Volgens David Attenborough hebben onze kinderen over 30 jaar alleen nog maar wat te eten als ze hun ouders vierendelen en frituren. Bij een verwachte wereldbevolking van 9 miljard mensen in 2040 zal er weinig ander voedsel overblijven. Het wordt druk. Niet gezellig druk, maar tweede-paasdag-bij-Ikea druk. Gelukkig weet ik al waar ik dan naartoe ga. Afgelopen week was ik op de poolcirkel in Finland. Hoewel het er een paar weken geleden nog 39 graden vroor en je buiten niet kon zien of het dag of nacht was, is dat niet het vreemdste aan Lapland. Vreemder is dat je daar elke dag van het jaar op bezoek kunt bij de Kerstman. Ik ben op audiëntie geweest in zijn kantoor langs de weg van Rovaniemi naar Sodankylä, en zei dat hij een leuke baan had. Hij antwoorde met een understatement: “Well, it’s a living….”.

De Paus zal wel respect voor hem hebben want dankzij 600.000 brieven per jaar spreekt de Kerstman beter Nederlands dan Paus Johannes Paulus II. Bovendien hebben de Lappen nog geen water in wijn veranderd, maar er wel al hotels van gebouwd. Ik adviseer er alleen niet in te overnachten. Het is koud, er is geen toilet, douche, water, tv of minibar. En hoe dom is dit: in het ijshotel was een nooduitgang, van ijs, voor het geval er brand zou uitbreken! Brand? In een hotel van water?

Idyllisch is het ook niet. Wanneer je vanuit het vliegtuig naar beneden kijkt bekruipt je het gevoel van een deportatie. Met niets dan bossen en sneeuw zie je vanaf 2 km hoogte geen zee met aanlokkelijk strand maar een soort pannenkoek, met heel veel poedersuiker. En dat merk je wanneer je geland bent. Stap naast een voetpad en je zakt tot over je knieen in de sneeuw weg. Probeer eruit te komen en je eindigt gegarandeerd met sneeuw in je kraag en neusgaten. Toch, als je denkt dat het leven beter is in Toscane of de Côte d’Azur, vergis je je erger dan Gerard Kemkers tijdens het coachen van Sven Kramer. Er leven hier namelijk minder mensen dan rendieren en dat heeft een alleraardigst effect op de manier waarop die mensen leven.

Ik denk namelijk dat het ministerie van VROM het helemaal geen goed idee vindt om 60 gasten onder te brengen in, wat feitelijk niet meer is dan een uitgeholde berg sneeuw. Een Finse gids vroeg of wij in Nederland vaak de bossen in trekken om een kampvuur te bouwen. Maar in de bossen bij ons in de buurt geldt al tientallen jaren een verbod op het maken van geluid, laat staan vuur.

Nog leuker dan een vuurtje zijn de Husky’s. Met meer ADHD dan Jochem Myjer zijn het meer Party Animals in een video van Jeckyll & Hyde. Eén van de honden voor onze slee stond telkens als we stopte met vier poten een halve meter vertikaal in de lucht te jumpen. En dat is bijna net zo grappig als ze rennend zien poepen. Omdat er 6 honden voor één slee gespannen zijn, kan één enkele Husky niet even rustig de rug krommen om een drol te draaien. Dus probeert ie feitelijk korte stukjes op zijn voorpoten te rennen, terwijl het achterwerk tijdens sprongetjes met meer basale zaken bezig is.

Dit is allemaal erg grappig maar het echte voordeel van een kleine populatie is dat ze de horror van een file niet kennen. In de winter zijn er niet alleen meer rendieren dan mensen, maar ook snelwegen. Finland heeft meer dan 100.000 meren en elk verandert dan in een snelweg – voor sneeuwscooters. Compleet met verkeersbordjes.

Ik beschouw mezelf geen watje, maar een sneeuwscooter besturen is lastiger dan je denkt. Ik heb niet harder gereden dan 60 km/u maar dat voelt alsof je in een winkelwagentje van de Cauberg af sodemietert. Maar dan met een bevroren gezicht. En, omdat zo’n ding ruim 300 kg weegt, met een gebroken been als je omvalt. Onze gids vertelde dat hij eens werd ingehaald door een Fin die 140 deed, op zijn sneeuwscooter, op zijn achterwiel. Mannen met omhoogstaande kraag en McGregor polo, kunnen voor € 3.750 vier dagen decadent over het ijs driften in een Porsche 911 Carrera Cabrio.

Dit soort vrijheid heb ik een paar jaar geleden ook ervaren in IJsland. Met maar 300.000 bewoners in het hele land zijn er te weinig ambtenaren om je te betuttelen. Ik heb verschillende geisers met kokend water gezien, en was aangenaam verrast om alleen een bordje te vinden met de tekst: “Danger: Springs are hot, use common sense”. Beste tekst, ooit.

In dit soort gure oorden vraag ik me altijd af wat de Neanderthaler’s er honderduizenden jaren geleden te zoeken hadden. In IJsland krijg je geen aardappel in de grond en in Lapland vries je zonder thermo-ondergoed en 3 paar sokken vast aan het bed van je ijshotel. Maar uiteindelijk ging het natuurlijk gewoon om een populatie die op zoek ging naar een stuk vrij land. En om die reden zal ik ze over 30 jaar achterna gaan!

[img]http://www.gastcolumns.nl/images/stories/robert/robert-kerstman.jpg[/img]


4 reacties

Avalanche · 27 maart 2010 op 09:49

Krijg het er koud van. 😉

SIMBA · 27 maart 2010 op 17:03

[quote] Niet gezellig druk, maar tweede-paasdag-bij-Ikea druk. [/quote]:-D

arta · 27 maart 2010 op 18:02

Leuke vondsten (die quote van Sim: geweldig!) leuke tekst!:-)

LouisP · 27 maart 2010 op 19:20

RobertH,
erg leuk om te lezen….ik voelde de koude ook…

Louis

Geef een antwoord