Hoewel ik Lodewijk-maar-zeg-maar-Lo nog maar tien minuten ken, is hij mijn nieuwe allerbeste vriend. Het is zondagnacht en we zitten in de eightiesbar achter het witbier (witbier is de nieuwe witte wijn, weet Lodewijk). Hoewel ik normaal gesproken helemaal niet gediend ben van gelikte mannen met gelikte openingszinnen (“Schat, wat zit je hier alleen. Mag ik bij je komen zitten?”), ben ik wel gediend van dat gelikte mannetje.
Lodewijk-zeg-maar-Lo is homo.
Erg homo.
Zo homo dat ik wed dat hij uit zes kasten tegelijk is gekomen.

Dat Lo homo is, valt niet alleen op door zijn ietwat verwijfde handje en zijn ietwat te strakke mouwloze shirt (met smooth geschoren oksels), maar ook door de openheid waarmee hij over zijn ex-vriendjes praat.
Over Ramon (zijn grote liefde), over Joris (‘een kleine liefde als je begrijpt wat ik bedoel, haha’), over Harold en Benno de bisexueel (“de ergste van het soort! Ik bedoel, wordt volwassen! Maak een keuze!).
Lodewijk is duidelijk aanwezig, en volgens mij doet hij het er ook een beetje om. Hij zwaait net iets te nadrukkelijk met zijn handen als hij een verhaal vertelt, en praat op een behoorlijk luide toon.
Soms giechelt hij hysterisch om iets wat hij vertelt.
Ik zak wat onderuit op mijn barkruk en laat me leiden in de wereld die homo heet.

We krijgen het over familie, over mijn broertje en zijn ouders.
“Weten je ouders dat je homo bent?” vraag ik.
Lodewijk trekt zijn geëpileerde wenkbrauwen op.
“Wat denk je zelf, schat?”
“Ik denk dat je ouders al bij de geboorte wisten dat je homo was. Ik bedoel; wie noemt zijn zoon anders Lodewijk?”
“Tssss!” sist hij. “Wat dacht je van Lodewijk de Veertiende? De Zonnekoning? Wat dacht je daarvan?”
Ik zeg niets.
Ik zeg: “Eerlijk, Lo. Ooit een heteroseksuele man gezien die voor zichzelf een spiegelzaal liet bouwen? Geloof mij; als je Lodewijk heet, ben je gedoemd homo te zijn.”

Lo weet na deze opmerking niet zo goed wat hij met me aanmoet. Hij sist wat. “Als je een vent was geweest, had ik je een knal verkocht” zegt hij uiteindelijk.
Ik lach liefjes. “Als ik een vent was, had je achter me aangezeten.”
Hoewel hij zijn toegeknepen ogen verraden dat hij er niet helemaal zeker van is, besluit hij me het voordeel van de twijfel te geven. “Ik mag jou wel, denk ik.”
Ik lach nog liever.
“Kreng” sist hij.

Later, pas maanden later, kom ik Lodewijk nog eens tegen. Hij staat tegen de bar geleund in de eighttieszaal en fluistert de barman wat in zijn oor. Als hij me in de gaten krijgt, zwaait hij uitbundig naar me en gebaart dat ik zijn kant op moet komen. “Rob wil me niet geloven, maar eerlijk, ik heb een spiegelzaal thuis, niet waar?”
Onder de bar geeft hij me een tikje tegen mijn been.
Ik zeg niets.
Ik zeg: “Eerlijk, Rob. Ooit een Lodewijk ontmoet die geen spiegelzaal heeft?”

Categorieën: Gein & Ongein

12 reacties

Mosje · 31 januari 2004 op 17:13

[img align=left]http://www.intermetzo.com/columnx/bekendmaking.jpg[/img]
Zeg schat, wat een ontzettend lieve column heb je geschreven! Enigjes. Zit er nog van na te genieten.

deZwarteRidder · 31 januari 2004 op 18:10

Homo of niet maakt me geen flikker uit…maar een doddige column erg leuk daan,leest lekker
Rich@Rd

pepe · 1 februari 2004 op 09:55

Daan komt leuk uit de hoek en Lo uit de kast 😉 Knap geschreven, alleen bij mij rijst nu wel de vraag ‘Wat schuilt er achter de naam Daan?’ 😉 Tot mijn verbazing zie ik in het profiel een jongedame.
Overigens gewoon lekker blijven schrijven hoor 🙂

Ma3anne · 1 februari 2004 op 10:58

Dat Lo een homo is, is me duidelijk. Maar niet elke homo is een Lo, natuurlijk. Leuk geschreven, maar vind je het erg dat ik een beetje struikel over de stereotiepering die je neerzet?

Groetjes,
Ma3anne

Mosje · 1 februari 2004 op 12:08

Ma3anne,

Het is een column, dus stereotypering mag. Sterker nog: Daan had het nog wel wat meer kunnen overdrijven, sterk overdrijven zelfs, Lo tot een karikatuur maken.

Mup · 1 februari 2004 op 13:01

Ben al lezende ook Lo sympathiek gaan vinden, pakkende column,

Groet Mup.

Ma3anne · 1 februari 2004 op 14:15

Oke Mosje. Dat bedoel ik dus. Het had wat mij betreft iets meer een karikatuur kunnen zijn. Een stereotiepe is te algemeen.

viking · 1 februari 2004 op 14:53

karikatuur? stereotype? wat lult u me nu? ik ken maar een paar homo’s maar deze kunnen wel stuk voor stuk model staan voor Lo…

Mosje · 1 februari 2004 op 15:49

Dat is nou juist het punt Viking. IEDEREEN kent wel types als Lo. En daarom zou ik het leuk gevonden hebben als Daan veel meer overdreven had.

tommy · 2 februari 2004 op 12:10

et voila wie hebben we daar?

hier naast dus

😀

Mosje · 2 februari 2004 op 19:35

Kijk, dat bedoel ik nou. Bedankt voor je tussenkomst Tommy.
Mag ik trouwens opmerken dat je verdacht veel lijkt op de afbeelding die voorkwam op de sigarenbandjes van de sigaren die mijn vader rookte?
Willem II, uh nee. Shit, hoe heet dat merk ook al weer?

tommy · 3 februari 2004 op 08:59

Willem II ?!

c’est une grave insultement 😉

die knakker hier links is dus Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, de ‘rijzende zon’ uit het ballet van de Nacht, en de hoofdrolspeler uit de homo-kitschfilm ‘Le Roi Danse’ uit 2002.

dit plaatje is een onderdeel van zijn officiele kroningsportret, waar hij op staat met gigantische roodfluwelen en hermelijnen mantel, de mooiste lakense kleren, een immens grote zwarte pruik en volgepoederd met allemaal make-up

met andere woorden: de ultieme nicht 😛

vandaar dus dat Lodewijk inderdaad een standaard nichtennaam is 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder