[b]I[/b]k moet een hobby. Echt. De hele week kijk ik uit naar het weekend maar als het eenmaal zover is verveel ik me nog erger dan Theo Maassen op koopzondag in Eindhoven. Laatst vroeg iemand naar mijn hobby’s en ik kwam niet verder dan uit eten, een film kijken en lounchen. Maar dat is onzin. Uit eten kan geen hobby zijn, de laatste goeie film was [i]Forrest Gump[/i] en lounchen is gewoon vervelen met pretenties. Ik heb geen hobby, en dat met de feestdagen. Hoe vervelend. Ik lees graag een boek tijdens vakanties, maar de rest van het jaar val ik in slaap na één bladzijde. De boeken van Stephen King vind ik werkelijk angstaanjagend – dik. Ik was begonnen aan Het Bernini Mysterie maar omdat ik steeds wakker werd met krampen in mijn nek en het boek op schoot, heb ik vanaf de tweede moord het boek geruild voor een DVD. Wandelen vind ik saai, een kerstshow te lullig, spelletjes voorspelbaar en bij vrienden kun je niet zomaar binnenvallen wanneer je even niks te doen hebt.

Als mensen vragen of ik sport, is mijn antwoord nog altijd dat ik daar net mee gestopt ben, maar de laatste keer dat ik serieus gezweet heb is jaren geleden – en dat had meer met Global Warming te maken dan met sporten. Ooit was ik dj op de lokale radio, maar dat is nog veel langer geleden en, net als mijn voldoende voor vlijt op de lagere school, nu compleet irrelevant. Ik moet een hobby dus, maar wat?

Spelen in een bandje lijkt me wel leuk, maar ik heb het geduld niet om een instrument te leren bespelen. Ik heb al jaren een keyboard, maar ben nooit verder gekomen dan het eerste lesboek, het deel waarin je “Muss I Denn” leert en de zwarte toetsen nog niet nodig hebt. Maar in welk orkestje – naast de Jostiband – kun je spelen zonder Bes of Fis?

Mijn vrije tijd word ik bovendien geacht als digitale vegetariër door te brengen, want overdag zit ik al achter een computer. Voor mij dus geen Facetube, Youbook of computergames. De hele week word ik geleefd door mijn agenda dus in het weekend wil ik geen verplichtingen. Het ergst lijkt me om elke zondagochtend in alle vroegte op een of ander treurig voetbalveldje acte de présence te moeten geven. Niet zo erg als onkruid uit de tuin trekken, bladeren opvegen of het huis poetsen, maar je snapt het probleem: geen hobby.

Wonderbaarlijk genoeg ben ik niet de enige. Typ in Google: “ik zoek een” in en Google maakt de zin, alsof je stottert als Frans Bauer, voor je af met “baan? vrouw? baasje?”. Maar met 1,9 miljoen hits ook “ik zoek een hobby”. Dat is vreemd. In deze crisistijden zoeken meer mensen een hobby dan een baan. Ik begrijp dat niet. Nu zijn er veel dingen die ik niet begrijp, zoals de tekst van Lady Gaga’s [i]Bad Romance[/i] en waarom Piet Paulusma in zijn eentje hetzelfde kan als het hele KNMI maar ik vind het vooral vreemd dat je je kunt vervelen op de enige dag dat je kunt doen wat je zelf wilt. Dat lijkt me een gebrek aan iets, maar wat?

Ik heb er al een week over nagedacht en denk, ironisch genoeg, dat het een gebrek aan vrije tijd is. Vergelijk het met vrienden die je bijna nooit ziet; wanneer je ze dan weer een keer spreekt weet je niet waar je het over moet hebben. Dat heb ik nou met de zondag: wat is toch dat vreemde gevoel, dat je niets hoeft?

Volgens sommige filosofen is het goed voor je om je te vervelen. Op die manier komt je Yin dichter bij je Yang, of zoiets. Volgens Goethe heb je geen yoga, meditatie en religie nodig maar gewoon een zondag met [i]MTV Cribs[/i] en een grote pot thee.

Volgens mij zijn er echter betere redenen om geen hobby te hebben. Heb je op een feestje namelijk ooit leuk met iemand over zijn hobby gepraat? Heeft iemand op aarde überhaupt ooit boeiend verteld over filatelie, kalligrafie, numismatiek of welke andere hobby dan ook? Nee – behalve echte interessante mensen zoals Richard Branson – nog nooit, en dat komt omdat hobby’s voor zonderlinge figuren zijn zoals Nico Zwinkels, Chriet Titulaer en het Zeilmeisje.

Mensen met een hobby slijten hun leven in kleine kamertjes, op zolder of in de garage. Mensen met hobby’s hebben geen tijd om uit te gaan eten, een film te kijken of te lounchen. Bij mensen met hobby’s is inderdaad de Yin en Yang niet in verhouding: ze vervelen zichzelf te weinig maar ons des te meer. Vergeet dat niet voordat je straks tijdens het gourmetten begint over je Friends DVD’s, columnpjes of Koy-karpers!
Fijne feestdagen. 😉


10 reacties

Anne · 28 december 2009 op 13:19

Leuke column! Lang leve de verveling!

Zelf ben ik zo’n hobbiër. Hobbit. Hobbob.
Heb dan ook geen baan 😀

DACS1973 · 28 december 2009 op 13:35

Lounchen, is dat lunchen op een loungebank? Wist trouwens niet dat MTV Cribs ook al in de tijd van Goethe werd uitgezonden.

LouisP · 28 december 2009 op 16:28

Robert H.,
een prachtige en leuke column, zo ’n echte, zo een die je leest in wachtkamerboekjes…’n echte!

Louis

SIMBA · 28 december 2009 op 17:28

Je hebt dus wel een hobby! Je schrijft 😀

Zuurtje33 · 28 december 2009 op 19:10

Is (ik citeer) columpjes schrijven niet jouw hobby dan?
Ik vind het een afschuwelijk woord: hobby, echt vreselijk. Uitbannen die handel.
Verder: 😀 😀 😀

RobertH · 28 december 2009 op 21:00

Ah ja, “loungen”. Dat lijkt me een betere spelling, het zag er al ‘vreemd uit’.

Maar eh, MTV Cribs bestaat echt al heel lang, de eerste kribbe was al ruim 2000 jaar geleden… 😉

Avalanche · 29 december 2009 op 12:39

Gave column! Wees blij dat je voornaam niet Nico, Chriet of Zeil luidt 😉

KawaSutra · 30 december 2009 op 02:27

Uitstekende column Robert. Leuk om te lezen tijdens het lounchen. Gelijk octrooi op aanvragen. dat woord. En dan vooral met de uitleg van DACS erbij.
En jij hebt geen hobby’s?? :eh:

Ma3anne · 30 december 2009 op 23:31

😀

Wat ik me afvraag: van wie moet je die hobby dan? Ik heb ook geen vaste hobby, maar ben in vlagen dan weer met dit bezig en dan weer met dat en soms verveel ik me gewoon lekker. Dat noem ik lummelen of uitrusten.

Dat anderen zich jarenlang vastbijten in één en de dezelfde activiteit heeft me altijd al verbaasd. Van mij hoef jij dat niet hoor.

:aai:

Chi_Dragon · 20 april 2010 op 08:24

ME like! :wave:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder