Vandaag heb ik bij de supermarkt alleen een kuipje halvarine nodig. En bij de drogist is mijn favoriete bodymilk in de reclame. Die twee boodschapjes kosten me hooguit twee keer vijf minuten, schat ik. Ik graai bij de supermarkt de halvarine uit het schap en loop naar de eerste de beste kassa. En dat blijkt meteen de enige kassa te zijn die open is. En er staat een gigantische rij. Ik heb maar één boodschapje af te rekenen! Zuchtend sluit ik aan. De man, die voor mij staat, zet zijn boodschappenvrachtwagen dwars en kijkt me provocerend aan. ,,Waag het niet te vragen of je voor mag,”lees ik in zijn ogen. Ik waag het dan ook niet. De rij kruipt langzaam voort. De mevrouw vooraan de kassafile, is vergeten om zeven soorten fruit en groente af te wegen, wil zegeltjes verzilveren en heeft een pasje waarvan de pincode niet pakt. De rij zucht, kreunt en strooit misnoegde blikken rond.Tien minuten later zet de man, voor mij, eindelijk zijn boodschappenvracht op de band. Ik schat dat hij minstens zeven minuten nodig heeft.

,,Kassa twee en drie gaan ook open,” roept de caissière van mijn kassa. Te laat, ik kan geen kant meer uit. Ik sta ingebouwd. De laatste wachtenden uit mijn rij, die nota bene net komen aanlopen, rekenen met een uitgestreken smoelwerk hun boodschappen af. Verbeeld ik me dat ze stiekempjes grijnzen?

Na een half uurtje sta ik eindelijk buiten. Nu nog ‘even’ naar de drogist en dan kan ik naar huis. Daar verander ik van schrik in een zoutpilaar. Tot achter in de winkel staat een lange sliert mensen. Er zijn drie kassa’s open want deze drogist heeft een doorschuifsysteem. Bij de eerste kassa wachten tientallen klanten op hun beurt. Telkens schuift er iemand door naar een vrije kassa. Eigenlijk gaat dat best snel.

En dan ontdek ik hém en ‘zijn soort’ herken ik al van verre. Hij is een ‘ik weet dat niet’ klant. Hij heeft een volle boodschappenmand, kijkt verbaast naar de lange rij wachtenden, haalt zijn schouders op en loopt naar de inmiddels vrije kassa. En niemand durft er iets van te zeggen, ook de caissière niet. Ik waag een poging en roep dat hij moet aansluiten. Helaas blijkt de ‘ik weet dat niet’ klant ook nog eens Oost-Indisch doof te zijn. Er komen nog twee ‘ik weet dat niet’ klanten voorbij en langzamerhand begint mijn bloed te koken. Als ik eindelijk aan de beurt ben, schaf ik, voor alle zekerheid, een potje kalmeringspilletjes aan. Ik kijk op mij horloge; het kopen van een kuipje halvarine en een flacon bodymilk kostte me een uur en een kwartier.

Wat de boodschap van deze column is? Ik eis bordjes bij de kassa. Bordjes met de tekst: ‘De eersten zullen de laatsten zijn, en de laatsten de eersten.”


Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

20 reacties

pepe · 20 april 2004 op 07:17

Weer leuk geschreven Li

Om boodschappen te doen moet je veel tijd nemen en beslist geen haast hebben.
En dan maar denken dat we blij mogen zijn dat we maar 5 kwartier hoeven te wachten op die luxe van het ‘kunnen’ kopen.
IK zie nog de rijen voor me van Russen op straat in de rij voor een brood of melk, uren buiten wachten in de kou.
Dan is het heerlijk hier in een rij te staan genieten van het gedrag van anderen. 😉

Hoewel ik jouw geerger ook wel weer kan begrijpen hoor.

Martijn · 20 april 2004 op 07:48

Haha, die boodschappen erger momenten. ‘Heerlijk.’

Bij mij blijkt dat Murphy’s law daar dan echt [b]ALTIJD[/b] van toepassing op is.
Een tactische opstelling in de supermarkt, met mijn voeten in een met chirurgische precisie afgemeten afwikkelhouding om de rijtechnisch meest voordelige kassa te kiezen.

Staat er [b]altijd[/b] een bejaarde dame of heer die dan weer niet weet dat ‘de tweede’ gratis is. De puber met (chronisch) 50 eurocent te kort. Een weigerende pinpas, of een caissière die gevraagd wordt de prijs op het artikel nog ‘even’ te controleren…..Grrrr.
En idd, na een dagdeel in die rij voor en achter klem te hebben gezeten en lijdzaam voetje voor voetje vooruit te moeten schuifelen, gaat er goddomme een andere kassa open. (en meestal ook nog met een veel leukere caissière)

Mijn oplossing is het boodschappen doen op internet. Je hoeft niet zolang te wachten, ze brengen het thuis, en er is maar één kassa die open is. Speciaal voor mij….

Groet Martijn 😀

Godspeed · 20 april 2004 op 07:59

[quote]Hij heeft een volle boodschappenmand, kijkt verbaast naar de lange rij wachtenden, haalt zijn schouders op en loopt naar de inmiddels vrije kassa. En niemand durft er iets van te zeggen, ook de caissière niet.[/quote]

Winkelt Viking bij jullie in het winkelcentrum:-?:-D

Viking: Dat heet dus doorschuiven, nu weet je waarom iedereen in de lange rij blijft staan:-D:-D 😀 😀

Kees Schilder · 20 april 2004 op 08:39

Er moet meer geritst worden dan vermijd je files.
Van deze column gaat mijn bloed weer koken.
Mijn vriend Ab maakte hetzelfde mee met zo’n weetnietfiguur. Binnen een seconde wist hij het ineens weer wel. 😀
Bij de weg, Martijn. Doe jij tegenwoordig aan ochtendgymnastiek?

deZwarteRidder · 20 april 2004 op 08:44

De befaamde rijen Li…de andere rij de lange gat sneller dan jouw korte….en na jou sluit er niemand meer aan…life sucks o yeah

viking · 20 april 2004 op 09:14

Hahahaaa Li, als je een vent was geweest had ik nu geschreven dat je een sukkel bent! Dit gebeurt mij dus echt niet. En Godspeed, nee, nee, nee… voorkruipen doe ik ook niet. Dat ik bij een stampvolle ALDI eens een volle doos boodschappen door de winkel heb gesmeten had andere redenen. 😀

R@@F · 20 april 2004 op 10:45

Gewoon naar Albert.nl en die teringzooi lekker thuis laten bezorgen!!

Hij is weer om te smullen
R@@F

Mosje · 20 april 2004 op 11:52

Ja, het leven kan soms on-dra-ge-lijk zwaar zijn.

Weet je wat ik zou willen?
Aparte kassa’s voor mannen en vrouwen 🙂

Ma3anne · 20 april 2004 op 12:08

Geweldig beschreven weer, Li.

Voordeel van vaste klant zijn in de buurtsupermarkt? Als je met een volle kar komt aanzetten en er staat een lange rij bij die ene kassa die open is, dan wenkt de baas mij en opent de tweede kassa voor mij. Ik ben een kei geworden in het negeren van de woedende blikken bij de andere kassa…..

Sja, je kunt je zaakjes maar voor elkaar hebben. 😛

pleuro · 20 april 2004 op 12:38

[quote]Weet je wat ik zou willen?
Aparte kassa’s voor mannen en vrouwen [/quote]

Lijkt me inderdaad een strak plan! en bij de herenkassa een mannelijke cassier en voor de vrouwen een vrouwelijke cassièrre, bij voorkeur 65+ waar kraak nog smaak aan zit, want een groot deel van de opstoppingen bij kassa’s worden door de mannen veroorzaakt die wel meer van die leuke vlotte meid achter de kassa willen weten! (en ik kan het weten…. heb ooit eens voor lands grootste kruidenier de kassa bediend!)

Overigens verbaas ik me altijd over het feit dat de meeste mannen het bier in de supermarkt wel weten te vinden, maar een pak koffie blijkbaar iets te hoog gegrepen is 😀 😀

Smakelijk gelezen Li!

Mosje · 20 april 2004 op 12:46

[quote]want een groot deel van de opstoppingen bij kassa’s worden door de mannen veroorzaakt[/quote]Pleuro! Dat had je nou niet moeten zeggen. Afgelopen zaterdag is nu toch echt de laatste keer geweest dat ik met jou boodschappen heb gedaan!

pleuro · 20 april 2004 op 12:52

[quote]Pleuro! Dat had je nou niet moeten zeggen. Afgelopen zaterdag is nu toch echt de laatste keer geweest dat ik met jou boodschappen heb gedaan![/quote]

Misschien dat we dan eens een keer de zaterdagen kunnen gebruiken voor wat andere leuke dingen zoals het mos verwijderen uit het gras van de tuin 😀

Li · 20 april 2004 op 15:49

Sorry columnx-ers maar ik was een tijdje ‘out of order’. Griepje noemen ze zoiets. Zelf had ik het gevoel alsof er een smederij met tien man personeel in mijn hoofd aan het werk was.
Zo te zien heb ik enorm veel leesachterstand. Maar die schade ga ik vliegensvlug inhalen. 🙂

Hartelijk dank voor jullie reacties en medelijden wat betreft kassakriebels

[quote]Dan is het heerlijk hier in een rij te staan genieten van het gedrag van anderen[/quote]

Dat neem ik mezelf aldoor voor Pepe, Maar het lukt me niet! Meestal sta ik op hete kolen 😀

[quote]Mijn oplossing is het boodschappen doen op internet.[/quote]
En als je iets vergeten bent? Of gebeurt jou dat nooit Martijn 😛

Dat ritsen is een strak plan Kees! Ik zal de bedrijfsl(ij)ders er eens op aanspreken!:-D

Aha Ma3anne en Viking dus jullie zijn voorpiepers en ‘dat weet ik niet’ klanten!
Jullie vallen door de boodschappenmand.:-o

[quote]Hahahaaa Li, als je een vent was geweest had ik nu geschreven dat je een sukkel bent! Dit gebeurt mij dus echt niet. En Godspeed, nee, nee, nee… voorkruipen doe ik ook niet. Dat ik bij een stampvolle ALDI eens een volle doos boodschappen door de winkel heb gesmeten had andere redenen[/quote]

Viking Bij ons noemen ze een vrouwelijke sukkel ‘Een Muts’.
En wat die doos bij de Aldi betreft: column, column, column… 💡

Ma3anne · 20 april 2004 op 16:31

Ik een voorpieper? Nee hoor. Als die tweede kassa niet open gaat, laat ik juist mensen met bijv. enkel een kuipje Halvarine met alle liefde voorgaan. En soms nog één en nog één. Kan ik mooi de boel in mijn eigen tempo op de band leggen en hoef ik niet te jakkeren. Maar als de tweede kassa voor mij wordt geopend zeg ik niet: “Ben je mal, joh, laat die kassa maar dicht, ik sluit wel achteraan bij die lange rij.” Zou jij dat doen dan?

Irma · 20 april 2004 op 16:33

Haha, genoten van deze column. In dit geval geen leedvermaak, want ik ben zelf ook altijd de lul in de rij omdat ik altijd in de verkeerde ga staan; tegenwoordig heb ik het afgeleerd om dan van rij te verwisselen, want…

dat is ook altijd weer de verkeerde! 😡

Mup · 20 april 2004 op 18:20

Hoop dat je weer goed opgeknapt bent. Kunnen we die ík weet dat niet mannen’niet koppelen aan een aantal voordeelkutjes, scheelt weer een minuut of tien bij de kassa. Alleen weet ik niet of dat dan tien minuten korter wordt:-)

Groet Mup.

Li · 20 april 2004 op 18:35

Oeps een gewetensvraag Ma3anne…
Eerlijk gezegd? Oke dan!
Dan rijd ik vliegensvlug naar de vrije kassa. 😳

Maar met een gemengd gevoel van schaamte en triomf, dat wel!

Shitonya · 20 april 2004 op 19:39

Voortaan een rat meenemen, wedden dat ze je zo snel mogelijk voor laten gaan 😉

Bakema_NL · 21 april 2004 op 20:04

Genieten is dat altijd……mensen die haast hebben, geweldig tafereel om naar te kijken. Meestal zijn het mensen die verder eigenlijk geen reet meer te doen hebben, buiten het genieten van hun uitkering om……..je raadt wel in wat voor buurten ik werk :-P.
Er is een oplossing en dat is alles duurder maken. Maar dat kan niet bij de zuinige Nederlander, dat is het laatste wat hij/zij wil…….dus zul je de consequenties moeten dragen.

Maestro · 22 april 2004 op 22:08

Ben nog niet zon fanatieke boodschappendoener maar snap de hele ergernis maar al te goed. Maar niet zo door op de kop laten zitten en gewoon in de rij wachten en aan leuke dingen denken dan vliegt de tijd voorbij 😛 (mensen lijk Emiel Ratelband wel met zn positieve Tsjakka-gemekker)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder