Onze kinderen zouden Louis, Helena of Michiel heten. En als het aan hem lag kregen de jongens elk een boksbal op hun kamer, “[i]want in België moet je als buitenlander tonen dat je verdomme ballen aan je lijf hebt[/i]”. En centen. Hij werkte zich nu al zes maanden ongeveer kapot. In de nachtclub was geld vlug en gretig verdient en hij wilde zo graag een Mercedes-Benz op zijn naam. Zijn homies reden allemaal met BMW’s. Brol Met Wielen, zo meende hij steevast. Ilias en hij werkten zich ten minste uit de naad; aan hun handen kleefde de familie-eer. Met de homies lachten ze zich rot. Achter hun rug. Hadden de mooie ogen en exotische kleur maar waren zo soft als de pest: geen werk, OCMW-uitkeringen, hakkelnederlands. [i]You look like you haven’t been fucked in a year.[/i] Als hij eenmaal gesetteld was, zouden die zielenpoten nog steeds in de modder spartelen en van de miserie creperen.

Het onrijpe België had hem verbitterd gemaakt. Wat hij wilde was respect. Hij wilde niet als een achterlijk illegaaltje in het station onder een luizendekentje slapen en gewekt worden door flikken die aan zijn broek hingen als bijen aan de honing. Dan kon hij evenwel zijn [i]baba[/i]’s jachtgeweer tegen z’n kop zetten, en knallen maar.

Het land van de Adelaar had hem zo rusteloos gemaakt dat hij nu nog amper sliep. ’s Nachts hoorde ik hem hardop Albanese teksten drummen. Als hij dan eindelijk ophield, kroop hij dichter tegen me aan. Hij had dan meestal zo koud als de trekker van een geweer. Ik draaide me dan om en dan zuchtte hij slaapmoe: “Ach, ben je nog wakker? Kleine meisjes hebben veel slaap nodig, schattie.”

Hij viel in slaap met het gebonk van geweren in zijn hoofd, ik bleef achter met stukjes onopgelost raadsel.


19 reacties

pepe · 28 juni 2008 op 18:59

Heftig verhaal, triest, maar heel knap geschreven.

*Hij viel in slaap met het gebonk van geweren in zijn hoofd*

Een zin die zo ontzettend veel zeggend is.

Dees · 28 juni 2008 op 21:08

Je bent een observatiekunstenares mevrouw dashuri, een deelnemende toeschouwer, of een toeschouwende deelnemer. Dit heb je weer prachtig opgeschreven.

lisa-marie · 29 juni 2008 op 00:01

Heftig en mooi neergezet.

pally · 29 juni 2008 op 11:10

Mooi geschreven, Dashuri, een soort gehakkel alsof het brokkelige gedachten zijn. Ook de inleiding is sterk.

groet van pally

arta · 29 juni 2008 op 17:01

Wow, mooie tekst, goed geschreven!
🙂

KawaSutra · 29 juni 2008 op 23:03

Weer een bevestiging van je bijzondere schrijftalent. De kunst van het weglaten is jou wel toevertrouwd. Een pareltje in z’n eenvoud.

Ma3anne · 30 juni 2008 op 10:22

Met een paar woorden een persoon neerzetten en ook nog eens een blik in zijn getraumatiseerde leven geven, is moeilijk, maar het is je goed gelukt. Prachtig, aangrijpend stukje.

Shitonya · 30 juni 2008 op 13:58

ik heb hier totaal niets mee. Een simpele beschrijving van een personage en wat straattaal erdoor.. mau nee dit doet me echt niets.

Troy · 1 juli 2008 op 00:38

Het knappe van jouw columns vind ik dat je er een heel eigen stempel op weet te drukken. Ook hou ik van de ogenschijnlijke eenvoud van je schrijfsels. Stiekem zijn ze veel gelaagder dan ze bij een eerste lezing lijken. De column van de maand heb je wat mij betreft zeker verdiend. Gefeliciteerd!

pally · 1 juli 2008 op 08:53

Proficiat met je column van de maand! je bent steeds beter gaan schrijven en hebt een speciale stijl.
:kus: Pally

dashuri · 1 juli 2008 op 13:23

Iedereen erg bedankt voor de mooie reacties, het doet me écht wel veel 🙂

Nu je ’t zegt, ‘column van de maand’, hóe komt mijn column dààr? 🙂

arta · 1 juli 2008 op 15:37

Felies, Dashuri, met jouw juli-ereplaatsje!:-)

axelle · 1 juli 2008 op 20:14

gevoel heb ik ook als ik jouw dingen léés
hey je hoéft niet té zeggén dat je m leuk vindt maar je kunt wél liefjes doén

Troy · 1 juli 2008 op 21:19

Enjoy it, Dashuri :kus:

Dees · 2 juli 2008 op 09:06

Gefeliciteerd dashuri! Bijzondere cvdm.

Neuskleuter · 2 juli 2008 op 13:19

Gefeliciteerd met je CvdM! Het is een mooi stuk, omdat het ondanks de weglatingen een bekend beeld is, waarvan de sfeer goed te proeven is.

dashuri · 3 juli 2008 op 20:34

Haha, en uitgerekend dít is de CvdM! Pijnlijk he 🙂

Prlwytskovsky · 9 augustus 2008 op 10:22

Proficiat met je CvdM.

Maarre wat is een Brol? :eh:

dashuri · 25 september 2008 op 21:05

Brol Met Wielen, afkorting voor BMW dus.

Brol is eerder een Vlaams woord, denk ik. Maar je kunt vast uit de context afleiden wat het betekent: nl. een auto die elk moment in elkaar kan vallen, niet echt verantwoord gebouwd is.

🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder