Wie kent hem niet: Wouter Bos, de partijleider van de PvdA. Een man met altijd een lach op zijn gezicht en zonder stropdas. Maar is hij het Minister-Presidentschap wel waard? Is dit ambt hem wel toe te vertrouwen? Op deze vragen wil ik een antwoord geven in deze column. 1. Bos’ populariteit

De PvdA had na Wim Kok een nieuwe leider nodig, die werd gevonden in de persoon van Ad Melkert. Maar dit bleek een grote misstap zijn geweest, want de PvdA verloor met de verkiezingen mei 2002 heel wat zetels. Dit was niet alleen door toedoen van Melkert, maar de PvdA was na acht jaar regeren geheel opgebrand en uitgebloeid. Al snel kwam Wouter Bos in beeld, een man die de partij weer deed opbloeien. In januari 2003 verloor hij nipt van Balkenende. De PvdA bleef in populariteit stijgen, zodat de partij zelfs de 60 zetel haalden in de peilingen. Ook met de gemeenteraadsverkiezingen maart 2006 won de partij veel zetels.

Daarna is de partij langzaam gaan zakken in de peilingen. Ook Wouter Bos’ populariteit is snel gaan zakken, integendeel tot die van Balkenende en het CDA die langzaam opkruipen uit het diepe dal.

Mensen gaan langzamerhand doorkrijgen dat het beleid van Balkenende zeker nut heeft. Nu beginnen de eerste vruchten geplukt te worden van zijn beleid. Balkenende wint hierdoor vertrouwen terug, en de mensen gaan zien dat de PvdA, die dit beleid zo heeft tegengewerkt, geen gelijk heeft gekregen. Want volgens hen was het allemaal niet zo nodig, en was het onmenselijk, maar nu schijnt het juist nodig geweest te zijn.

2. Puinhopen

Wijlen Pim Fortuyn had een boek geschreven met als titel: ‘de puinhopen van acht jaar paars.’ Een boek dat beschreef wat de PvdA van Kok met zijn kabinet achter hadden gelaten: puinhopen! Het was een zooi geworden in politiek den Haag! Allerlei stiekem gedoe, dit wist Fortuyn op fijne wijze te omschrijven. Deze puinhopen moesten opgeruimd worden. Daar hamerde hij op. Hijzelf heeft dat niet kunnnen doen. Jan Peter Balkenende is aangewezen om dit te doen. De PvdA had al het geld opgemaakt, dingen verwaarloosd, kortom: de Nederlandse maatschappij en economie was aan het verloederen! Balkenende zag het als plicht om het niet nog erger te laten worden, hij kwam met enorme hervormingsplannen die niet populair waren, maar zeker nodig waren. Hiermee werd hij ongekend impopulair, dit mede door de PvdA, die nota bene zelf voor deze puinhopen gezorgd had! Zelf hebben ze het lef en capaciteiten niet om deze puinhopen op te ruimen! Ze maken Balkenende belachelijk, terwijl ze zelf hiervan de oorzaak zijn. Balkenende heeft het niet gemakkelijk gehad, we weten allemaal dat opruimen niet leuk is. Opruimen doet stof opwaaien, veroorzaakt vuil water en wat niet meer. Balkenende heeft dit ervaren, hij was niet populair, een sukkel en een zakkenvuller. En dit allemaal door de PvdA.

Maar nu de puinhopen bijna zijn opgeruimd word Balkenende populairder. En wordt hij steeds meer gerespecteerd.

3. ‘Met Bos ben je de klos’

En nu zijn er nog steeds mensen die zich blind blijven staren op de PvdA met haar Wouter Bos. Ongelooflijk! Wat heeft deze partij een hoop ellende veroorzaakt! Deze partij mag de macht niet meer krijgen, dan hebben we weer puinhopen! Nu loopt Wouter Bos nog vriendelijk, liever gezegd schijnheilig te lachen, en mooie beloften te doen. Maar dit kan hij en de PvdA niet waarmaken. Dat hebben ze bewezen toen ze acht jaar de touwtjes in handen hadden gekregen. Als ze in november winnen -het is niet te hopen- lopen ze met de buit van Balkenende weg, en strijken ze met de eer die Balkenende eigenlijk toekomt. En na een paar jaar zijn er weer puinhopen, die een ander mag opruimen, want zelf kunnen ze dat niet. Balkenende verdient complimenten, en kan worden gezien als een kundige en betrouwbare regeringsleider. Hij heeft gedurfd, en gekund en gewild wat de PvdA niet durft, kan en wil. Hij verdiend nog een regeringstermijn om het land helemaal op orde te krijgen, want die capaciteiten bezit hij. En laat de PvdA daar alstjeblieft buiten.

En laat je niet verleiden door een zogenaamde glimlach en een joviale man! Want dan kunnen we weer vooraan beginnen!

Graag stem ik in wat Maxime Verhagen van het CDA gezegd heeft en wil daar mee besluiten:

‘Met Wouter Bos ben je de klos.’

Door: J.V.


5 reacties

Eddy Kielema · 7 september 2006 op 13:04

[quote]Maar nu de puinhopen bijna zijn opgeruimd word Balkenende populairder. En wordt hij steeds meer gerespecteerd.[/quote]

Niet door mij iig! Wát een huichelachtige klaploper is dat zeg, met zijn nietszeggende gelul over normen en waarden. Ik hoop dat hij heel snel verdwijnt en zijn gezicht nooit meer in de politiek laat zien! Vertel mij eens welke puinhopen hij heeft opgeruimd, want van de welzijn, het onderwijs en de gezondheidszorg heeft hij een niet te overziene rotzooi gemaakt. En dat het nu zogenaamd weer beter gaat met de economie is alleen maar slappe verkiezingspraat. Ik snap niet dat je daarin trapt! Om net zo’n flauwe woordspeling als Maxime Verhagen te maken: alleen maar ellende met Balkenende!

DriekOplopers · 7 september 2006 op 17:51

Volkomen eens met Eddy. Balkenende en zijn vriendjes zijn niets meer dan tuig van de richel. Juist de werelozen in de samenleving zijn keihard uitgeknepen, en alle schandalige blunders en wandaden van ministers zijn met de mantel der liefde toegedekt. nederland is een stuik asocialer geworden, en de economie is ingestort omdat niemand vertrouwen had in dat boevenstel. Ministers die hun eigen zakken hebben gevuld, en erger nog, zelfs moordenaars!

Ik begreep dat het schrijven van een reactie die langer is dan de column je nog duur kan komen te staan. Maar ik ben, zoals u weet, klaar met het afbrandehn van mijn grote vriend Joost, dus ik heb effe tijd. Binnenkort in een column een terugblik op Balkenende-II, -III en -IV.

Driek

Mosje · 7 september 2006 op 19:47

Maxime Verhagen kan mij niet behagen.
😀

Tja, inhoudelijk kun je van deze column vinden wat je vindt, maar technisch gezien is ie wat zwakjes.[quote]Op deze vragen wil ik een antwoord geven in deze column.[/quote]Dat klinkt een beetje als een lagereschoolleerling die een spreekbeurt begint: “Vandaag gaat mijn spreekbeurt over Wouter Bos.”
Vervolgens deel je de romp ‘mooi’ in drie stukjes op, want dat heeft de juf je zo geleerd. En je kondigt het einde ook weer aan ‘zoals het moet’.[quote]…CDA gezegd heeft en wil daar mee besluiten:[/quote]
Neem gerust de vrijheid om wat losser te schrijven. Weg met alles wat de juf je heeft geleerd en interpreteer het kop-romp-staartprincipe op je eigen manier!

DreamOn · 7 september 2006 op 20:19

Ik had dezelfde hetzelfde gevoel als Mosje: een spreekbeurt, of werkstuk dat ook dienst kan doen als column. Ik heb zelfs op je website gekeken en verwachtte een weblog-achtig gebeuren: maar het bleek om artikelen in een krant te gaan?

[quote]Op deze vragen wil ik een antwoord geven in deze column[/quote]
Beter is: over deze vragen wil ik mijn mening geven.

Verder zit het keurig in elkaar, ik zou zeggen: een 7+ 😀

DriekOplopers · 7 september 2006 op 20:53

[quote]ik zou zeggen: een 7+[/quote]

Eens een juf, altijd een juf :laugh:

Driek

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder