Ik kreeg de volgende boodschap: ’Iets wat je geen bevrediging meer geeft, moet je loslaten! Verzet er tegen is zinloos en levert alleen maar lichamelijke en geestelijke problemen op.’ Ik ben het er roerend mee eens, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Exact 2 jaar geleden kreeg ik van mijn zus een afgedankte computer. Ik vroeg internet aan en door het vele mailen kreeg ik de smaak van het schrijven te pakken. Ik was single en had zeeën van tijd, dus was ik naarstig op zoek naar een tijddodende hobby. Derhalve ben ik mijn singleavonturen in columnvorm gaan schrijven. Dat beviel me zo goed en mijn columns werden door mijn vriendinnen zo de hemel in geprezen, dat ik dacht dat ik best wel eens kans maakte om columniste van een vrouwenblad te worden. Veeeeeel te hoog ingezet, bleek later.

De achterliggende reden was eigenlijk dat ik al 8 jaar op zoek ben naar een nieuwe baan. Al meer dan 8 jaar ben ik me er iedere dag van bewust dat mijn baan als tandartsassistente mij geen bevrediging meer geeft. Ook hier gaat de stelling op: ‘Als iets je geen bevrediging meer geeft, moet je het loslaten’. Hoeveel mensen zitten niet vastgeroest in een baan die hen niet genoeg voldoening meer geeft. Veel, vermoed ik. Toen het economisch nog goed ging in ons kleine landje, konden we jobhoppen. De banen lagen voor het oprapen, dus kon je makkelijk je positie verbeteren of weggaan als het werk je niet meer beviel. Toch is jobhoppen alleen weggelegd voor de mensen die risico’s durven te nemen, want we hebben een hypotheek, verantwoordelijkheid t.o.v. je kinderen, vrouw en weet ik veel wat nog meer. Datzelfde gold voor mij. Ik was alleen, had een hypotheek en geen rijke vent waar ik op terug kon vallen als het mis ging.

Toch wilde ik het risico wel nemen om een compleet andere baan te nemen, maar ik had in mijn hoofd niet duidelijk op een rij wat ik dan wel wilde. Al 8 jaar niet. Daardoor belandde ik op de afdeling kaakchirurgie (met mijn diploma kun je maar weinig kanten op), waar ik het 7 dagen volhield. Nu zit ik weer bij mijn oude baas en heb ik inmiddels geleerd dat een vooruitgang niet altijd een verbetering hoeft te betekenen. Door het schrijven van columns kwam die ontevredenheid in mijn werk op de achtergrond te liggen. Ik had er plezier in en belandde hier, op ColumnX. Daar maakte ik kennis met allerlei rare, maar lieve figuren die mij een hart onder de riem staken bij mijn eerste negatieve reactie.

Ondanks dat ik uit het veld geslagen was, ging ik onvermoeibaar door met het schrijven van gemiddeld 4 columns per maand. Nu 2 jaar na dato lukt het mij met heel veel pijn en moeite om de maandcolumn te schrijven. Ik kreeg een lief mailtje van een Belgische fan met de titel: ‘ik mis je’. Hiermee voor alle duidelijkheid: niet mij, maar mijn columns. Dat deed me ontzettend goed en gaf me weer moed en inspiratie om door te gaan. Helaas maar voor even. Mijn doel om columniste van een vrouwenblad te worden heb ik opgegeven. Ik weet wel dat ik best redelijk schrijven kan, maar zoals iemand laatst zei: ‘We hebben allemaal de gave om te schrijven, toch kan niet iedereen er zijn werk van maken’.

Met dit in mijn achterhoofd ben ik er eindelijk na 8 jaar achter wat ik dan wel wil doen voor de rest van mijn leven. Sinds 3 maanden volg ik weer een studie en ik ga ervoor! Het is NU of NOOIT! Mijn studie moet ik combineren met een fulltime baan, een dag stage, een weekendrelatie en geen huishouden van Mercurius Steen, daarom heb ik met pijn in mijn hart besloten om deze droom op te geven en voor een andere weg in mijn leven te kiezen. Soms had ik als columniste het frustrerende gevoel ‘waar een weg is, is een wil’. Nu kies ik voor ‘waar een wil is, is een weg’. Ik geef mijn maandcolumn op. Dat heeft heel lang gevoeld als falen, maar nu geeft deze beslissing mij innerlijke rust.

Ik degradeer van maandcolumniste naar de rechterkolom van de overige VC’s, die schrijven als ze tijd hebben. Zoals je ziet, helemaal loslaten kan ik het niet! Ook al heeft het me niet datgene opgebracht waar ik naar streefde, ik heb via ColumnX wel mijn grote liefde leren kennen en die geeft mij nog steeds heel veel bevrediging! Die laat ik dus NOOIT meer los, desnoods sla ik hem in de boeien in mijn kelder! Uhhh, nee…gaat niet, want dat betekent het einde van ColumnX. Dat wil ik jullie niet aandoen.

Rest mij nog te vermelden dat ik mijn opvolger/opvolgster heel veel succes wil wensen en hem/haar alle geluk gun om zijn/haar ambities waar te maken. Nieuwe maandcolumnist: heel veel, en dat is het allerbelangrijkste, schrijfplezier!

Ciao Mercurius.


16 reacties

R@@F · 1 december 2003 op 14:16

Mercurius,

Jij hebt hier iets veel mooiers bereikt dan het vinden van je eeuwige roem…Je hebt je eeuwige liefde gevonden. En dan heb je het in mijn ogen Konijnachtig goed gedaan! Vind het jammer dat je nu veel minder gaat schrijven, maar heb daar begrip voor ik zelf heb/had ook veel minder tijd om te “presteren” maar daar komt langzamerhand weer verandering in. Ik wens je heel veel succes met je studie en vooral met je konijn.

Mercurius het was me een grote eer om je al die tijd onder me te hebben.(op de site) Maar nu je rechts van me gaat “wonen” zal ik regelmatig bij je komen buurten hoor!

Xx
R@@F

Martijn · 1 december 2003 op 14:42

Iemand zei ooit tegen me dat alleen echte artiesten lijden aan onzekerheid en prestatiedrang.
En dat ook bij hen altijd alles op zijn pootjes terechtkomt.

Voor velen de verhalen van een vrijgezel, voor mij ook een bron van inspiratie!!
Als een schilderij en geen uitkomst van een som.

Dank voor alle mooie columns!!

[i]Ciao, bellezza di scrittura… [/i]

Martijn..

Li · 1 december 2003 op 15:35

Lieve Mercurius,

Jammer dat je stopt als VCer, maar hartstikke fijn dat je de pen niet aan de wilgen hangt. Vaak is het zo dat, als je iets laat bezinken, er vanzelf weer belletjes naar boven komen borrelen. 😉

Li

pepe · 1 december 2003 op 15:44

“Daar gaat ze” en “Zij maakt het verschil”….

Ik moest vanmorgen even slikken, drie nieuwe columns ook geen slechte overigens, maar ik miste er een. Je kent mij niet Mercurius, maar velen kennen u wel.

Als een verslaafde las ik jouw columns, het heeft me zelfs besmet. Schrijven deed en doe ik al zo lang. Maar nimmer had ik het lef iets in te zenden.
Je bent voor mij een van de beste hier, ik hoop ook dat je laatste woord de komende 50/60/70 nog niet geschreven is.

Maar ik begrijp goed dat je net als anderen je prioriteiten hebt verlegd.
Ik wens je dan ook heel veel geluk in jouw/jullie toekomst!! :love:

Even als vrouwen ondermekaar: R@@f en de twee Kezen zijn niet slecht, maar ’t blijven wel mannuh 😉

viking · 1 december 2003 op 17:41

Jeeeeeetje wat zijn jullie een stelletje sentimentele snotterkuikens, let op! Na een half jaartje hokken met haar wipkonijn mist ze ons allen zoooo dat ze weer een echte wordt. En dat zou fijn zijn!

Ennuh Mercurius, je kunt dat wipkonijn van je best in je kelder opsluiten, pc-tje erbij, adsl aansluitinkje en af en toe de zweep erover.

Kees Schilder · 1 december 2003 op 19:49

Bedankt Mercurius, voor je geweldige columns. Ik heb altijd gedacht, en dat weet je, dat je het zou redden bij een blad.MAAR HAAL HET NIET IN JE HOOFD HELEMAAL NIET MEER TE SCHRIJVEN.Trouwens, als je iets loslaat, komt het naar je toe..wie weet..En ik sluit mij bij Raaf aan. Ik zal je missen rechts onder mij.
groet
Kees

Kobus · 1 december 2003 op 20:37

Mercurius,
toen ik de kop las “laatste maand” dacht ik eerst: “heb ik wat columns gemist ?”. Bevruchting, de schoonheid van een dikke buik, babykleertjes. Dat heb je dan 9 maanden aardig voor ons verborgen weten te houden. Maar was weer eens zo’n voorbarige Kobus-conclusie. Helaas neem je voor een stukje afscheid en afstand van CX.
Maar je blijft wel 100% in het hart van velen en ook dat van mij. Hoewel het altijd lente is in de ogen van de tandartsassistente, zal het zonnetje weer schijnen als jij toch weer eens een column aflevert.

deZwarteRidder · 2 december 2003 op 04:44

Loop nog niet zolang mee hier, maar snap wel dat als de bron opdroogt, je vroeg of laat een beslissing moet nemen, dus welkom op de free- lance en relaxte rechterzijde Mercurius,
Rich@Rd

Godspeed · 2 december 2003 op 08:44

[img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img]
[img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img]
[img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img]
[img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img]
[img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img]
[img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/407.gif[/img]

Mercurius · 2 december 2003 op 12:10

Lieve mensen,

Bedankt voor alle hartverwarmende reacties. Ik heb een traantje moeten wegpinken. 😥
Ik zal mijn uiterste best doen om toch nog regelmatig een column te produceren.

Wie weet Kobus, in de toekomst gaan ze over the kids. 😀

Pepe, erg goed van je dat je toch de stap hebt gewaagd om je columns hier te plaatsen. Ze zijn erg goed en leuk om te lezen! Ga vooral zo door!Bedankt voor je lieve compliment!

Ook ik vond het het heerlijk, RAAF en Kees, om onder en naast jullie te werken! Er komt een goede vervanging voor me, dus gedraag jullie!

Godspeed, niet huilen! Wat moet Viking wel denken! Watje! Of erger nog Pluisje! 😉

I’ll be back!

Thanks! Liefs Mercurius

Kees · 2 december 2003 op 19:23

Lieve Mercurius,

Hoe jammer ik het ook vind, belangrijkste is dat je doet wat jij goed vindt. Je wilde het proberen, dat heb je gedaan. Nu wil je je aandacht op iets anders concentreren. Het een doen betekent soms het ander laten. Tijdelijk of voorgoed.
Wat niet wil zeggen dat alles voor niets is geweest. Dingen waren anders gelopen als je niet was gaan schrijven, je geeft het zelf aan in je column. En je kunt het later weer oppakken, of druppelsgewijs blijven doorschrijven. Zolang je je niet verplicht voelt.
Ik blijf het zeggen, je hebt het in je, je kunt het goed. Misschien heeft het meer tijd nodig, is de tijd niet hier maar ergens daar. Vergeet niet dat je schrijfsels op internet beschikbaar zijn en blijven, klaar om gelezen te worden door net die ene…

Niet vergeten: je hebt een keuze gemaakt, net als toen je ging schrijven. Dat is belangrijk.

Groetjes en veel succes toegewenst,
Kees Krick

pepe · 3 december 2003 op 13:20

[quote]Ik zal mijn uiterste best doen om toch nog regelmatig een column te produceren.[/quote]
Dan zal ik duimen dat dat lukt, want ik lees jouw columns al een hele poos met veel plezier. En mocht je ooit in een leuk blad willen staan, kan ik je aanraden een bekende Nederlander te kiezen als partner of wordt er zelf eentje;-) Dat schijnt wel eens te helpen!

[quote]Ze zijn erg goed en leuk om te lezen! Ga vooral zo door![/quote]
😳 Waarom twijfel ik daar zelf soms aan?
Het kan toch altijd beter, ik blijf mijn best doen. 😉

Casper · 3 december 2003 op 18:19

[quote]En mocht je ooit in een leuk blad willen staan, kan ik je aanraden een bekende Nederlander te kiezen als partner[/quote]

En bedankt Pepe… 😮
Nu maar hopen dat Mercurius tevreden genoeg is met een zeer invloedrijk redactielid van Column X. 😕

Mercurius, je wist al dat ik het erg jammer vond dat je wilde stoppen! Toch wil ik je (in naam redactie) bedanken voor je zeer leuke en goede (vaste) columns!

pepe · 3 december 2003 op 19:07

[quote]En bedankt Pepe… [/quote]

Graag gedaan Casper 😉 🙄

Ennuh of Mercurius tevreden is met….? dat ligt aan dat redactielid… denk ik?
Ik hoop dat zij beiden gelukkig zijn met elkaar, daar gaat het om.

Ik ben nog een groentje en heb geen idee wie met wie, wat doet??
Ik weet alleen dat er een bepaalde chemie is tussen Ab en Kees S. 😉

Mercurius · 4 december 2003 op 12:26

Pepe, gezien je laatste column nog ff dit:
Jij hoeft nergens onzeker over te zijn! Maar eerlijk is eerlijk, dat ben ik ook nog steeds en niet zo’n klein beetje! Ik denk wij allemaal wel hier op columnX!

Enne met wie ik wat doe??? Nou de redactie bestaat maar uit 2 leden dus het is of Jeroen of Casper???? oh, maar sorry Mr Moderator dit is natuurlijk off-topic 😀

ciao Mercurius

pepe · 4 december 2003 op 13:23

[quote]Enne met wie ik wat doe??? Nou de redactie bestaat maar uit 2 leden dus het is of Jeroen of Casper???? [/quote]

Gezien het feit dat Jeroen net paps is geworden en jij niet de moeder bent van Sinne (want dan had je zo ongeveer tijdens het bevallen nog een columnpie geschreven), zal de keus niet zo moeilijk zijn…
Na wat teruglezen, kwam ik een liefdesverklaring tegen van ene Meneer Caspario, dus wil ik best een gokje wagen 😉
En als ik dan even niet helemaal dom doe, heb ik begrepen dat Casper nu de oom is van Sinne, en dus jij de tante, gefeliciteerd met deze titels 🙂 Verwen haar maar lekker….
Ennuh is ie nu boos dat ik jou een verkeerd advies gaf?

Maar pffff wat maken juliie het nieuwkomers niet makkelijk ;-), weet je hoe moeilijk het is hier iets van logica in terug te vinden.
Ik heb ook een hele tijd gedacht dat Mien een vrouw was?? En ik weet het nog niet zeker, maar heb een vermoeden het een hij is.

[quote]Jij hoeft nergens onzeker over te zijn![/quote]
Hmhm, dat is heel makkelijk gezegd, en dat kan ik anderen ook altijd makkelijk vertellen.
Maar mijn onzekere gevoel wil niet altijd luisteren 😕

Geef een reactie

Avatar plaatshouder