Vorige maand kende ik het schilderij niet noch James Ensor, de schilder. Voor mij allemaal geen probleem. Maar meneer Anciaux, die kent blijkbaar veel van kunst, die houdt veel van kunst. Voor u is kunst veel waard. 2,8 Miljoen euro zelfs… Mijn belastinggeld naar een schilderij dat ik waarschijnlijk- ook al hangt het hier in Gent nooit zal zien, want om het te mogen zien moet ik toegangsgeld betalen. Directeur Rober Hoozee van het museum voor Schone kunsten is natuurlijk dolgelukkig, volgens de nieuwsredacties keek hij al 15-20 jaar uit naar het werk. Bert Anciaux en de Vlaamse gemeenschap hebben dus al één mens gelukkig gemaakt. Nochtans zouden ze mij ook gelukkig kunnen maken, een huisje voor mezelf, neen, geen kasteeltje, een bescheiden huisje of studiootje voor mezelf, liefst met mogelijkheid om een terrasje of tuintje te bouwen en als het echt mogelijk is misschien toch een kasteel- want dat is toch ook een vorm van kunst. Een eigendom, een plekje voor mezelf. Tot nu toe lukt me dat niet, want met de daling van de koopkracht, de stijging van huur- en koopprijzen en ik als bewuste vrijgezel dop mijn eigen boontjes… Jammer dat u mij niet kon helpen en die miljoenen andere Vlamingen die in mijn positie zitten? Misschien ging het u minder kosten dan 2,8 miljoen euro. Is u het eigenlijk al opgevallen dat de kloof tussen arm en rijk van rijker tot armst gaat? Aan de regeringtafel heersen nog altijd conflicten, mensen wachten op verbetering die er niet komt want er is geen regering. Maar ondertussen kunt een schilderij aankopen. Tot welk doel moet dit aan ons gelukkigheidsquotiënt bijdragen? Een schilderij dat de helft van de bevolking nooit zal zien, maar ene waaraan iedereen heeft helpen meebetalen.
U bent misschien minister van cultuur en kunst, maar zou u niet beter opnieuw jongere mensen helpen hun creatieve uitlaatklep bevorderen? Misschien kunt u dit onderwijs ook goedkoper maken en laat ze ondertussen ook goedkoper wonen.
Om nog maar te zwijgen over onze gebrekkige gezondheidszorg, de slechtbetaalde sectoren, de alleenstaande moeders, …
Of het James Ensorschilderij in het buitenland of in mijn eigen stad hangt, het kan me geen reet schelen, hoort u, het kan me echt geen reet schelen. Wat is er toch fout met u? Leeft u echt in zo’n gigantische ivoren toren dat u niet ziet wat er onder het volk leeft? En een schilderij was zeker niet wat er ontbrak in ons land.


5 reacties

axelle · 15 september 2008 op 15:58

Wat vind ik deze belichting van een item weer vet; maar dan ook enorm vet, egoïstisch. Want met 2,8 miljoen, daar kan ik inderdaad heel wat mee doen. Daar kan IK een huisje van kopen met MIJN schat, een wereldreis maken en ONZE kindjes zullen al het speelgoed van de wereld hebben dat ze willen… Dat er ieder jaar tijdens het bekijken van de begroting, geld voorzien wordt voor gezondheidszorg, cultuur, … is (in België en omstreken) de normaalste zaak van de wereld. Ongetwijfeld zullen prioritaire zaken (bv. gezondheidszorg) de grootste bedragen naar zich toeslepen, en zal cultuur het met heel wat minder moeten doen. Mag ik u iets vragen: vraagt u zich soms af wat u met die 10 miljoen, bestemd voor de gezondheidszorg, zou aanvangen? Ik niet in ieder geval. Mensen die initiatieven zoals het aankopen van ‘streekeigen’ schilderijen niet ondersteunen kunnen misschien dan wel een punt hebben (in de gezondsheidszorg kunnen ze met 2,3 miljoen echt wel levens redden), maar meestal zijn dat dan ook diegenen die het geld liever in eigen BMW, huis, GPS, zien verdwijnen. Jammer.
Axelle

arta · 15 september 2008 op 17:24

Net als Axelle vind ik het ook erg belangrijk dat er geld gestoken wordt in cultuur, dus ook mij heb je niet mee. Dat stomme museum bij jou in de stad is ook een reden dat de toeristen jouw stad bezoeken. Daardoor heeft de middenstand meer inkomen, wordt er meer belasting betaald, waarvan weer een goede aankoop kan worden gedaan…

Ff over het schrijven. Ook al is het wat hak op de takkerig, staan er wat kromme zinnen in en taalfoutjes, het is echt al een heel stuk beter dan de vorige.

SIMBA · 15 september 2008 op 18:50

Is de titel van dit stukje, de titel van het betreffende schilderij?

Siebe · 15 september 2008 op 20:30

Als ik mij niet vergis is het Museum voor Schone Kunsten in Gent ’s zondags gratis toegankelijk.

Dat ik dat als fries…

Enfin. Ga nou gewoon eens kijken en bezien voor jezelf of jij je er alsnog ook mee kunt verrijken. Zeker en vast dan niet in geld, maar dat is nu eenmaal niet het enige dat telt. Wij hebben kunst nodig. Zonder kunst zijn wij verloren. Zelfs in een huis van 2,8 miljoen.

S.

Neuskleuter · 17 september 2008 op 10:59

Kunst hoort bij cultuur, het zegt iets over de geschiedenis van een bepaalde omgeving. Een filosoof, volgens mij Freud, zei al eens: wie zijn eigen geschiedenis en wortelen niet kent, kent ook zichzelf niet.

Voor jou is het maar 1 schilderij, 1 doek dat zoveel geld kost. Maar het maakt deel uit van een grotere collectie, van de Europese cultuur. En dus ook van jou.

Daarnaast is dat geld natuurlijk niet helemaal weggegooid geld. Het kopen van een kunstwerk is net als het kopen van een huis: het blijft behoorlijk waardevast. Het is ook nog eens uit te lenen, waardoor er weer meer andere kunst te bewonderen valt in je eigen stad.

Over je schrijfstijl heeft Arta al een goede opmerking gemaakt, gewoon een beetje op letten.
En nog iets positiefs: je maakt je kwaad over verschillende onderwerpen, dus zo te zien heb je nog genoeg inspiratie om te schrijven! 😉

Oh ja, maar euh.. wat houdt die titel nu in?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder