Nadat ze op de bank is neergeploft, diept ze uit haar weekendtas naast zich een klein roze tasje op. Ze bekijkt zichzelf kritisch in het spiegeltje aan de binnenkant van haar toilettasje. Met haar hoofd wat achterover trekt ze met een oogpotlood geroutineerd bruine lijntjes op de boven en onderrandjes van haar ogen. Ook de mascara wordt bijgewerkt. Over haar lippen stift ze langzaam en zorgvuldig een glimmend roze laagje. Even knijpt ze haar lippen op elkaar om het effect wat af te zwakken en de kleur mooi egaal te krijgen. Na grondige inspectie smeert ze wat huidskleurige crème op de kleine oneffenheden in haar gezicht en poetst de jaren van haar gezicht. In vijf minuten lijkt ze vijf jaar jonger, tevreden bergt ze de make-up weer op. Ik begrijp zelf de angst voor de ouderdom niet. Nu kan het een verklaring zijn dat ik nog lang niet in de buurt van de gevreesde 40 kom, maar komt wijsheid niet met de jaren? Ik moet zeggen dat ik een vrouw met lachrimpels en kraaienpootjes mooier vind dan een dichtgeplamuurd gezicht zonder enig karakter. Het blijft niet alleen bij het uiterlijk, ook het gedrag moet opgeleukt en verjongd worden. Het lijkt of de verjongingskoorts niet alleen broeit onder de 40ers, maar zich aan het uitspreiden is over alle leeftijdsklassen. Pubers lopen rond met Nijntje broodtrommels, Jip en Janneke agenda’s en tassen met vrolijke knalkleurtjes. Ik hoorde laatst over een meid van achttien die nog bij haar moeder in bed slaapt. Een medestudent is 38, maar hij komt niet ouder over dan 25, heeft een vriendin van 21, woont op kamers en gaat nog ieder weekend uit. Als je maar jong blijft.

Hiertegenover staat dat veel jonge kinderen steeds vroeger moeilijke keuzes moeten maken en zich ouder en verstandiger moeten gedragen dan ze zijn. Normaal buiten spelen is er niet meer bij, ze moeten naar tennisles, balletles en het liefst ook zo snel mogelijk op goed niveau een instrument bespelen. Ouders krijgen complimenten over hun koters die toch al zo wijs en verstandig overkomen. In groep acht moeten kinderen zelfstandig kunnen werken en al wat huiswerk maken, om te wennen aan de brugklas. In de derde klas van de middelbare moeten leerlingen al een profiel kiezen voor de bovenbouw, die gericht is op wat ze later willen worden. Kinderen worden veel te snel volwassen, kind zijn mag niet meer. Later als ze naar de vervolgopleiding gaan en eindelijk zichzelf kunnen en mogen zijn, hebben ze het gevoel hun jeugd gemist te hebben. Om dat nog een beetje te kunnen inhalen gaan ze zich jonger gedragen dan ze zijn, waar we weer uitkomen bij de verjongingsdrift.

Op zich lijkt dit geen verschrikkelijke ramp of zorgwekkende situatie. Toch kan dit zijn gevolgen hebben. Vrouwen en mannen van in de dertig willen eerst nog tijd voor zichzelf, carrière maken en vooral jong zijn. Ze moeten nog niet denken aan kinderen, en krijgen die ook veel later, met alle risico’s die daarbij horen, of willen zelfs helemaal geen kinderen meer. Vergrijzing is nu al een probleem, maar waneer er straks veel minder kinderen geboren worden, zal over een aantal jaar het percentage bejaarden niet meer te overzien zijn. En daar helpt geen crème of facelift meer tegen.

Categorieën: Maatschappij

12 reacties

DriekOplopers · 26 maart 2006 op 11:13

Ach ja, rechtstreeks van facelift naar tillift 😀

Goed opgeschreven!

Driek (46, kraaienpootjes, steeds minder haar etc. etc.)

Mosje · 26 maart 2006 op 12:15

Ach ja, ouder worden. En dan nog zomertijd ook. Ik ben vannacht een uur ouder geworden. Of juist een uur jonger?
Verwarrend.
😉

WritersBlocq · 26 maart 2006 op 23:43

Wel grappig om te lezen hoe jij als student tegen midden dertigers en veertigers aankijkt en je terecht zorgen maakt over de vergrijzing, want dat is, en wordt, een van onze grootste problemen.
Verder heb ik niks tegen make-up, ik hanteer zelf ook de spookdoos (dank je wederom Li, voor die prachtterm!) maar dat heeft voor mij niets met er jonger uitzien te maken. Ik vind het gewoon leuk, niets meer, niets minder 🙂 .

Ma3anne · 27 maart 2006 op 00:06

[quote]Ik begrijp zelf de angst voor de ouderdom niet. Nu kan het een verklaring zijn dat ik nog lang niet in de buurt van de gevreesde 40 kom[/quote]

Bij 40 begint de ouderdom? En de vijftigers zijn al helemaal buiten beeld in dit verhaaltje.
Sja, wat moet ik nou voor reactie geven als levend fossiel van 50+?

In elk geval, dat het goed geschreven is, maar ik snap je gedachtensprongen niet helemaal over de jongeren. Willen ze nou jonger zijn of ouder lijken? Worden ze nu klein gehouden of te vroeg volwassen gemaakt?

Ach, het zal mijn leeftijd wel zijn…

Li · 27 maart 2006 op 00:23

[quote]Sja, wat moet ik nou voor reactie geven als levend fossiel van 50+?[/quote]

Breek me de bek niet open 😀

Echt een muggenprikje, deze column. Van twee kanten belicht dus een nadenkertje ook nog!

Li

Trukie · 27 maart 2006 op 00:38

Maak je maar geen zorgen over die jeugddrift.
Als je als kind niet de kans krijgt om kind te zijn, kun je na je opleiding eenj aartje gaan freewheelen. In mijn tijd gingen we naar Nepal en kwamen navelstarend terug.
Tot je veertigste wordt het dan even serieus. Dan ga je je jonge haren missen en tegen je vijftigste komt ie dan echt die tweede jeugd. At midlife 😀 komt het kind weer in ons boven.
Na je vijfenzestigste wil je nog overaktief zijn. Dan breekt de tijd aan dat je reizen gaat maken waar je in je jonge jaren niet aan toe kwam. Dus je derde jeugd.

We hebben helemaal geen tijd meer om oud te zijn 😕

Troy · 27 maart 2006 op 01:14

Leuke column. Ik denk dat leeftijden steeds verder vervagen. In mijn vriendenkring alleen al wordt zo’n beetje iedere generatie vertegenwoordigd. Ik denk dat je dat tegenwoordig ook steeds vaker ziet. Mooie ontwikkeling.

senahponex · 27 maart 2006 op 10:13

[quote]Om dat nog een beetje te kunnen inhalen gaan ze zich jonger gedragen dan ze zijn, waar we weer uitkomen bij de verjongingsdrift[/quote]

Briljant om schreven; Als we jong in jaren zijn doen we ons best om maar zo oud en volwassen mogelijk te lijken, en als we oud in jaren zijn slaat de verjongingsdrift bij veel mensen toe.

Mup · 27 maart 2006 op 16:27

Mooi omschreven, goeie titel ook. Vooral het stuk over de kinderen die zoveel moeten, spreekt me erg aan.

Groet Mup.

KawaSutra · 27 maart 2006 op 17:49

Ik sluit me aan bij Senahponex.

Dees · 27 maart 2006 op 19:44

Ach gelukkig zijn er nog allochtonen met een gemiddelde kindproductie van 4,5.

Ik sluit me van harte aan bij het eerste deel van je column en hoop van harte dat ik daar over pak em beet tien jaar nog zo over denk. Ik denk het wel, maar je weet het niet.

Hoorde een tijdje geleden een term voor vrouwen in de dertig: rotondevrouwen. Vrouwen die iedere keer nog een rondje extra vrij rijden voor er een buggy aan te pas komt.

Waarom dat alleen voor vrouwen zou gelden is biologisch mss nog wel verklaarbaar, maar ook wel vreemd, [i]come to think of it..[/i] 😕

Mug · 28 maart 2006 op 16:44

Wauw, ik ben blij met deze reacties! Het was inderdaad een beetje bedoeld als muggenprikje en was erg benieuwd hoe het zou vallen. Gelukkig is niemand hier allergisch voor muggenbulten:-)

Het viel me op dat mensen in mijn omgeving zich jonger gedragen dan ze zijn, en mijn vriendenkring steeds gevarieerder wordt qua leeftijd. Aan de ene kant hartstikke leuk, maar of het ook wenselijk is…

Ma3anne, het was niet mijn bedoeling een leeftijdklasse eruit te laten:) Eigenlijk had ik het over iedere leeftijd boven de kinderleeftijd. De reden waarom ik 40 noem is omdat dat vaak een beruchte leeftijd is. Dat ik dertigers noem is omdat die steeds vaker in mijn vriendenkring opduiken:-)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder