IJzer, Leie, Schelde, Samber, Maas, IJzer Leie, Schelde, Samber, Maas, IJzer, Leie Schelde, Samber, Maas. Het was een mantra tijdens onze jeugd. Bijgebracht door vader, aan de tafel in de living. Tot we er bijna gek van werden maar dat moest nu eenmaal, het zou ons helpen, later. Wij vonden het maar niks, dat afdreunen tot… de Maas. Op een autorit, op weg naar de Ardennen zagen we dat bordje. La Meuse. “De Maas”, vertaalde vader. We wisten waar we waren en daar in de auto ging het van IJzer, Leie, Schelde, Samber, Maas. We wisten dat we ver waren. Samber, Maas… Het was een deel van het wereldbeeld toen we 10 waren. Een deel. Vandaag gaan veel kinderen waarschijnlijk verder op reis en zien ze dat bordje niet meer. Over de Maas, daar in de buurt van Namen. Met het vliegtuig de Alpen over. Maar geen verwondering over die immense vlakte van de Po die achter de bergen wacht. Geen idee waarom Noord-Italië zoveel rijker is. Laat staan de puf om verder te denken en De Lega Nord te vergelijken met… Ach nee, laat maar…

Het is maar matig gesteld met de wetenschappelijke kennis van de Belgen. Dat de mens van de aap afstamt en de aarde om de zon draait bijvoorbeeld. Dat is lang niet algemeen geweten, zeker niet onder jongeren. Onderwijs draait tegenwoordig eerder om vaardigheden dan over kennisoverdracht hoor ik. Het onderwijs staat vandaag voor andere uitdagingen dan tien of twintig jaar geleden, akkoord. Maar hoe breng je een jochie van 14 vaardigheden bij als die in het ijle zwemt. Als hij niet weet dat de Zon het centrum van de hele rotzooi is. Welk wereldbeeld heeft zo’n puber en waartegen zet je die vaardigheden dan af?

Dat de aarde rond de zon draait heeft immers nogal wat met zich meegebracht.Tegen het midden van de derde eeuw had Aristarchus al een donkerbruin vermoeden dat de aarde om de zon bewoog. Hij werd niet meteen geloofd maar werd 80 jaar oud als een vrij man. Zijn naam is kleiner gedrukt dan die van Copernicus, Galileo Galilei en Kepler die in de 16de en 17de eeuw het heliocentrisme terugbrachten. Er zijn in die tijd brandstapels voor aangemaakt, gifbekers voor gedronken, mensen onder huisarrest gezet, zeker nadat Luther zich achter het heliocentrisme schaarde. Eindtermen tweede graad algemeen secundair onderwijs. In 2007 is er één derde van de Belgische bevolking die dit met grote ogen zit te lezen. Al zijn dat misschien geen vaardigheden, het is op zijn minst nuttige kennis. Over de vrijheid van gedachten en wat de geschiedenis heeft gebracht en in welke vallen de directe descendent van de aap zoal is getrapt. Daar hou je geen bedrijf, geen economie mee draaiend, dat niet, wel een democratie, bijvoorbeeld.

Zon, Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Ceres, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto, Eris. Zon, Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Ceres, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto, Eris. Die rij hebben wij niet moeten leren, Ceres en Eris maakten geeneens deel uit van ons zonnestelsel toen we 11 waren, althans niet dat wij wisten. Die zon wel, die stond waar ze stond en daar toerde die mallemolen om heen. Laat het zo blijven. Straks komt ook het creationisme nog écht terug.


9 reacties

FatTree · 3 september 2007 op 19:32

Ik vind het onderwerp zeker goed gekozen, al heb ik zelf niet de indruk dat kinderen dat niet weten. Ik denk ook dat het per ouder verschilt, wat ze aan hun kinderen meegeven.

Zelf vind ik de rijtjes, die herhaalt worden vrij storend in het lezen. Eenmaal opnoemen zou voor mij genoeg zijn.

Keep your pencil sharp!

Li · 3 september 2007 op 20:17

Prima debuut. Doet mij denken aan het opdreunen van plaatsnamen zoals: Hoogezand, Sappemeer, Veendam, Wildervank, Winschoten, Oude Pekela, Nieuwe Pekela,Stadskanaal. Strontvervelend vond ik het: maar het blijft wel hangen!

Li

SIMBA · 3 september 2007 op 20:44

aus, ausser,bei, mit, nach, nächst, seit, von, zu, entgegen, gegenüber.

Volgens mij is ie nog compleet dit duitse rijtje naamvallen. 😀

vanlidt · 3 september 2007 op 22:36

Nächst moet zijn: nebst, en je vergeet samt en zuwider. 😀

pally · 3 september 2007 op 22:48

mit ,nach ,nebst, samt, bei, seit, von, zu, zuwieder, ausser, aus und gegenuber stehen mit dem dativ nieder.
Alleen kan ik de umlaut niet vinden op toetsenbord , Sim, maar dat was mijn rijtje …

Grappige rijtjescolumn die dit soort dingen terugroept! Het ingesleten rijtje dat nooit meer uit je kop kan.

groet van Pally

SIMBA · 4 september 2007 op 08:29

Er waren meer rijtjes! Die van Pally klopt ook.
😆
De umlaut is dit: ” (gewoon de aanhalingstekens)

vanlidt · 4 september 2007 op 08:35

Geloof me vrij: het onderwijs is in België nog altijd stukken beter dan in Nederland. (tot nu toe, tenminste)

Mosje · 4 september 2007 op 21:07

Wie weet dan nog waar het volgende rijtje woorden voor staat?

Brigitte Organiseert NaaktFeesten In Het Clubhuis.

Li · 5 september 2007 op 01:08

Ha, ha of: Kleine Catherina Naftalina Mag Alleen op Zon-en Feestdagen Snoepen,
Probeer haar te Cussen Hoog Agter de Platina Auto??? 😆

Geef een reactie

Avatar plaatshouder