Het is 00.23 uur de komkommertijd brengt nog steeds niet veel goed. Op Nederland 1 de herhaling van Netwerk. Ook altijd handig voor de nodige intellectuele praatjes op het werk, al blijft er ’s nachts niet heel veel meer hangen. De zap-reis gaat door naar Nederland 2. Sportjournaal en daarna het gewone Journaal, of andersom. Ligt er maar net aan wanneer je op Nederland 2 terecht komt natuurlijk. In mijn geval kom ik altijd ná het voetbal in de uitzending rollen. Balen! Nu moet ik dus weer een Journaal mee pakken en daarna weer de Sport kijken. Dan maar even naar Nederland 3 in de tussentijd. Nova. Na drie herhalingen Nova achter elkaar begin ik het dan eindelijk een beetje te snappen en vervolg mijn zap-reis. Inmiddels is het 00.59 uur. Oeps, een wegtrekker, shit…Sport, voetbal…ik zap terug naar Nederland 2 en….natuurlijk weer te laat. “Tijd voor wat humor dan maar”, zeg ik tegen mezelf, want verder is er niemand wakker om deze tijd. Ik zap hem even naar SBS6 en van daar ga ik naar Veronica en pak ik Net 5 en Yorin nog even mee. Waarom? Gewoon om te lachen. Als je dit stuk ongeveer 5 jaar geleden zou lezen dan had je geweten dat ik het over de Tell-Sell reclames zou hebben, maar dat is dus niet het geval ik heb het nu over ‘die dames’. Ik mis Tell-Sell toch wel een beetje hoor, maar Sabrina van net 18 en Fleur van de tennisclub die per ongeluk bij de tennisleraar in de kleedkamer beland maken een hoop goed.

De advertenties zwepen mij niet op, integendeel, maar tegelijkertijd denk ik aan andere mannen, jongetjes, oude viezeriken, eenzame geilaards, sexverslaafden of gewoon geile mannetjes. Je word als het ware naar je telefoon gezogen (best een passende beeldspraak dacht ik zo). Ze maken je gek met hun zwoele geile stemmen. In je gedachten lig je al naast Isabelle van 23 en duw je haar studieboeken opzij om haar vragende blik te beantwoorden. Het is 01.05 uur. Je belt Isa op, want je mag haar al best Isa noemen vindt je. De telefoon gaat over. 2,20 Euro gaat dit gesprek kosten….per minuut, maar dat interesseert je niet, want je bent ‘in the mood’. Er volgt een uitleg van een minstens even hete dame. En dan toets je het boxnummer in van Isa. Er wordt niet opgenomen. Waarschijnlijk is Isa tijdens het studeren in slaap gevallen, of is zij wél hevig aan het stappen. Misschien is ze bezig een andere man te verleiden. Misschien is ze heel erg geconcerteerd naar Netwerk aan het kijken, of Nova drie keer. Misschien heeft ze morgenvroeg een herexamen, misschien slaapt ze gewoon. Jammer, dan mist ze jouw leuke gezelschap. Dan probeer je het morgen op de dag wel…dan wacht ze vast wel op je….

Even een deel 2 er aan vastplakken? Moet de rest toch ook even kwijt..

Wat is dat toch met mensen. Waarom reageren mensen overal, op iets waar ze op kúnnen reageren. Ik neem even voor het gemak het voorbeeld TMF. Dat is wel de gemakkelijkste doelgroep meteen. Ik kijk nu naar links en zie daar TMF op staan. Ja, als columnist moet je je onderwerpen bestuderen. Stuur je bericht naar TMF!!! Waarom willen we dat? Waarom besteed je 0,70 Euro per ontvangen bericht aan één of andere loze kreet op tv. “Nou dat zal dus wel niks worden,’ denk ik…ik ga niks sturen in ieder geval. Terwijl ik nu kijk lees ik “wat komt door mij?” Kennelijk heb ik een heel gesprek voorafgaand aan dit berichtje gemist. Ik baal…tja, toch wil je het een beetje volgen als je dan toch die teksten leest. Waarom wil ik dat eigenlijk? Ik lees bijvoorbeeld vaker die berichten die verschijnen en eigenlijk interesseert het me helemaal niet dat Joyce van Harry houdt (waarschijnlijk al na 1 week). Dat Cupido zegt dat Jennifer en John voor 23% een slecht lovecouple zijn vind ik al helemaal sneu, want die tienerhartjes nemen de raad van Dr. Love toch echt ter harte en weer een relatie loopt op de spreekwoordelijke klippen (als iemand mij kan vertellen wat klippen precies zijn, graag een reactie. Hoe loop je dan, als je op klippen loopt??). Bij het lezen van die tekstjes onder en boven in beeld en aan de zijkant besef ik dat er een clip op tv is. Door al die teksten, filmpjes, plaatjes en liefdesmeters is er slechts een teennagel van Ali B. te zien! Ik hoorde dat die clip nou net weer heel grappig was…Afkortingen, turbotaal, sms’taal vliegen over het scherm, de jeugd spelt alles xpress, verkeert, want daz koel, denk dat sollicitazie brieve laterz tog ma ff anders beoordeelt moeten worden, doe ma ietz milder ofzo. De taal verloederd behoorlijk dus, of is het misschien handig als we in deze snelle tijd kortere boodschappen kunnen typen en ontcijferen…, één positief puntje: jongeren lezen weer, bedankt TMF, ik zou zeggen laat iemand de boeken van de boekenlijst naar TMF sms’en, het leest tenslotte toch veel lekkerder op je luie stoel vóór de tv…….


9 reacties

Raindog · 25 juli 2005 op 09:27

Zappen is dermate bekend voor iedereen, iedereen weet ook wat voor bagger er op tv is, dat je vrij origineel voor de dag moet komen wil een column over zappen en aanverwante onderwerpen boeien. Dat is je wat mij betreft niet gelukt.

PS: Pas een beetje op met als je vindt dat de taal verloedert en je daar ondertussen zelf volop aan meedoet, ik neem aan onbewust.

Eddy Kielema · 25 juli 2005 op 10:27

[quote]De taal verloederd behoorlijk dus, of is het misschien handig als we in deze snelle tijd kortere boodschappen kunnen typen en ontcijferen…, één positief puntje: jongeren lezen weer, bedankt TMF, ik zou zeggen laat iemand de boeken van de boekenlijst naar TMF sms’en, het leest tenslotte toch veel lekkerder op je luie stoel vóór de tv…….[/quote]
Ik ben het helemaal met je eens, maar door die taalfout valt je boodschap helaas helemaal in het water. Jammer.

bert · 25 juli 2005 op 11:51

Het kan nog wel slechter denk ik, maar dit hersenspinsel kwam op mij over als niet meer dan een in 5 minuten opgeschreven gedachte over dit onderwerp. De allereerste start van het schrijven van een column.
Als je deze gedachte nou echt uitgewerkt zou hebben en vormgegeven zou hebben en er ook nog een paar keer extra naar om zou hebben gekeken om zinnen mooier te maken en tekstfouten of gramaticafouten te verbeteren had het misschien wel een column kunnen worden die ik geamuseerd had kunnen lezen.
Op deze manier is het ook geen enkele kunst om elke dag of elke week een column in te sturen en de postbus van Column X te vullen.

Heel jammer. 😮
Je kan veel beter. 🙂

Troy · 25 juli 2005 op 12:09

Wat is iedereen streng vandaag zeg 😀 Met alle respect voor hun kritieken overigens. Ik vond je hersenspinsels over Isa etc. best leuk om te lezen. Inderdaad niet te geloven hoe iedereen in die sms flauwekul e.d. trapt. Als ik TMT kijk wil ik videoclips zien, maar altijd dwalen mijn ogen weer af naar die sms berichten. Heel irritant. Volgende keer mag het van mij een stukje korter. Toch leuk geschreven.

Grt Troy

Mosje · 25 juli 2005 op 12:46

Ben het met Troy eens, best een leesbaar verhaaltje. Wat aan de lange kant, dat wel.

Discoverme · 25 juli 2005 op 19:12

Bedankt voor alle goedbedoelde (toch?????) en leerzame kritieken…..

Even wat dingen ophelderen.
Het stuk is best snel uitgewerkt, maar dat is meer om mijzelf te testen. Zoals jullie al hebben gelezen is dit ‘pas’ mijn 3e column (met nog 3 in de wachtlijst nu). Ik ben mezelf aan het trainen, ik wil zien of ik voldoende inspiratie heb en kan blijven schrijven. Stel dat ik in dienst van iemand ben. Kan ik dan deadlines halen? Is mijn inspiratie straks misschien al op? En ja, dat gaat nu misschien ten koste van de kwaliteit, grammatica en spelfouten…ook dit zal ik nog moeten leren….ach wat is het toch fijn om nu in de Column X-leerschool te zitten 😀

Bedankt mensen,

Gr.
Jeffrey

KawaSutra · 25 juli 2005 op 20:07

[quote]….ach wat is het toch fijn om nu in de Column X-leerschool te zitten [/quote]
Mijn complimenten voor jouw positieve reactie. Met jouw columns zal het dan ook best wel goed komen. Je hebt alvast een goede start. 🙂

Dat gestoei met die herhalingen vond ik heel herkenbaar. Alleen zit ik steeds op het beginmoment van het journaal te wachten i.p.v. de sportherhaling. 😀

Louise · 25 juli 2005 op 20:14

Er zitten hele komische stukken in, die lezen als een tierelier. Even wat knippen hier en daar en een t of dt-je extra en je hebt zo een vast lezerspubliek aan je lippen hangen 😉

Li · 26 juli 2005 op 12:55

Je bent een columnist die schrijft en niet schrapt 😉

tja, en schrijven is schrappen.
En je darlings killen, ook.
😛

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder