Sinds een gesprek met mijn schoonmoeder, waarin zij aangaf presentaties te gaan geven aan kinderen op basisscholen over Mantelzorg, ben ik mij er nog iets meer in gaan verdiepen. Voor mij was al bekend dat er heel veel mantelzorg plaats vindt. Vele mensen hebben de zorg voor een naaste op zich genomen zonder daarbij professionele hulp te krijgen van officiële instanties. En ondanks dat dit vaak een zware en belastende taak is wordt het met veel liefde en toewijding gedaan. Hoewel ik mij er ter degen bewust van ben dat er vele mensen zijn die dit doen wil ik mij in dit geval richten op de jongeren onder ons. Wat betekent mantelzorg eigenlijk en hoeveel jongeren onder de 18 geven deze zorg? Wat voor invloed heeft het geven van deze zorg op hun leven? En wat ik vooral het belangrijkste vindt! Krijgen zij ook de zorg en aandacht die zij net zoals ieder mens heel hard nodig hebben?

De letterlijke betekenis van het woord mantelzorg is: zorg die mensen vrijwillig en onbetaald verlenen aan mensen met fysieke, verstandelijke of psychische beperkingen in hun familie, huishouden of sociale netwerk. Zorg die meer is dan in een persoonlijke relatie gebruikelijk is. 370000 jongeren in Nederland zorgen voor een hulpbehoevend iemand. Dat is een tiende van het totale aantal mensen dat mantelzorg verleent.

Wat voor invloed heeft het op kinderen? Dat het invloed heeft kan iedereen zich bedenken. Maar hoeveel invloed hebben wij, die druk bezig zijn met ons eigen leven, vaak helemaal niet door. Het gemiddelde kind kan na school lekker buiten gaan spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Of er komt een vriendje of vriendinnetje op bezoek. Het kan gaan sporten of andere leuke dingen gaan doen. Het kind wat de zorg heeft voor bijvoorbeeld een ouder heeft deze privileges niet of in veel mindere mate. Na schooltijd gaat dit kind naar huis en zal het ervoor zorgen dat het de betreffende persoon aan niets ontbreekt. Huishoudelijke karweitjes doen, koken, een kopje thee zetten en zelfs zorgen voor andere broertjes of zusjes. Een vriendje of vriendinnetje uitnodigen kan niet, want dat is te druk en er is geen tijd voor. Sociale activiteiten worden op een laag pitje gezet, want ook hier is geen tijd voor. Het betekent letterlijk dat het leven van een kind in teken staat van een volwassene. De omgedraaide wereld als je het zo bekijkt. Een zware en verantwoordelijke belasting die heel veel van het kind vergt.

Door deze belasting komt het regelmatig voor dat deze kinderen ook problemen ondervinden. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die mantelzorg verlenen significant vaker last hebben van een minder goed ervaren gezondheid, psychische problemen, suïcidegedachten en – pogingen, alcohol- en marihuanagebruik, spijbelen, schoolverzuim door ziekte en meer problemen thuis.

Het is naar mijn idee dan ook hoog tijd dat er meer herkenning en erkenning komt van dit probleem. Een landelijke campagne zou naar mijn idee heel goed zijn om ons meer kennis en inzicht te geven. Deze kinderen verdienen het om gezien te worden. Deze kinderen verdienen het dat er serieus wordt gekeken naar de mogelijkheden om iets voor hen te doen. Gelukkig wordt er in Nederland steeds meer aandacht besteed aan dit probleem, maar dat zou nog veel beter kunnen.

Naast Noord – Brabant en Drenthe is Friesland druk bezig met het aanpakken van dit probleem. Zo is Fawaka wat letterlijk betekent: “ Hoe is het “, druk aan de weg aan het timmeren. Fawaka richt zich op alle jonge mantelzorgers in Friesland. Fawaka verzorgt gastlessen en voorlichtingen op scholen in het voortgezet onderwijs en in het basisonderwijs in heel Friesland. Hiermee wil men het onderwerp Mantelzorg bespreekbaar maken binnen de groep jongeren, maar ook tussen leerkrachten/ mentoren. Jongeren die deelnemen zijn zich meer bewust van de risico, s van overbelasting en weten de weg naar ondersteuning beter te vinden. Leerkrachten en mentoren zijn door de informatie beter toegerust om (dreigende) overbelasting bij jonge mantelzorgers te signaleren.

Een grote stap in de goede richting. Hopelijk zal de rest van Nederland dit goede voorbeeld snel volgen. De alarmbellen mogen wel eens bij meer mensen gaan rinkelen. Kinderen zijn namelijk nog steeds de toekomst en ieder kind verdient een goede toekomst.


9 reacties

arta · 3 mei 2010 op 18:52

Goed onderwerp, al vind ik de toon wat minder.

Kinderen zouden NOOIT mantelzorg moeten hoeven verlenen!!Ouders, die verzorgd dienen te worden, moeten dat in volwassen hoek zoeken en niet (en dan bedoel ik niet ff een boodschapje halen of een bakje koffie zetten) bij kinderen!

Emiliever · 3 mei 2010 op 19:34

Ik vind jouw blik op dit ‘probleem’ een beetje overdreven. Door omstandigheden in mijn eigen gezin en door het vrijwilligerswerk waarbij ik betrokken ben, weet ik uit ervaring dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend.
Bij elk gezin dat hulp nodig heeft, komt een indiciatiecommissie langs. Er wordt inderdaad van kinderen (boven de lagereschoolleeftijd) verwacht dat zij een beetje meehelpen thuis, maar ze hoeven nooit meer dan een uurtje per dag lichte werkzaamheden te verrichten.
Persoonlijk vind ik het alleen maar goed voor kinderen dat ze ook iets doen in de huishouding, al was het maar hun eigen rommel opruimen en een boodschapje zo nu en dan. Ik erger me er aan dat tegenwoordig alles wat je voor je naaste doet als ‘een klus’ of een opoffering wordt gezien. Er zijn zelfs mensen die zich als zij zich over hun zieke partner ontfermen, mantelzorger noemen.
Wanneer worden we met zijn alleen weer normaal en gaan we inzien dat het zorgen voor een ander een onlosmakelijk onderdeel van ons ‘mens zijn’ is? Ook daarbij geldt: jong geleerd is oud gedaan!

LouisP · 4 mei 2010 op 00:38

Breative,

ik vind het een bijzonder onderwerp….en je hebt het zeker niet slecht gebracht…’k zal er nog wel wat over moeten nadenken…

groet,
Louis

SIMBA · 4 mei 2010 op 09:08

Een paar weken geleden kwam mijn zoon (2 havo) thuis met folders over het steunpunt voor jonge mantelzorgers. Omdat hij in huis/tuin beduidend meer doet dan leeftijdgenoten heb ik hem gevraagd of hij behoefte had om contact te hebben met andere jonge mantelzorgers of begeleiders. Hij lachte eens hard en zei dat hij dat echt niet wilde want “dan ben je pas echt anders”. Dus zo zien pubers dat.

Breative · 4 mei 2010 op 11:47

Hallo Arta,

Bedankt voor je reactie. Soms is het helaas niet mogelijk om het zonder de hulp van de kinderen te doen. Geen keuze die ouders graag maken denk ik. Professionele hulp of hulp van volwassenen is zeker de beste oplossing maar zo werkt het helaas niet altijd in de praktijk.

Fijne dag nog.

Breative

Breative · 4 mei 2010 op 11:53

Hallo Emilieever,

Bedankt voor je reactie. Kritiek is altijd welkom. Bij alle gezinnen die hulp nodig hebben en die ook daadwerkelijk aan de bel trekken zal een indicatiecommissie langs komen. Er zijn daarnaast genoeg situaties te vinden waarbij er niet aan de bel wordt getrokken en het binnen de familie enz wordt opgelost. Voor die kinderen is het van belang dat er aandacht aan hen wordt besteed. Dat kinderen dingen doen in huis is niets mis mee daar sluit ik mij volledig bij aan.

Jong geleerd is zeker oud gedaan. En voor andere mensen zorgen is iets wat bij vele mensen aan de orde komt, maar het is geen vanzelfsprekendheid.

Ik hoop dat mijn blog die mensen vindt die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Breative · 4 mei 2010 op 12:01

Hallo Louis,

Bedankt voor je reactie en je compliment. Ik ben wel heel erg benieuwd naar je gedachten 😀

Fijne dag nog.

Breative

Breative · 4 mei 2010 op 12:04

Hallo Simba,

Bedankt voor je reactie. Fijn om te horen dat jouw zoon deze behoefte niet heeft en dus genoeg heeft aan de steun en liefde van zijn familie.

Helaas zijn er toch heel wat andere situaties die minder rozekleurig zijn en die mensen hoopt Fawaka te bereiken. En ik een beetje met mijn blog.

Fijne dag nog.

Breative

Dees · 4 mei 2010 op 20:52

Hoi Breative,

Prima boodschap, goed verwoord en toch blijft er iets een beetje steken bij mij. Ik denk dat ik me stiekem afvraag waarom je zo fel bent op dit onderwerp. En dat bedoel ik niet als vraag hier, maar wel om aan te geven dat ik verwacht een mooier, rakender stuk te lezen als je dat bij de kop zou vatten. Nu heeft je stuk iets dat ik bijna als belerend ervaar.

Overigens, ik denk wel dat je een ideale tekstschrijver zou zijn voor de campagne die je voorstelt. Daarin zou de toon perfect zijn. Als column mist het.. iets eigens.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder