Het meest bedenkelijke nieuwe huishoudelijke product van de afgelopen tijd moet wel de thuistap zijn. Hij was er al van Krups en nu komt Philips, samen met Interbrew, met hun variant. Gaat er bij u ook een lichtje branden? En ga nu alstublieft niet in uw AEG koelkast kijken want voor wat betreft deze column zal die u deze keer gegarandeerd in de steek laten. Nee, ik bedoelde iets anders. Wat is er in vredesnaam huishoudelijk aan bier? Het zal met zoiets als hipheid te maken hebben. Bier is niet meer hip en we drinken er steeds minder van terwijl de wijnconsumptie stijgt. Voor mezelf gaat dit principe in ieder geval wel op. Bier koop ik alleen voor feestjes of bezoek en het kost me de nodige moeite om in de periode die daarna volgt de restanten weg te werken. Voor bierproducenten dus de hoogste tijd om de markt op een andere wijze te benaderen. Men had van mij ook mogen bedenken om de oestrogeen eruit te verwijderen maar goed, ik ben niet voor niets geen bierproducent.

Deze dagen komt een bepaald beeld regelmatig langs mijn netvlies vliegen. Elke keer moet ik er even over nadenken. EK voetbal? Nee, is al geweest. Ursul – wie kent hem nog – de Geer met een vakantieverslag uit Spanje? Nee, Ursul mag Spanje vast niet meer in. Dàn zal het het Heineken Holland House in Athene wel zijn! Natuurlijk! Het vervreemdende effect van Hollandse eigenheid over de grens. Je kunt op grond van de beelden nooit exact vaststellen waar ze zich bevinden want altijd is er bier en bitterballen. Steevast met een Aboriginal of andere exoot voor de camera die in zijn eigen taal uitlegt dat hij ‘nog nooit eerder’ zoiets gezien heeft maar dat hij het hier ‘fan-tas-tisch’ vindt. Ursul had het niet mooier kunnen zeggen en onbewust vraag ik me af of die Ursel tegenwoordig misschien iets met ondertiteling doet. Maar daar gaat het niet om.

Voor de thuisblijvende bierdrinkers die naar de beelden van het Heineken Holland House kijken, moet een blik in de woonkamer van het eigen Hollandse huis een teleurstellende gewaarwording zijn. Niks feestelijks, niks oranje, niks mooie blondines. Wel een te hoge hypotheek, grenen meubeltjes en je hoogsteigen vrouw. En net op het punt dat je denkt dat het niet veel erger meer kan, komt Philips met een thuistap in overeenkomstige kleuren voor naast het Senseoapparaat. Je vrouw, ach – vanavond zal ze je misschien nog met klem ‘vragen’ om ‘die vergissing’ niet weer te maken. Om je koffiemok deze keer wél even op het juiste toestel te plaatsen. Maar morgenochtend bij het ontbijt, als zij nog vredig ligt te slapen, is het lachen geblazen in je eigen HHH.


12 reacties

WritersBlocq · 30 augustus 2004 op 14:04

Geinige column Raindog! Heineken is elke maand mijn sponsor, ben dus blij met deze reclame 😉

Snoppe · 30 augustus 2004 op 14:23

Alleen de aanblik al van zo’n hossende, deinende, springende, schreeuwende menigte is voor een kat met een béétje staart al reden genoeg om af te (t)aaien…

Miauw

Bakema_NL · 30 augustus 2004 op 15:01

Eerste verkooppunt was de bijenkorf in Amsterdam, want er werd in eerste instantie gemikt op het “yuppige” publiek met wat geld. Daarna kwamen een paar winkels in diverse plaatsen, waaronder de supermarkt waar ik werk. Het hele begeleidende praatje heb ik gehad, begeleid met beeld en geluid op de laptop van de medewerker van Heineken, ook het tv-spotje wat nog uitgezonden moest worden. Deze spot was te zien rond programma’s als wannahaves etc……de yup. Ik vond het een geinig idee, het apparaat toont best mooi, alleen toen ik ging rekenen werd ik wat minder enthousiast, 5 liter voor 8.89 terwijl een kratje met 7.2 liter voor 9 euro of zo weggaat…………hmmmmm, dan het apparaat nog voor best aardig wat geld. Nu kan ik daar mee leven, maar dat het bier duurder is niet. Reden van deze introductie was nieuwe gronden aanboren in de gestagneerde biermarkt, er zat geen groei meer in, alleen nog met innovatieve dingen en dat is dit apparaat. Heineken wilde 10% van hun afzet vervangen door dit spul, voordelig voor Heineken en voor de winkelier, want de marge is helemaal super, de marge op de kratjes is vrijwel niks. Die vertegenwoordig vond 10% wel veel en zei dat ze blij moesten zijn als ze de 5% zouden halen. Ik had het niet verwacht, maar ze hebben gelijk gekregen, het is verdomd nog een succes ook, hele hordes zijn er toch maar mooi ingestonken. Oh oh oh, wat is die horeca toch duur, kom we laten ons thuis naaien door Heineken, want dat is toch anders. Hahahahahaha, echt humor, niks bedenkelijk……succesvol, dat wel. En weer stinkt de Hollandse massa er in, prachtig.

sally · 30 augustus 2004 op 17:04

mooi weer
en waar!
Ik denk inderdaad dat er straks bij ieder thuis
(naast de senseo, die ik ook al niet wilde aanschaffen om tegen de keer in te zijn en toch bezweken)zo`n misselijk tapding staat.
Tja, ik ben zelf ook wel gek op tapbier. Wat weer funest is omdat ik tot nu toe alleen in de kroeg lekker van zo`n tapje kon genieten.Nou ja, we zien wel… :pint: :pint: :pint: :pint: :pint:

Mosje · 30 augustus 2004 op 21:08

Jij levert ze hier in hoog tempo af Raindog, je columns. Je zult wel dorst hebben.
Biertje?
😛

Raindog · 30 augustus 2004 op 22:06

@Bakema – erg nuttige aanvullende informatie. Ik had in hetzelfde artikel waarin ik erover las, ook het bijbehorende rekensommetje gelezen. Ook ik moest in feite ontzettend lachen.

@Writersblocq – alles wat overgekomen mag zijn als sluikreclame, was in werkelijkheid allesbehalve zo bedoeld. Desalniettemin; als jij je sponsors zo blijk kunt maken…. 😉

@Mosje – Er zit er voorlopig zeer binnenkort nog eentje aan te komen en dan zal het, vooral gelet op de lange wachtrij waar ik daarna even niets meer in zal hebben staan, nog een hele poos duren eer je mij hier weer ziet verschijnen. Doe maar een biertje ja 😉

pepe · 30 augustus 2004 op 22:23

Ik verlang terug naar de eenvoud in de vakantie, keteltje water voor de koffie en lekker door laten pruttelen.
Voor een pilsje loop je naar dichtsbijzijnde kroegje met eigen glas of kruik, supervers getapt voor nog geen 40 eurocent.
Hier komt echt geen senseo of biertap in huis.

Maar deze column las ik graag. Al is het aantal columns hier schrikbarend gestegen en nauwelijks bij te lezen.

Bakema_NL · 31 augustus 2004 op 00:20

Een senseo ga ik trouwens wel kopen binnenkort. Ten eerste is het apparaat niet zo gek duur en verder ben ik (tot nu toe) de enige koffiedrinker in huis. Of eigenlijk niet, want ik ga geen pot koffie zetten voor mezelf alleen, dus toch handig zo’n apparaat, is makkelijker en je pakt sneller een bak koffie…..in mijn geval dan. Dan lijken die pads duurder, maar dat is dus niet zomaar het geval. De vrouw van een collega van me wilde niet dat er zo’n ding in huis kwam, want dat was duur. Toen is die collega van mij gaan bijhouden hoeveel er nou eigelijk weg werd gegooid van de diverse potten koffe…..’s ochtens een pot, in de middag soms en ’s avonds, er blijft eigenlijk altijd wel wat over en dat gaat zo de gootsteen in. Conclusie : uiteindelijk was die senseo gewoon echt voordeliger. 😛

viking · 31 augustus 2004 op 08:52

Ach, als we dan toch in een bierstemming zijn:

Meneer Meens (Alfabrouwerij, Thull, Limburg) zit met enkele grote bierbrouwers, Heineken, Brand, Grolsch, Dommels en nog enkele minderen aan een groot banquet om de stompzinnigheid der Nederlandschen bevolking te vieren. Elke brouwer wordt voorzien van zijn eigen bier.

Wanneer de kelner aan meneer Meens ([b]Alfa[/b]brouwerij, Thull, Limburg) vraagt wat hij wil drinken zegt hij: ‘Doe mij maar een plat watertje… als de rest geen bier drinkt, hoef ik er ook geen’! 😉

Louise · 31 augustus 2004 op 10:00

Een koffietap en een biertap; meer heb je toch niet nodig, toch? 😀

Mup · 31 augustus 2004 op 10:45

Heel optimistisch ging ik voor zo’ n fust naar de winkel. Als kado voor een jarige vriend die zo’ n apparaat heeft. Je moet er stad en land voor af lopen, en op zijn feest zag ik dat hij zijn keuken moest verbouwen, dan pastte dat onding op zijn aanrecht,

Groet Mup.

ignatius · 4 september 2004 op 16:17

[quote]Het zal met zoiets als hipheid te maken hebben. Bier is niet meer hip [/quote]
Wazzeggie bier njiet meer hipsch?

Geen probleem met zo’n tap. Het woord beertender krijg ik helaas mijn strot niet uit. Jammer dat er alleen geen bier in getapt wordt. Heineken is echt geen pils! Gruwel. Echt bier is duits bier hoewel grolsch, brand en zeker alfa (enige nederlandse bier dat volgens het duitse reinheitsgebot wordt gebrouwen) ook wel te pruimen zijn. Nederland heeft geen biercultuur. Het is toch tekenend dat de freistaat bayern zich in de 19e eeuw bij het duitse keizerrijk heeft aangesloten op strikte voorwaarde dat het reinheitsgebot werd gehandhaafd. Burp :pint:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder