Beste lezers en lezeressen, heeft u allen nog uw eigen tanden? Mag ik u dan, zelf drager van een kunstbovengebit, een goede raad geven? Pas goed op uw tanden en poets zo vaak mogelijk. Want met een prothese kan een mens heel wat narigheid beleven. Ik was een jaar of 25 en werkte op een kantoor. Ik had toen een zogenaamde partiële bovenprothese, dat wil zeggen: een plaatje met vijf kunsttanden. Dat kwam omdat in die tijd tandartsen minder vaak tanden en kiezen vulden dan tegenwoordig en nogal gauw alles eruit trokken, waarschijnlijk wegens te veel patiënten en tijdgebrek. Op een dag had ik hoofdpijn en ik was zo ziek als een hond en zo misselijk als een kat. Op kantoor kotste ik op de wc, maar ongemerkt braakte ik ook dat gebitje eruit en spoelde het meteen door de wc. Mijn collega’s hadden de dag van hun leven toen ik met vertrokken mond en slissende stem aan de chef vroeg of ik wel naar huis mocht omdat ik misselijk was en mijn kunstgebit door de wc gespoeld had. Ze sloegen elkaar op de schouders van het lachen en zelf verliet ik zo snel mogelijk het pand om thuis bitter te wenen.

Een vriend van mij had ook wel eens pech met zijn kunstgebit. Op zekere dag maakte hij een wandelingetje en bij een brug gekomen leunde hij even ontspannen over de leuning om naar de bootjes en de lekkere wijven te koekeloeren. Hij dacht net: ‘Jonge, jonge, wat is het leven toch mooi’, toen hij even moest hoesten en zijn kunstgebit in het water viel. Het was diep water en aan het gebit weer opvissen viel niet te denken, zodat mijn vriend maar gauw beschaamd met ingevallen mond naar huis is gegaan om eens goed uit te huilen bij zijn moeder. Een tandarts kan niet toveren, zodat je altijd wekenlang op een nieuw gebit moet wachten. En dus ook wekenlang voor gek loopt en niet of nauwelijks over straat durft.

Zelf ben ik altijd een liefhebber geweest van zoete drop en dan speciaal die nogal taaie muntdrop. Het is mij echter verscheidene keren overkomen dat bij het kauwen daarvan een voortand van het gebit afbrak. Zodat ik van ellende maar ben opgehouden met die drop. Jammer, want voor die drop mag men mij anders ’s nachts wel wakker maken, alsmede voor ijs met slagroom of paprika chips. Ook is het mij enkele keren overkomen dat het hele bovengebit doormidden brak. Het zal je maar gebeuren op de trouwdag van je dochter of, erger nog, op je eigen trouwdag.

Jaren geleden toen ik nog geen uitgebluste huismus (PLAGIAAT: gestolen van Eddy Kielema, gvd!) was, ging ik nog wel eens ergens naar toe om te proberen in een wild feestbeest te veranderen, wat nooit lukte want het zit er niet in bij mij. Daarom ben ik ook een Outsider. In bardancing Bonanza kregen een paar jongens ruzie. Ze werden er door de bareigenaar uitgestuurd. Buiten op straat zouden ze het uitvechten. Die ene jongen stond al dreigend in de bokshouding en schreeuwde woedend: ‘Ik sla je voor je vreet’, toen zijn kunstgebit uit zijn eigen vreet op de stoeptegels aan diggelen viel. Ik hoor hem nog razen: ‘Godverdomme, nu is mijn kunstgebit ook nog kapot.’

Nu heb ik het nog niet eens over loszittende en klapperende kunstgebitten. Wij hadden vroeger een leraar die daar last van had, waardoor zijn vervelende lessen een bron van vermaak werden.

Het schijnt bovendien nogal eens voor te komen dat mensen nauwelijks eten kunnen vanwege een slechtzittend en pijnlijk kunstgebit. Die misère is mij gelukkig bespaard gebleven, maar het zal nu wel duidelijk zijn:

Bent u in het bezit
van een gezond eigen gebit
en eet u met gemak alle spijzen
dan mag u zich gelukkig prijzen!


13 reacties

wendy77 · 5 oktober 2005 op 13:05

hihi, erg ver(s)makelijk stukje 😛

Dees · 5 oktober 2005 op 13:07

Best een leuk stukje hoor, maar er is eigenlijk maar 1 fascinerende zinsnede die blijft hangen. Tussen haakjes.

😕 😕 😕

Trukie · 5 oktober 2005 op 13:38

Een leuk humoristisch stukje.
Maar er is toch van dat plakmiddel voor dwarse gebitten?

Eddy Kielema · 5 oktober 2005 op 13:44

[quote]Jaren geleden toen ik nog geen uitgebluste huismus (PLAGIAAT: gestolen van Eddy Kielema, gvd!) was, ging ik nog wel eens ergens naar toe om te proberen in een wild feestbeest te veranderen, wat nooit lukte want het zit er niet in bij mij. [/quote]
Graag gedaan, Outsider, en ik zal al je gebittips ter harte nemen! 😉

Wright · 5 oktober 2005 op 14:18

Soms heb ik de neiging je eens stevig aan de tand te voelen, Outsider.
Na het lezen van dit stukje zie ik daar toch maar van af. 😛

Mosje · 5 oktober 2005 op 16:25

kunt u niet bogen
op het bezit van glazen ogen
dan kunt u allerlei aanschouwen
zoals bijvoorbeeld mooie vrouwen

Geertje · 5 oktober 2005 op 16:40

Kunstgebitten, kunstborsten, kunstknieen, kunstheupen, kunstnagels…en de kunstenaar flikte d’r ook nog een kunstje! 😀
Leuke column. 🙂

@ Mosje, voordeel daarvan is weer dat je mag voelen!

Outsider · 5 oktober 2005 op 20:39

[quote]ver(s)makelijk [/quote]
smakelijk en vermakelijk, leuke woordspeling, Wendy
[quote]Maar er is toch van dat plakmiddel voor dwarse gebitten?[/quote]
Klopt, Trukie, maar dat is voor gebitten die steeds naar beneden zakken, daar heb ik geen last van. Officieel hoort het gebit ook ’s nachts in een glas water in Steradent, maar ik houd het ’s nachts altijd in. Ik maak het alleen schoon met water en tandenborstel en zeep.
[quote]Graag gedaan, Outsider, en ik zal al je gebittips ter harte nemen[/quote]
Leuk dat te horen, Eddy, heb ik mijn stukje niet voor niets geschreven.
[quote]Soms heb ik de neiging je eens stevig aan de tand te voelen, Outsider.[/quote][quote]Na het lezen van dit stukje zie ik daar toch maar van af. [/quote]
Deze reactie begrijp ik niet, Wright, dit stukje is bedoeld om te lachen, niet om het met lange tanden te eten.

Ja, Mosje, ik mag ook graag aanschouwen alle mooie vrouwen, maar met een man met een kunstgebit willen zij meestal niet trouwen.

melady · 5 oktober 2005 op 22:46

[quote]Beste lezers en lezeressen, heeft u allen nog uw eigen tanden? [/quote]

Tellen kronen en bruggen ook? Dan tel ik mee.

Ik heb gelachen om de tweede alinea en de zin[quote]‘Ik sla je voor je vreet’[/quote]:-D

Het gedichtje als afsluiting vond ik overbodig.

En ik hoop niet dat je je tanden laat zien in je commentaar want ik bedoel het positief.

Melady (met haar op de tanden)

KawaSutra · 5 oktober 2005 op 22:48

Leuke column, leuk gedicht.

Kees Schilder · 6 oktober 2005 op 18:25

Je kunt die krengen toch ook implanteren?

Outsider · 6 oktober 2005 op 18:47

[quote]Het gedichtje als afsluiting vond ik overbodig.[/quote]

Kawa Sutra vindt het juist wel leuk. Maar of iets overbodig is of niet, daar kun je eindeloos over discussiëren. Zelf vond ik het wel een aardig einde, maar er zullen genoeg zijn die het juist niks vinden, dat is gewoon een kwestie van smaak.
Maar bedankt voor je reactie en KawaSutra ook.

[quote]Je kunt die krengen toch ook implanteren?[/quote]
Ik geloof dat dat alleen kan, als de tanden en kiezen net getrokken zijn, Kees. Maar zeker weet ik het niet en het zal waarschijnlijk heel duur zijn en niet vergoed worden door de ziekenkostenverzekering.

WritersBlocq · 7 oktober 2005 op 15:48

Kan je nog wel kiezen? 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder