat af hoor met die kolere zooi, gohhhh. Wasteilen en emmers vol verzamelde onderdelen heb ik liggen, stapels onderdelen die niemand ooit nog wil hebben daargelaten; maar ik heb ze.

Ik lees verder en lees krachttermen als disccopy a: c: en xcopy D:\*.* a:\ en de opdrachtprompt DIR met optionele parameters als -o, -w en -p, en meer van dat gedoe. ARJ herinner ik mij plots ook weer en ZIP en UNZIP. Dat zijn compressie programma’s waarmee je een bestand tot soms wel 50% kon verkleinen. Vervolgens lees ik een uiteenzetting over de floppy disc. Floppy’s, het lijkt mij een schaamlip waar de rek uit is en niet in de eerste plaats denk ik aan een drager van 720 KB aan computer data, om verder over het RAM geheugen maar te zwijgen want dat spreekt in navolging van het voorgaande wel tot de verbeelding van de lezer.

Want ge- RAM’d heb ik hoor, in mijn leven, dat is zeker. Maar het geheugen laat mij wat dat betreft (gelukkig) de laatste tijd wat in de steek, en dat hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn.

Uit de speakers klinkt “Soldiers who want to be heroes”. Heerlijk nostalgisch nummer van Rod McKuen, in mijn vrije vertaling dat Soldiers altijd Hiero willen zijn.

Maar afijn: opruimen dus. Wel nog even bij de lokale kringloopwinkel geïnformeerd of zij er idee in hadden, maar zelfs de baliemedewerker konden ze wegdragen nadat ik navraag deed inzake mijn voorraad computeronderdelen.

Ik ga even wat vuilniszakken halen en smijt al die overjarige zooi maar in de vuilcontainer. Opruimen maakt dorstig en dus heb ik meteen een goed excuus om een lekker borreltje in te schenken. Dat praat wat makkelijker. Toch?

Eens even kijken: DIR/o/p C:/ -a of was het nu …. Shit: hoe ging dat ook alweer?

Categorieën: Verhalen

5 reacties

Schorpioen · 18 november 2010 op 17:36

Erg leuk om te lezen! Het roept vele beelden op, maar wat nu voornamelijk blijft hangen is het beeld van opruimen. Ai! Ook mijn zolder ligt vol met rammetjes waar ze zelfs in heeeeeeel arme landen niet meer op zitten te wachten, anders dan om ze op een zacht vuurtje ritueel te bakken voor het scheiden der metalen.

* Mijn eerste stageadres had een 2x 16 kb drive computer van Ormas. Daar gingen LP-size floppen in achter deuren die nagalmden als je ze sloot.

SIMBA · 18 november 2010 op 19:03

Ow gut P. als zelfs de kringloop het niet meer wil…..Hetzelfde verhaal hier trouwens, we gaan verhuizen en de zolder moet dus leeg (én de kelder, én de berging, én de garage) en daar kwamen we een lading oude beeldschermen, computers, muizen (ook echte) 😀 tegen. Zelfs op het stort werd die zooi bijna geweigerd, haha.

Ontwikkeling · 18 november 2010 op 19:58

SHFT-F7, F10 en altijd eeeeeeerst bewaren.
Geinig stukje

Ont. versie 3.11

klapdoos · 19 november 2010 op 10:48

Bij mij brengt het mij terug in mijn eerste baan als ponstypiste en met die ponskaarten, zelf programma’s schrijven enz….Enfin, de rest is history en staat op de smackbox. Heerlijk stukje nostalgie..
groet van leny :wave: :wave:

Mien · 20 november 2010 op 14:44

Hee, de oude vos heeft zijn oude dos gevonden.
Ben je ook even naar word perfect gegaan?
Ik zie het onderwaterscherm nog zo voor me.
Wat een mooie goudvissen hebben we toch in dat blauw voorbij zien zwemmen.

Thanks for the Memory Prlwdkjgfnxefklhsmlkj,sx;lzjcmg.c,zx,.zfmgc,djg.f/zj.f,z/.zfx …. shit … mijn toetsenbord uit ’33 bleef even hangen.

Mien CAD (control alt delete)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder