Mmmmeisjes en paarden… wat is dat toch? Waarom veranderen meisjes, enkelen althans, in zo’n onuitstaanbaar, zo u wilt, aandoenlijk kalf bij het zien van een pony m/v? Zoektocht naar de prins die er eigenlijk behoort op te zitten? Of, in het geval van hengsten, dat vorstelijk apparaat dat er onder hangt? Het zal wel zoiets zijn wat mannen c.q. jongens met auto’s hebben.

Het wordt van vader op zoon doorgegeven. Dus zolang zoonlief’s erecties nog iets onbestemds zijn en zich slechts manifesteren zonder dat hij er zich bewust van is of slechts gedeeltelijk, doet zoonlief slechts wat vader hem aanleert. Hij wordt gek van auto’s.

Hij speelt met miniatuurtjes en kan uren achter vaders grote stuur vertoeven. Het geluid van een brullende motor – in de meeste gevallen vele malen bruter en harder dan dat reutelende vierpittertje van zijn ouweheer – en het schakelen wordt met de mond gemaakt. Ook het in gedachten met piepende banden door de bochten zeilen gaat zoonlief gemakkelijk af ondanks dat pa dit nog nooit in de praktijk heeft voorgedaan.

Zolang zoonlief het felbegeerde papiertje niet heeft is er nog niet zo veel aan de hand. Zijn gebrek aan pik (of het gebruik daarvan) wordt welliswaar zwaar gecompenseerd door het opvoeren van zijn brommer en een tenenkrullend rijgedrag maar daar heb [i]ik[/i] in de regel weinig last van. Al was het maar omdat mijn zespitter een beduidend steviger front heeft dan de gemiddelde brommer of scooter en ik van die eigenschap dan ook dankbaar gebruik maak.

Maar er komt dus die tijd dat elke puistenkop zijn gebrek aan geslachtsdaad gaat etaleren. Dan heeft hij namelijk zijn rijvaardigheidsbewijs gehaald en worden de moeizaam bij elkaar gejatte spaarcenten omgezet in een vehicel. Tegenwoordig schijnt het erg ‘vet cool’ te zijn om je autootje om te bouwen tot een barokke kermisverschijning met net zoveel PK’s als CC’s. Een beetje gas en het asvalt verandert in burning rubber en de auto ‘gaat af’ als een raket. De snelheid van zo’n karretje loopt daarbij zo hoog op dat puisten spontaan leeglopen door het ontstane vacuüm in de cabine. De bij deze snelheid vrijkomende G-krachten zijn zelfs niet meer aan de Wubbo’s van deze wereld besteed en ook het denkvermogen van de wannabe coureurs vertoont nu kauwgomachtige eigenschappen. Waartoe dat verder kan leiden en lijden wordt in diverse tv-programma’s met een hoog ‘don’t try this at home’ gehalte geshowed.

Hoe dan ook. We kennen het verschijnsel allemaal.

Dan komt er een tijd dat pikmans een lief krijgt. Meestal mag je er veilig vanuit gaan dat, hoe grotesker zijn auto, deste blonder de chick. Maar dat is een ander issue. Ik wil nu gewoon even lekker generaliseren. Er komt dus een lief in ’s mans leven. In den beginne moet dan nog effe stoer worden gasgegeven maar na verloop van tijd realiseert pikkie dat èn een kar èn een chick onderhouden, klauwen met geld kost en in de meest gunstige gevallen, en daar heb ik nu even over, wordt het gaspedaal dan maar wat minder diep ingetrapt en in het gelukkigste geval, en daar heb ik het nu ook even over, neemt Chicky, in het geval van honger en/of dorst, Pikkie’s dicky gewoon effe lekker in de mond. Met name dit laatste heeft een gunstig effect op het verkeersinzicht en -gedrag van Pikkie.

Vrouwen die oraal gezien niet vies zijn van een goede beurt (zowel geven en nemen) vallen in de smaak en ziedaar, Pikkie gaat van zijn lief houden. Houden van betekent tevens bezorgd zijn over c.q. beschermen en dat doe je logischerwijs niet door met 245 km door de bebouwde kom te jakkeren en haakse bochten proberen te nemen d.m.v. een 180 graden spin.
Kortom, het rijgedrag van Pikkie wordt beschaafd, muts is ingenomen door zijn bezorgdheid wil moeder van zijn kind worden, wordt dat ook en voor je het weet kakt het hele zootje met 80 km over de linkerbaan op de autosnelweg. Dat is genetisch zo bepaalt.

Ik maak me zorgen.

Ik probeer mijn lief al tien jaar veilig over ’s Heeren wegen te transporteren en er is een kleine op komst. Dus het risico dat ik op de autosnelweg van 140 naar 80 ga begint reëel te worden. Wanneer ik een zoon krijg, hoef ik mij verder geen zorgen te maken. Een deel van mijn en zijn gedrag is dan volkomen verklaarbaar er legitiem.
Maar wat nu als het een dochtertje wordt?

Vertel ons, lieve CX-dames, wat doe ik als het een dochtertje wordt? Wat doe je als vader wanneer het kind opeens begint te soppen bij het zien van een pony. Om maar te zwijgen wanneer dit ook nog eens een hengst blijkt te zijn. Deel met ons het geheim dat paardenliefde heet. Want ondanks dat ik een vergelijking probeer te maken met ’s mans liefde voor de heilige koe, loopt mijn redenatie vast wanneer Chicky de pubertijd inrolt. Uitzonderingen als Anky van Grunsven daargelaten. Die doet het nog steeds met paarden. Maar dan ook wat rustiger aan…


16 reacties

Li · 23 oktober 2004 op 11:24

😛 😛
Les 1
Rijdt nooit paardje met je dochter. Want dáár begint te ellende. Voor de goede orde: Jij het paard en je dochter op je rug. 😀

Als je het andersom doet dan krijgt ze een trauma en moet ‘als therapie’ gaan paardrijden.:-)

En koop geen hobbelpaard want daarop begint het amazonegevoel.

Ik denk dat het niet zo’n vaart loopt hoor Viking.
Er zijn jongetjes die van paardrijden houden en meisjes die niet uit een auto zijn te slaan.

Li

pepe · 23 oktober 2004 op 11:35

Viking burgerlijk?? Ik kan me er weinig bij voorstellen. Wel leuk geschreven, wat de sekse van het kindje ook moge zijn, je wordt vast een leuke papa, mama zal niet lukken;-)

pleuro · 23 oktober 2004 op 13:07

Ooit stond ik als aanstormende puber in een sportzaak voor de aanschaf van een badpak. Natuurlijk moest er een paard op staan. Een vrouw bij de kassa fluisterde mijn moeder toe dat het heus een keer weer overging met die paardengekte, en dat het volgende stadium van jongens niet echt iets was om naar uit te kijken. Het beste mens heeft gelijk gekregen 😀 😀

Hij is weer strak vriend Viking!

xxx pleuro(licious)

Dinah · 23 oktober 2004 op 13:23

Volgens mij gieren ook bij jouw de hormonen door je lijf. Wat maakt het uit, jongen of meisje, als alles er maar op en aan zit.

Zie wekelijks een nieuwe wereldburger en ouders die daar diep van onder de indruk zijn. So what als ze wil gaan paardrijden, zeker weten dat jij als trotse ouder staat te kijken.
Mijn zoon houdt van voetbal en ik kots ervan maar…… zaterdags staan wij naast de lijn hem aan te moedigen 😛

John_van_Leverdingen · 23 oktober 2004 op 15:16

mmm. Jos Verstappen heeft ook twee kinderen en die wekt toch niet de indruk dat hij met 80 over ’s Heerens en andere wegen rijdt.

Maar door je generalisme ga je wel weer over het feit nadenken. Dat is sterk aan deze column.

Retro is in tegenwoordig en daarom maar met de woorden van Boudewijn de Groot spreken in de eenzame fietser: ‘als het maar geen Anky van Grunsven wordt..’

Trouwens is dit niet hetgeen wat een column ijzersterk maakt: feiten zo zwart/wit neerzetten dat je er wel over MOET nadenken, zonder oplossing van de columnist. Knappe prestatie!

Mosje · 23 oktober 2004 op 19:04

Meisjes staat tot pony’s is als mannen staat tot motoren. Helaas beste Viking, het is niet anders.
😛

Ma3anne · 23 oktober 2004 op 20:00

Meisjes zijn ook mensen. Dat scheelt een hoop. Tegen de tijd dat Chicky gaat puberen zul je blij zijn als ze op paarden valt en niet op jongens.

Laat ik nou steeds het idee hebben, dat het een dochter wordt bij jullie. 😀

Tasz · 23 oktober 2004 op 20:16

Ach ja, de paardengekte onder meisjes… ik maak me er ook schuldig aan schaam schaam, morgen ga ik ook weer paardrijden.

Leuke column.

Tasz

Yannick · 23 oktober 2004 op 21:19

even een reactie van de enige puber hier. Ehm ik heb nooit met brommertjes of scooters gerotzooit, en heb als het goed gaat 11 nov. het fel begeerde papiertje op zak. maar zo overdreven rijden nee joh, k moet in het fordje van ma rijden, pa is al bezig de sleutels van zijn lease bak te verstoppen.

Over dat van hoe groter de auto hoe blonder de vriendin, dat klopt. Mijn blonde ex heb ik leren kennen toen ik met de bus ging.

melady · 24 oktober 2004 op 14:23

[quote]Vertel ons, lieve CX-dames, wat doe ik als het een dochtertje wordt? Wat doe je als vader wanneer het kind opeens begint te soppen bij het zien van een pony. Om maar te zwijgen wanneer dit ook nog eens een hengst blijkt te zijn. Deel met ons het geheim dat paardenliefde heet.[/quote]

Breek me de (paarden) bek niet open.

Oké…die van mij is met paarden nooit verder gegaan dan een paar plastiek cq knuffel- exemplaren (wat ze daar mee deed op haar kamertje weet ik niet).
De knuffels zijn al snel verkocht op de rommelmarkt en ze is sindsdien helemaal gek van motoren..ze kan niet wachten tot ze 18 is!

Zo kan het ook lieve CX Viking.

Melady 🙂

ignatius · 24 oktober 2004 op 21:30

Lekkere column!

Freudiaans, mijn beste Viking, Freudiaans.

En van zo’n paard, mocht het beest na ongeveer een maand of drie weer uit de gratie zijn, kun je heerlijk ‘zoervleisch’ maken. Zeg nu zelf, da’s toch effe boffen dan 😛

Mup · 24 oktober 2004 op 22:48

[quote]Zoektocht naar de prins die er eigenlijk behoort op te zitten? Of, in het geval van hengsten,[/quote]

Ik troost me met de gedachte dat die prins allang met pensioen is, en als ik dochterlief de beesten tussen haar benen onder handen zie nemen, hoop ik dat ze dat ook zo met haar toekomstige liefdes gaat doen, pittig en zelfverzekerd. 😉

Groet Mup.

Ma3anne · 24 oktober 2004 op 23:47

Kan het niet laten om je toch nog een hart onder de riem te steken hoe het met dochters kan gaan.

Mijn dochter kwam gisteren razend enthousiast thuis van de motor RAI waar ze met haar vriendje was geweest. Ze wil haar motorrijbewijs gaan halen en heeft zich een motor uitgezocht. Nog toekomstmuziek, maar toch. Haar woorden: “Mam, het is echt een hele mooie motor. Hij is wel breed, maar het zit lekker. Het is net of je op een paard zit.”
Ik moest meteen aan deze column denken.:-D

viking · 25 oktober 2004 op 08:59

Echt wijzer ben ik er niet van geworden maar de suggestie van Ignatius vind ik wel bruikbaar:
[quote]En van zo’n paard, mocht het beest na ongeveer een maand of drie weer uit de gratie zijn, kun je heerlijk ‘zoervleisch’ maken. Zeg nu zelf, da’s toch effe boffen dan[/quote]
Het is een beetje het zelfde idee als Flappie, die met de kerst plots zoek blijkt. Alleen zadel je me dan wel weer met een nieuw probleem op: dat je Flappie in het schuurtje tot kerstmaal verwerkt lijkt mij nog redelijk te verbergen maar zo’n paard tot ‘zoervleisch’ (zeg maar de Limburgse variant op goulash) vermaken levert toch een berg vlees en afval… 😛

tontheunis · 25 oktober 2004 op 09:39

Mijn dochter is stapel op paarden, Viking. En ze is er allergisch voor. Zodra ze in de buurt van zo’n knol komt, krijgt ze waterige ogen, begint te snotteren en har huid wordt zo rood als een kreeft in de pan van Joop Braakhekke.
Maar niet bij de edele viervoeters weg te slaan… Geen idee waarom.

Ik hoop (eerlijk gezegd) dat ze dezelfde verschijnselen bij jongens krijgt. Kan ik het tenminste een beetje in de gaten houden…

Vaderschap went, kinderen nooit…

Sterkte!

TT

Godspeed · 26 oktober 2004 op 12:53

[quote]neemt Chicky, in het geval van honger en/of dorst, Pikkie’s dicky gewoon effe lekker in de mond. Met name dit laatste heeft een gunstig effect op het verkeersinzicht en -gedrag van Pikkie.[/quote]

Heb je er al eens over nagedacht dat Chicky ook Sjakie kan zijn. 😀 :laugh:
En dat Sjakie dan ook nog zwart is en uit Marokko komt. 😀 :laugh:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder