Ik vind “pannenkoek” het mooiste scheldwoord die er bestaat in de Nederlandse taal. Al is het maar omdat het een echt oer-Hollands product is. Tenminste dat dacht ik. Na wat research, blijken de Romeinen er al dol op geweest te zijn.  De eerste pannenkoeken werden echter niet gemaakt van pannenkoekbeslag zoals wij dat vandaag de dag kennen, maar van gedroogde zaden en bloemen die gemengd werden met melk en eieren en vervolgens op hete stenen gebakken werden. Ik vraag me af of Obelix van deze lekkernij heeft genoten. Alleen everzwijnen moeten toch ook vervelen.

De Dikke van Dale geeft helaas maar één betekenis: “In een koekenpan gebakken (dunne) meelkoek”. Ik pleit voor een tweede betekenis in de Dikke van Dale, namelijk die als scheldwoord. Al is het maar om de supporter te eren die op z’n zachtst gezegd niet helemaal eens was met de coaching skills van Mr. Marco van Basten himself. En de legendarische woorden zei: Marco, bedankt hé…pannenkoek”. Welke pannenkoek dan roept tegen deze supporter: “Het is maar een spelletje”, is natuurlijk niet goed wijs. Een spel waar miljoenen in omgaan, is geen spelletje meer. Het ging verdomme om die derde ster, pannenkoek!

En hoe vaker je het scheldwoord gebruikt, hoe lekkerder het in de mond ligt. Scheld je partner/vriend(in) maar eens uit voor pannenkoek (gewoon omdat het dit keer mag). De tweede keer klinkt het echt beter dan de eerste keer. Of is dat gewoon omdat de Hollandse pannenkoek de lekkerste pannenkoek van de wereld is?

Tenslotte is het woord “pannenkoek” ook gewoon onschuldig. Je doet er niemand pijn mee. Maar laten we het scheldwoord dan wel alleen gebruiken voor iemand die zijn werk niet goed doet of gewoon een domme actie in huis heeft. Uit respect voor het mooie scheldwoord: “pannenkoek”.


6 reacties

Mien · 5 juli 2015 op 22:30

Leuke column. Pannenkoek is inderdaad een mooi scheldwoord. Het is sterk, want het draagt ook nog iets liefs in zich. Daarmee gesel je het slachtoffer waarnaar het wordt uitgesproken extra. Met boterkoek werkt het niet, ook niet met maiskoek of bitterkoek. Pannenkoek werkt. Een tik tegen je pannen. Lekker puhhh. Pannenkoek het mooiste scheldwoord DAT er bestaat, niet die. 😉
Zoals Maike Meijer en Margôt Ros ‘pannenkoek’ uitspreken in de kantoorlift vind ik op zijn mooist en liefst kwetsend. Het komt dan ook echt binnen bij Sjakie.

Esther Suzanna · 6 juli 2015 op 02:04

Leuk stukje. Het is een leuk woord wat idd juist door de ‘zachtheid’ heel hard kan aankomen. 🙂

Ik had wat moeite met de laatste zinnen van alinea 2. Daar ontbreken woorden of iig is er iets mee. :struggle:

    ivo · 6 juli 2015 op 09:15

    Er missen geen woorden aan het einde van alinea 2. Wat is er volgens jou precies mis?

Dees · 6 juli 2015 op 21:56

Het was ooit een heerlijk scheldwoord toen een pannenkoek nog een pannekoek was. Nu bekt het toch net minder 😎

Zonder gekheid. Origineel onderwerp. Leuk!

arta · 7 juli 2015 op 08:42

Leuk onderwerp, leuk verhaal!
De titel had wat krachtiger gekund

Geef een antwoord