Het is lente, de wintervacht moeten wijken voor de zomerdracht. En die is hoogste stand tondeuse. Tot voor kort liep ik rond met een – in mijn eigen ogen- indrukwekkende haardos.
Tenminste beginnend op driekwart van de schedel. Aan de voorkant was ’t het betere Erwin Krolwerk. Ook op mijn hoofd houdt een laatste plukje dapper stand en is het voor de rest een kale boel, of zoals ik het zelf onder woorden zou willen brengen, licht gedekt. Bij Erwin is ’t nog éven erger. Als je er van boven af op kijkt zou je met mw. Trawant kunnen zeggen dat het ‘hoofdje staat’. Met een beetje verbeeldingskracht ben je getuige van de laatste persweeën die aan de geboorte van een nieuwe wereldburger vooraf gaan.
Enfin, mijn kapsel werd alleen nog met schipperspet getolereerd, verder was het – hoezeer ik ook haak naar vervlogen tijden toen de blonde lokken om mijn schouders wapperden- geen gezicht meer.

De forse jonge kapster vraagt me nog eens of ik het wel zeker weet. Natuurlijk, alles eraf, charmeer ik glimlachend in de spiegel. De oren vrij? Zo vrij als twee oren maar kunnen zijn, laat ze maar weer tintelen in de frisse ochtendlucht en ongegeneerd de buitenwereld tegemoet treden.
Even tussendoor, valt het u ook op dat hoe ouder de man wordt, hoe groter en vleziger zijn oren worden. Of het hoofd wordt kleiner, dat kan ook.
De kwaliteit van een kapsalon is af te meten aan de souplesse waarmee de personeelsleden een ongedwongen gesprek met de gekapte aan de gang kunnen houden.
Dus is ’t nog best fris voor de tijd van het jaar, gaat de wijk achteruit of vooruit, gaan we nog op vakantie dit jaar en zo ja waarheen dan en zo nee thuisblijven is wel net zo lekker en ga zo maar door.
Haar tondeuse schiet intussen vrolijk ratelend door mijn beschoeiing, de sfeer is ongedwongen en om te demonstreren dat deze kalende klant ook een diepgaander onderwerp niet uit de weg gaat, informeer ik naar de arbeidsomstandigheden in de knipperij.
De hele dag staan, ja dat voelde ze wel ’s avonds, maar gelukkig parttime want vorig jaar een kindje. Goh wat leuk, jongen? Nee meisje, wel handenbinder, nu anderhalf..
Ja, en dan ook nog een tweede op komst, constateer ik, wijzend ik op haar flinke buik.
…..
Er daalt een kille stilte over mijn stoel. Terwijl een rode gloed zich over mijn gezicht verspreidt, zou ik voor langere tijd onder de kappersmantel willen verdwijnen.
Even later houdt ze de handspiegel voor mijn lege achterhoofd met een blik die weergeeft dat ze zich geheel in haar vakgebied heeft teruggetrokken.
Zo goed?
Ja prima, mompel ik.
Of ze de wenkbrauwen nog even moet doen.
Nee dank je, laat maar.
Eenmaal buiten giert een ijzige wind langs mijn vrije oren.


7 reacties

SIMBA · 27 april 2010 op 08:35

Oepsssss….. :oeps:

bouwjaar54 · 27 april 2010 op 08:56

Je bent een moedig mens!
Fraai en treffend beschreven. Haal even factor 40 in huis…

Margot · 27 april 2010 op 10:41

Haha. Oh! Het wel bekende voet-in-mond moment! Ai ai ai… Leuk omschreven!

Avalanche · 27 april 2010 op 11:16

Oei, oei, pijnlijk! :oeps:

Het schijnt trouwens, dat oren en neus je hele leven lang blijven groeien. Gelukkig heel langzaam. :lach:

LouisP · 27 april 2010 op 11:30

Trawant,

‘Met een beetje verbeeldingskracht ben je getuige van de laatste persweeën die aan de geboorte van een nieuwe wereldburger vooraf gaan.’

wanneer je met die zin in gedachte mijn gedachte hebt….
een zin die mijn dag goed maakt…..

een stukje weer…heerlijk om te lezen…

groet,

Louis

Ontwikkeling · 27 april 2010 op 18:38

[quote]Als je er van boven af op kijkt zou je met mw. Trawant kunnen zeggen dat het ‘hoofdje staat’. [/quote]
jaaaaa! Als doktersassistente op een poli Verloskunde vind ik dit geweldig!
:hammer: :hammer:
“Man wat kun jij schrijven,” zuchtte mevrouw Ontwikkeling.

Dees · 28 april 2010 op 06:36

Vijftien kilo en jaren geleden werd ik in een yogaklasje doorverwezen naar zwangerschapsyoga, twee zalen verderop. Die man zou ik vandaag nog herkennen 😀

Fantastisch, alleen al de eerste zin, al is het jammer van de typo:

de wintervacht moeten wijken voor de zomerdracht

wauw, you had me there…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder