Heb ik het wel eens gehad over die, uit haar voegen gegroeide marskramer, de HEMA? En dan met name over hoe ik over dat worstvervuilende band en garenconcern denk?
Bij deze slik ik al mijn kritiek en ergernissen in.
Want ik was bij de IKEA!! Voor het eerst van mijn leven bezocht ik deze vierletterige belediging van onze nobele cultuur!!
IKEA! Waar is dat in vredesnaam een afkorting van. Ik wil het niet eens weten. Ikea is een bedrijf dat alles op woongebied verkoopt. Niets op tegen, behalve als je er, zoals ik, heenrijdt wanneer nog 4 miljoen gezinnen op hetzelfde idee zijn gekomen.
Ik had het kunnen weten.Herfstvakantie! Kinderen al een halve week thuis dus hoog tijd voor die 4 miljoen gezinnen, om de inboedel te vervangen. Het beste is dan om de kinderen mee te nemen zodat ze bij IKEA al kunnen beginnen het nieuw aangekochte bankstel te ruineren, onder het motto, zullen we het inpakken of maakt u het hier meteen stuk?.
Ik ga er heen om een bed te kopen en bij het naderen van IKEA zie ik het al.
Dit wordt niets! We worden bij de ondergrondse parkeergarage door een, in het huisgeel geklede, Ikea-adept met drukke gebaren gemaand de garage in te rijden. Dat aan de andere kant rijen auto’s de garage weer verlaten omdat alles vol zit, mag de pret niet drukken. De zwaaiende IKEAviool gaat gewoon door met het naar binnenloodsen van tientallen aspirant IKEA-ontgoochelden.
Na een halfuur door de garage heen en weer jakkeren ,veroveren wij een plaatsje. In een vak dat “B paars” wordt genoemd. Dat ik nergens de kleur paars kan ontdekken had al een waarschuwing moeten zijn.
Eenmaal binnen gaan wij eerst op zoek naar een stalling voor de meegenomen 3 kinderen.
Die stalling blijkt een originele McShit ballenbak te zijn alsmede een ruimte waar de kinderen kunnen sofawerpen en tafelkrassen. Helaas, want het is herfstvakantie, is het toezichthoudend personeel niet aanwezig vanwege een verregaande lunchpauze (??). Daar zie ik de logica wel van in(???).
Dus nemen wij de kinderen maar mee naar de afdeling “banken en bedden”, waar wij een zogenaamde boxspring willen kopen. Voordeel is dat de kinderen dan in de her en der tentoongespreide bedden en banken kunnen ravotten en klieren zoals zij dat thuis gewend zijn.Er hangt daar niet voor niets een bordje: “ZOALS HET KLOKJE BIJ IKEA TIKT, TIKT HET NERGENS” Nou, als de kinderen daar klaar zijn tikt bij IKEA ook niets meer kan ik je verzekeren.
Aan een IKEA medewerker vraag ik om een golfkarretje want de afdeling banken en bedden ligt veertien kilometer verderop. De medewerker lacht meewarig. Ik niet! Ik voel het begin van een depressie opkomen.
Ik zal u mijn notities over de reis naar “Banken en Bedden” besparen want die reis bestaat uitsluitend uit 3-letterige woorden met soms een 4-letterig woord ertussendoor, en dat was nog een Amerikaans woord ook, dus laat maar zitten.
Na een uur bekvechten, zijn vriendin en ik het eens over een bed van 2 bij 2 meter en lopen wij naar een tafeltje waar een IKEA dame de bestellingen noteert. Er staat maar een rij van dertig klanten te wachten dus vriendin besluit de 3 kinderen alsnog naar de ballen c.q. vernielhoek, te brengen..
Na een halfuur bel ik vriendin op haar mobiel .Ze neemt niet op.Nog een keer bellen. Ze is op de terugweg en zit nog een kwartier wandelen van de afdeling banken en bedden vandaan.
Mijn depressie nadert het hoogtepunt. Eindelijk arriveert vriendin en wij lopen naar de besteltafel waar een “dame’ de bestellingen noteert.
Dit “type Jan Wouters”, neemt alles nog even door en deelt en passant mede dat er wat beugels en moeren niet in voorraad zijn zodat wij dat over een week kunnen ophalen.
“Laat dan maar zitten”, zeg ik, na tot 131, geteld te hebben. “Want ik wil alles meteen compleet hebben.”
“Over een week sturen we het u gewoon na, meneer”, dringt de gnoom opdringerig aan.
“Welk woord van wat ik zei verstond u niet,mevrouw?. IK HOEF HET NIET MEER.LAAT MAAR ZITTEN!! OKÉ?”
Vriendin krijgt een rood hoofd en fluistert het ‘type Jan Wouters’ toe dat zij even met mij gaat overleggen.
Overbodig te vermelden dat het “overleg” slechts uit één woord bestaat waarna wij de afdeling banken en bedden verlaten.
Had ik al gezegd dat wij op de afdeling “woongenot” ook nog een 3zits bank gekocht hebben? Nee?? Oké, we hebben ook nog een 3zitsbank gekocht. Tot ik van de dame bij de besteltafel, deze keer het type “Mohammed Ali”, hoorde dat wij dat kreng ad 900 euro (???) ook nog thuis zelf in elkaar moeten zetten. Onmiddellijk afbesteld uiteraard, terwijl mijn depressie gevaarlijke vormen begint aan te nemen.
Ontgoocheld en zwetend bereiken wij de parkeergarage, “vak B paars”, weer en wegracend, vraag ik mij af of wij het Ministerie van Justitie niet moeten tippen over IKEA.
Ik bedoel maar, ranziger , goedkoper en buitenproportioneler kan het niet! Een dagje IKEA zou als alternatieve taakstraf zonder twijfel effectief blijken. Na een half jaar zou het misdaadcijfer zo significant naar beneden gekelderd zijn, dat we de gevangenissen wel kunnen sluiten en dat zelfs Andries Knevel zou overwegen de jaarlijkse EO-jongerendag voortaan in IKEA te situeren..
Halverwege de terugweg vraagt vriendin of we nog even bij de HEMA langskunnen……


19 reacties

R@@F · 1 november 2004 op 00:20

Kees,
lonely at the top?

R@@F

FrancisM · 1 november 2004 op 08:25

Kees,

ColumnX mag in zijn handen wrijven, met zo’n schrijver in ons midden.
Weer ijzersterk.

FrancisM

pepe · 1 november 2004 op 08:57

Gaat de volgende column over het uitzoeken van de babykamer bij prenatal? 😉

Deze was weer eens (h)eerlijk en lachen.

Mar · 1 november 2004 op 12:17

Kees, helemaal top omschreven.

Mar

WritersBlocq · 1 november 2004 op 12:53

Ikea heeft een hoog terroristisch gehalte. Bij wie barst niet de bom na een bezoekje aan deze tent?
Geen mooier vermaeck dan leedvermaeck Kees, kep dus erg gelachen!
Groetjes, Pauline.

Dinah · 1 november 2004 op 13:25

Welk woord was het ook alweer Kees, Zak of Lul?? 😀

Dinah · 1 november 2004 op 13:26

Pepe, als wij naar prenatal gaan mag jij mee oke??? 😛

Ma3anne · 1 november 2004 op 13:44

De volgende keer misschien toch beter dat je de ballenbak ingaat, als Dinah wil winkelen bij Ikea, Kees. Wie weet kom je er superbal Jansen nog wel tegen…

Mup · 1 november 2004 op 14:35

[quote]zullen we het inpakken of maakt u het hier meteen stuk?. [/quote]

Topper!

Groet Mup.

Li · 1 november 2004 op 18:41

Deze column is van het model: Paco Painter.

Weet je niet wat Ikea betekent?
Gewoon: Is-Kees-Er-Al…

O ja Kees. ter info; De Hema is in mijn woonplaats uitgeroepen tot de ‘winkel van het jaar’. En de worst van mijnheer Hema schijnt de worst onder de worsten te zijn volgens de consumentenbond. 😀

Bakema_NL · 1 november 2004 op 18:58

Hahaha, het enige goede aan de hema zijn de worsten, daar is hun hele succes omheen gebouwd gewoon, want welk weldenkend mens, buiten allochtonen om, gaat daar nog naar binnen? Hollandse kneuterigheid in verregaande staat van ontbinding.
En dan ben je nu voor het eerst bij een Ikea geweest? Een openbaring, dat wil ik geloven. Ik heb ook ooit 1 x exact dezelfde fout gemaakt. Gelukkig leer ik van mijn fouten, zal nooit meer gebeuren. Wat een goedkope troep zeg, vreselijk gewoon.

Mosje · 1 november 2004 op 19:52

Zelfs de dingen die aan één stuk verkocht kunnen worden halen ze nog uit elkaar, zodat je het thuis in elkaar moet zetten. Leuk toch?
😛

viking · 1 november 2004 op 20:53

Tip!

Breng je gleufdier terug naar d’r moeder en bel je (echte) vrienden… kortom ga gewoon weer terug naar de kroeg en verkneukel je over al die stumpers waarvan jij vanaf dát moment geen deel meer uit maakt! 😛

sally · 1 november 2004 op 22:00

Nog een mazzel dat de koop niet gesloten is.
Het in elkaar zetten van dat bankstel had je absoluut je relatie gekost 😀
Ooit vier maanden op de onderdelen van een keuken gewacht.
Manlief heeft ooit een kast in elkaar getrapt die hij in elkaar behoorde te zetten.
Je ligt op één lijn met youp van `t Hek.
Dáár had je je lering al uit kunnen trekken.
Sterkte Kees en koop nu maar gewoon kant en klare meubelen. Tip van een ervaringsdeskundige
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
weer een heerlijke column.

Martijn · 2 november 2004 op 08:56

[quote] Na een half jaar zou het misdaadcijfer zo significant naar beneden gekelderd zijn, dat we de gevangenissen wel kunnen sluiten en dat zelfs Andries Knevel zou overwegen de jaarlijkse EO-jongerendag voortaan in IKEA te situeren..[/quote]

[img]http://smile.smilies.nl/511.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/376.gif[/img]

Groet Martijn:-D
[b][size=x-large][color=FF0000][font=helvetica]#[/font][/color][/size][/b]

ignatius · 3 november 2004 op 14:16

😛
😀 😀
Ga in Heerlen naar de Ikea. Krijg je er elke koopavond nog eens duizenden Duitsers en Belgen bij. Dat is pas leuk! 😀
Ik verdenk ze ervan alles met een verborgen camera op te nemen, waarbij heel Zweden zich dan een beroerte lacht in een of andere avondvullende show.

doos2 · 4 november 2004 op 00:11

Heb me bescheurd en er waren niet eens kinderen in de buurt!
Toppie!
Doos2

Plumita · 4 november 2004 op 13:22

heb je hele column lang zitten hinniken van herkenning! klasse!

Shitonya · 10 november 2004 op 12:17

😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder