Wat is er spannender dan een vrouw in een strak leren pak die al vechtend haar tegenstanders van zich afslaat? De makers van [url=http://www.rottentomatoes.com/m/CharliesAngels-1101343/]Charlie’s Angels[/url] wisten het antwoord hierop: drie vrouwen in sexy leren pakken! Of het toeval is, weet ik niet, maar de laatste tijd verschijnen er opvallend veel films waarin martial arts (kung fu of karate voor de oudere lezertjes onder ons) beoefend worden door vrouwen. De eerste in de rij was [url=http://whatisthematrix.warnerbros.com/ ]The Matrix[/url]. Een filosofisch getint verhaal over een echte en een nepwereld wordt onderbroken door gevechten waarin mannen en één vrouw ([url=http://www.imdb.com/name/nm0005251/]Trinity[/url]) gehuld in zwart homoleer (en vaak in slowmotion) over muren en plafonds rennen. Het ziet er allemaal erg spectaculair uit. Vooral omdat de beelden ondersteund worden door lekker harde housemuziek van onder andere The Chemical Brothers. Dat kunnen wij ook, dachten de makers van Charlie’s Angels. Zij kwamen met soortgelijke gevechten, maar dan door drie mooie vrouwen op houserock van The Prodigy (die merkwaardigerwijs ontbreken op de soundtrack) én The Chemical Brothers (in [url=http://www.sonypictures.com/homevideo/charliesangelsfullthrottle/index.html]deel 2[/url]).

Het leuke van Charlie’s Angels is dat er ook gelachen kan worden. De makers nemen zichzelf absoluut niet serieus en in volle vaart vliegen we van de ene verkleedpartij naar de andere. Dit in tegenstelling tot The Matrix waarin ons als kijker op het hart gedrukt wordt dat we met een intelligent verhaal te maken hebben dat we heel erg serieus moeten nemen. Gelachen heb ik niet veel tijdens de drie delen die in kwaliteit steeds verder afnemen. Leuk is wel de Fransman die zich ophoudt in een soort sm-kelder en zo lijkt weggestapt uit de comedyreeks ‘Allo ‘Allo.

Veel meer heb ik me vermaakt bij [url=http://www.kill-bill.com/]Kill Bill[/url], de vierde film van de invloedrijke regisseur [url=http://www.allmovie.com/cg/avg.dll?p=avg&sql=2:113658]Quentin Tarantino[/url]. Hij neemt de kung fu films uit de jaren ’70 op bijzonder komische wijze op de hak. De gevechtsscènes zijn compleet over the top. Afgehakte ledematen vliegen in het rond, maar de zwaar gehavende strijders staan gewoon weer op en vechten door. Zo mogen we het graag zien! Behalve de humor en het plezier om te parodiëren hebben Charlie’s Angels en Kill Bill nog een overeenkomst, namelijk hoofdrolspeelster [url=http://us.imdb.com/name/nm0005154/]Lucy Liu[/url]. In Charlie’s Angels is ze een strijdvaardige detective die het opneemt tegen het kwaad. In Kill Bill is ze zelf het kwaad dat bestreden moet worden. [url=http://www.bbc.co.uk/films/2003/10/06/uma_thurman_kill_bill_volume1_interview.shtml]Uma Thurman[/url] is de heldin die uit is op wraak, nadat ze als enige een afrekening op haar bruiloft heeft overleefd.

Wat beide films daarnaast gemeen hebben zijn ‘the independent women’, zoals Destiny’s Child ze in Charlie’s Angels noemen. De vrouwen vechten als mannen. Sterker nog, ze zijn de mannen de baas. Maar waar in Charlie’s Angels de makers alleen maar kopiëren, voegt Tarantino zijn eigen stempel toe. Hoewel de close-ups van de billen van [url=http://www.imdb.com/name/nm0000139/]Cameron Diaz[/url] natuurlijk wel iets is wat je graag nog een keer wilt zien, ben je Charlie’s Angels vergeten zodra de lettertjes in beeld komen. De dreigende sfeer en zwarte humor van Kill Bill blijven je bij. Helemaal als je thuis de sublieme soundtrack opzet met juweeltjes van Nancy Sinatra en Santa Esmeralda. In maart volgt [url=http://www.allmovie.com/cg/avg.dll?p=avg&sql=A289932]deel 2[/url] met de ontknoping. Zal The Bride (Uma Thurman) ook gehakt maken van Bill?

[img]http://i.timeinc.net/ew/dynamic/imgs/020916/155947__uma_l.jpg[/img]


1 reactie

Mup · 2 januari 2004 op 12:40

Resencisten, aet your hearts out!
Ben nu even een DVD huren:-)

Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder