Met ‘Een vriend zien huilen’ kom ik al direct in de gepaste sfeer. Nee, niet de uitvoering van Herman van Veen of Thé Lau. Die broebelen te veel, zijn te onverstaanbaar. Geef mij maar Jacques Brel, de originele, de Belg. Gezongen door Liesbeth List kan het ook maar het blijft toch een lied voor mannen. Eerste alinea; respect!

Dit wil ik bewust kort houden. Iemand, een man die een dierbare verliest, krijgt van mij steeds de toelating tot het volkomen zo vrij mogelijk uiten van zijn verdriet. Geen probleem, met een beleefde vorm van respect probeer ik hem te begrijpen. Dergelijke taferelen kunnen nooit omgebogen worden naar de bedoeling van dit schrijven, het schetsen van het grappige en koddige kantje van een (niet) huilende man.

Zo, nu kunnen verder; de trukendoos.

Mooie sfeervolle film, krop in de keel, snif, snif, snif bij het vrouwtje. Mannen huilen niet!
‘Schat, die vrouw heeft toch wel een lelijk brilletje op der neus he’ of ‘nog wat wijn?’ Gedachten verstoren, trucen van de foor die meestal werken. Eventjes de concentratie doelbewust en tactisch verleggen, weg krop in de keel, weg tranen, weg beklemmend gevoel. Oef…

Twee keer heb ik bij het lezen van een boek gehuild. Dat klinkt sterk autobiografisch en is het ook. Ik herinner me nu nog de tittels van beide boeken. Brrr….wat een biecht!
Gemakkelijk, telkens was ik bij dit lezen alleen thuis. Bovendien was er een samenloop van omstandigheden dat mijn gedrag aanvaardbaar maakte. Zo dacht ik er toch over, het was ten slotte mijn beleving. Het hier neerpennen van deze ervaringen vraagt nu wel moed maar ik ga door.

Schoonheid kan een man doen huilen. Bij muziek bijvoorbeeld en zoals we het nu kunnen ervaren op het internet, muziek onderlijnd met perfect opgenomen beeldmateriaal. Kippenvel en de haren recht, de voorbodes van dikke tranen. Alleen thuis? Laat maar gaan. Toch iemand in de buurt? Slikken…!!!
Eens was ik bij een life concert van een klassiek geschoolde zangeres. Alle registers van mijn camouflerende gedrag kwamen er aan te pas. Van aantal aanwezigen tellen of bewust zijwaarts kijken tot het maken van een smakeloze grap. Al deze maneuvers en het krampachtig aan andere dingen denken beletten me nog te genieten van dit uitzonderlijk evenement.

Nog een zwak punt; helpende handen om niets, ook op T. V. De civiele bescherming die bij bedreigt overstromingsgebied zandzakjes uitdeelt aan de bewoners: Alarm! Daar zijn de waterlanders! Meralixe toch, hou u toch in toom! Er is al water genoeg!

Sportprestaties…vooral life, van individuele sporters dan, bijvoorbeeld bij triatlon. Het geharrewar en de gedrevenheid van de naar hun fiets zoekende deelnemers brengen andermaal de onderkin aan het trillen…Zucht…

Goed, ik zal dan maar een weemoedig iemand zijn zeker? Slecht in het vermannen.
He, er bestaat zelfs een werkwoord voor: ‘U vermannen.’ Betekenis er van, het bij bepaalde situaties uzelf niet verliezen, en u heroriënteren tot man, tot stoere man, tot een echte man.
Eigenaardig, men mag veel, zeer veel. Bij vrienden, bij geliefden, eerlijke meningen, schunnige moppen, ga maar door, ja, laat maar een luide wind, maar, let op één ding: ”Mannen huilen niet!”

Voir un ami pleurer, gezongen door Herman van Veen, Thé Lau en Liesbeth List, Nederlandse vertolkers van een lied van Jacques Brel… Ergens zingen ze “ In eigen kilheid zo gevangen, dat zelfs de liefde zich verschuild.” Mooi….Snif…snif…


Meralixe

Er is een smaak, gewoon, een manier van het door het leven gaan, die zo verschillend is van mens tot mens, dat we mogen besluiten dat het eigen gelijk niet bestaat en dat respect voor de andere mening belangrijker is...

14 reacties

arta · 1 februari 2013 op 08:49

Van mij mag een man best huilen, hoor, Meralixe!

Het is leuk om te weten dat je zoveel aandacht aan de VEC hebt besteed. Je op jouw manier hebt ‘bloot gegeven’.

Goed onderwerp.
De uitwerking blijft hier en daar wat achter. (Bijv. ‘life’ moet hier echt op twee plaatsen ‘live’ zijn. De tussenzinnetjes voegen niets toe)
Een kniesoor, die daar op let.
Je hebt in jouw eigen stijl een leuk stuk neergezet.

Mien · 1 februari 2013 op 09:50

Dit is om te janken.
Maar wel goed.
Bedoel niet goed gejankt.
Maar goed geschreven.

Mien 😥 :duimop:

Pierken · 1 februari 2013 op 11:56

Enerzijds loop je naast Pally’s sloffen en anderzijds erboven. Wat een weelde amice! Ge het het gefliekt! Gefelistreert vanuit (met zachte ‘ui’) Olland!

Vwb deze column: Vind ik toch van een ander allooi dan ‘Annabel’. Begrijp me goei, ik zal er niet om huilen, want het schrijven heeft best potentie en het is een leuk onderwerp, maar achterhaalt. ‘Een dag niet gehuild is een dag niet geleefd’ geldt nu ook voor de gemiddelde bouwvakker. De tijd dat mannen een duikbril dragen bij het uien snijden ligt m.i. achter ons. Ik schiet al vol wanneer ik een nietje door papier heen druk (maar zeg dan nog wel evenzo goed ‘Pak aan!’).

Eens met Arta: door het jezelf aankondigen in tussenzinnen leest het een beetje als een circusact waarin je als directeur de disciplines aan elkaar praat. Dat deed je in jouw column vd maand minimaal. Et voilá.

SIMBA · 1 februari 2013 op 12:28

Mooi gedaan!
Ik heb wel even het woord “broebelen” moeten opzoeken :hammer: 😆

pally · 1 februari 2013 op 15:19

Ik vind dit stuk leuk, Meralixe, vooral omdat je het rechtstreeks op je zelf durft te betrekken. Een beetje lastig te lezen door de kleine brokkentekst, maar niettemin: absoluut een VEC waardig. Feli! :toeter:

groet van pally

Nachtzuster · 1 februari 2013 op 21:59

Beste Meralixe, van harte gefeliciteerd met je Column vd Maand! Hartstikke goed!
Je hebt twee verschillende schrijfstijlen, merk ik. Één waarbij je jezelf totaal los zet van het verhaal zoals in Annabel. Hier komt een verhaal als één geheel goed tot zijn recht wat erg prettig leest. De andere stijl pas je wat vaker toe en daar heb je al vaker commentaar op gekregen. Het regelmatig aankondigen wat je gaat doen (‘zo, nu kunnen we verder’) en zinnen als ‘dit klink sterk autobiografisch’, doen in mijn ogen wat afbreuk aan de column en halen mij uit mijn concentratie.
Maar ook dat hoort helemaal bij jou. Eerlijk gezegd ben ik meer liefhebber van jouw stijl ala Annabel. En zo heb ik er nog wel een paar van jouw hand gelezen die gewoon vlot weg lazen, zonder overbodige toevoegingen.
Desalniettemin graag gelezen. Leuk onderwerp, hoewel de gevoelige man helemaal hip is, hè! Tissues blijken niet aan te slepen te zijn vandaag de dag.
En uiteraard ben je van harte welkom op 4 mei! Leuk!
:pint:

Ferrara · 1 februari 2013 op 22:20

Wat een verrassend onderwerp.
Ik vind vooral het manhaftig gedrag om maar niet door de mand te vallen schoon beschreven.

Tja en de tussenzinnetjes, ze horen bij je. Ieder zijn stijl.

Harrie · 2 februari 2013 op 11:25

Ik huil mde hele dag. Ben dan ook een echte jankerd. Schijnt goed te zijn voor de inborst. Bijkomend voordeel in deze koude tijd. Je hebt geen dampo meer nodig om het los te gooien. Leuek column. O ja. En proficiat met de VEC.

Meralixe · 2 februari 2013 op 12:28

Ik zit momenteel op een wolkje. (te blèten)
Beste Mien, kenner van column x, is dit nog gebeurd, met de VEC en de column van de maand terzelfdertijd op de voorpagina glunderen? Zo nee, dan ben ik dus de eerste die dat klaarspeelt.
Maar, he… Ik ben al aan het relativeren hoor. :pint:

Dees · 2 februari 2013 op 20:29

Geen Herman, zeker geen Liesbeth, misschien, heel misschien Thé Lau. Jacques Brel is niet te evenaren. Er mag bij gehuild worden. Ook door mannen van den ouden stempel. Vind ik.

arta · 3 februari 2013 op 09:52

@ Meralixe: Het gebeurt vaker… Volgens mij gingen sowieso Li en Kees Schilder je al een keer voor bij het twee keer op de hoofdpagina staan, maar dat neemt niet weg dat het bijzonder is… 😀

Yfs · 3 februari 2013 op 15:28

Leuke VEC Meralixe! Zeker omdat we weten wat er aan vooraf ging en dat het huilen je nader stond dan het lachen! 😉

Sagita · 3 februari 2013 op 21:12

Ik worstel en schrijf een VEC! Mooi onderwerp en de waterlanders van alle kanten speels belicht.
groet Sa!

Chi_Dragon · 7 februari 2013 op 21:11

wauw..

absoluut verdiende VEC.. heel heel mooi!
Knap gedaan

Geef een reactie

Avatar plaatshouder