Mannen met te dikke buiken. Ergens in de 40 of 50. Carrière, getrouwd, kinderen. Geleidelijk beginnen de tekenen. Ze beginnen hun buik in te houden en ze hebben voor het eerst sinds jaren aandacht voor hun kleding. Weliswaar missen ze richtingsgevoel op modegebied maar de bedoeling is duidelijk en het is een begin. Op een goede of kwade dag zie je zo’n man trots in een gloednieuw motorpak, moeizaam manoeuvrerend op een ronkende, glimmende Harley. Soms met een piepjong nieuw vriendinnetje achterop dat zich met haar armen om zijn middel probeert vast te houden. Waarbij ze de grootste moeite heeft zijn welvaartspens, ooit een teken van een geslaagd leven, te omvatten. Een dag eerder zat hij nog naast zijn vrouw aan het bekrachtigde stuur van de gezinsauto waar hij beter in past. Dit soort mannen veroorzaakt de slechte naam van de midlifecrisis.

Dat de midlifecrisis überhaupt zo heet ligt ook aan die mannen. Omdat zij zich er pas halverwege hun leven van bewust werden dat het leven in het algemeen en het hunne in het bijzonder geen zin heeft. De opvoeding van het vanzelfsprekende nageslacht waaraan ze ooit doortastend begonnen zijn blijkt onverhoopt niet het beoogde resultaat te hebben opgeleverd. En dan valt de verwachting dat het nageslacht, hun belangrijkste bijdrage aan de wereld, met open armen ontvangen zou worden in duigen. Nog talrijke andere illusies lichter en vele kilo’s zwaarder realiseren de midlifers zich halverwege hun leven dat hun jeugd al 20 jaar voorbij is en dat ze daar misschien wel spijt van hebben. Enigszins begrijpelijk is het dan wel dat ze via die Harley of het jonge vriendinnetje proberen de laatste restanten van hun jeugd te redden, onder het motto: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Maar meestal worden ze een beetje uitgelachen. Misschien wel uit jaloezie op die Harley en vooral dat vriendinnetje. Maar populair maken ze zich niet, die spijtoptanten. Vooral niet als ze vrouw en kinderen in de steek laten.

Die mannen met een midlifecrisis verpesten het een beetje voor een categorie mensen die zich ook niet “naar hun leeftijd gedragen” maar dan op een manier waar niemand last van heeft. Die andere categorie bestaat uit mensen die al veel eerder in de gaten hadden dat de waarde van ouder worden in het algemeen en volwassenheid in het bijzonder makkelijk overschat kan worden. Ze hebben geen illusies en illusies die je niet hebt kan je ook niet kwijtraken. Ze hebben Gods water altijd al over Gods akker laten stromen, want hun enige principe zijn ze altijd trouw gebleven: Pluk de dag! De slanke lijn en de bijbehorende hippe kledingsetjes hebben ze nooit ingeruild voor het grote uitdijen en een daarbij beter passende garderobe. De discotheekbezoeken werden misschien minder talrijk maar zijn niet ingeruild voor jazzcafé’s, laat staan voor ouderavonden en bezoeken aan woonboulevards. En de vakanties van ‘we zien wel waar we uitkomen’ niet voor geheel geplande 14 daagse charters naar Alanya of een huisje voor 2 weken in Zeeland. Ze zijn nooit carrière gaan maken in de tijd waarin je ook leuke dingen kan doen. Ze verdienen hun meer dan goed belegde boterham gewoon met het doen van leuke dingen. Een midlifecrisis zullen ze nooit krijgen want ze komen niet eens halverwege. Want hun geheim is jong te sterven, al is het op hun negentigste.We moeten respect voor ze hebben want ze leven hun jonge leven zonder iemand te benadelen. Het enige dat je ze zou kunnen verwijten is dat ze soms een midlifecrisis veroorzaken. Bij een ander, want wie wordt er nu niet jaloers op ze?


23 reacties

Domicela · 16 augustus 2005 op 10:10

Geweldig …. dus als manlief over een jaar of tien over zijn motorrijbewijs begint, en zoonlief zijn verlangen om piloot of dierenarts te worden moet terugbrengen naar postbode of vuilnisman, dan zal ik me serieus zorgen gaan maken! 😉

Weet je wanneer die mannen trouwens pas echt eng gaan worden? Als ze gaan hardlopen …. en dat doet die van mij gelukkig al!

Groetjes,
Mila

Kees Schilder · 16 augustus 2005 op 10:16

Herkenbaar 😀 Vooral het tweede gedeelte 😀
Fijn weer van je te horen mauritzz.Ik weet dat je liever hebt dat ik je column afkraak, maar nee,het spijt me, ik vind hem top.

Maurits · 16 augustus 2005 op 10:38

Nee hoor Keezz, van jou kan ik het wel hebben! Je bent een van de stamvaders van columnx, uit de goede oude tijd. Jouw meningen over mijn columns staan op gouden schaaltjes in mijn vitrine.

Ma3anne · 16 augustus 2005 op 11:06

Hij is weer geweldig, Maurits.
Mooi om uit te printen en aan een paar vrienden (van beide categorieën) te laten lezen… 😀

Dees · 16 augustus 2005 op 11:08

Goh Maurits, moeilijk te raden in welke categorie jij jezelf schaart.

En toch he, vroeger had je de ouwe hippies, tegenwoordig de ouwe jeugdigen?

Niets op tegen, daar niet van. Toch moet ik soms ook wel een beetje lachen om de hippe slanke vijftiger die in hip setje als een gerimpeld hondje achter veel te jonge dames aankwijlt, onderwijl roepend dat het niet de leeftijd is die telt. Neehee, niet zolang de leeftijd van de vrouwelijke prooi in kwestie decennia lager ligt.

Jong van geest blijven is heerlijk, maar ik denk niet echt dat het te verwarren is met jong [i]zijn[/i], zoals sommigen dan wel doen. Of je er nou een hip setje en een corset omdoet, of een bierzwemband en een Harley, een oude vent blijft een oude vent die door het leven is gerijpt, én getekend. Zowel voor mannen als vrouwen geldt dat je je daar best een beetje bij neer mag leggen, het zou nog mooier zijn als mensen daar weer eens vanouds trots op waren, in plaats van krampachtig proberen vooral maar jong te blijven. En ja, hoe hard je ook je best doet, vroeg of laat komt die krampachtigheid er toch wel in. Kijk naar Mick Jagger, ofzo.

Leuke column Maurits, hij is weer echt, onmiskenbaar Maurits. Goed geschreven, technisch gezien, en inhoudelijk sterk.

Grtz,

Dees

Troy · 16 augustus 2005 op 11:10

Ik ga persoonlijk voor optie twee, maar voorlopig zit ik nog in de naweeen van mijn adolescentiecrisis. Wist je dat bij sommigen een midlifecrisis al rond hun dertigste begint? Althans, zo werd mij verteld. Nog een paar jaar en dan krijg ik dat weer over me heen…Crisis leuke column, dat wel.

Grt Troy

bert · 16 augustus 2005 op 11:25

Ja dat hardlopen en fietsen etcetera ligt ver achter me. Die buik en de motor heb ik inmiddels ook, dus ik zal wel in groep 1 horen. 🙂 🙂
Die jonge meid zoek ik al jaren. 😀 😀 😀
Een heel enkele keer krijg ik Laura wel mee achterop. 🙂
Leuke column.

Maurits · 16 augustus 2005 op 11:27

[quote]Goed geschreven, technisch gezien, en inhoudelijk sterk.[/quote]
Dank je Dees, dat is toch wat echt telt in een column!

Maar die oude vent die ‘getekend’ en ‘gerijpt’ is. Meestal zijn die tekens geen verfraaiing. De meeste mannen worden geen gedistingeerde heren met karakteristieke grijzende slapen. Het worden kortademige mannen met overgewicht. En gerijpt is meestal een eufemisme voor beschimmeld. Wijsheid komt weliswaar met de jaren maar niet vanzelf en zeker niet bij iedereen. Oud en wijs is bijna net zo zeldzaam als jong en wijs. Dan desnoods maar oud en hip. Altijd beter dan oud en eh….oud.

Geertje · 16 augustus 2005 op 11:33

[quote]Vooral niet als ze vrouw en kinderen in de steek laten. [/quote]

“Vind papa mij dan niet meer lief’? Hij is er niet om het uit te leggen, hij liet ze in de steek! Wel een vader, die met zijn tijd meegaat!

melady · 16 augustus 2005 op 12:04

Waar vallen fossiele vrouwen onder die al jaren Harley rijden?
Ik begin me ernstig zorgen te maken over mijn toekomst. Zie me over een paar jaar al rijden met een dikke man met welvaartspens, die zijn klauwen mij om mijn ranke middeltje klemt.:-D
Help!

Een dijk van een column!

Maurits · 16 augustus 2005 op 12:54

[quote]Waar vallen fossiele vrouwen onder die al jaren Harley rijden?[/quote]
Hoi Melady. Ik wist niet dat het bestond 😉 Jij? Ben jij dan fossiel? Nee toch!?
[quote]Zie me over een paar jaar al rijden met een dikke man met welvaartspens, die zijn klauwen mij om mijn ranke middeltje klemt. [/quote]
Volgens mij is het een keuze. Bij een Harley-rijder hoort een dikke pens. Met je “ranke middeltje” hoor je op een supersnelle Japanse racer. Wil ik misschien wel een keer bij je achterop.
P.S. Ik heb geen welvaartspens 😉

sally · 16 augustus 2005 op 13:30

Helemaal TOP en…
De spijker op z`n kop!!

Super column

liefs
Sally

klungel · 16 augustus 2005 op 15:57

Gelezen en gelachen.

Ik heb hoop ik in elke levensfase wel een crisis. Dat brengt namelijk respect en inzicht met zich mee 🙂

Toch hoop ik de welvaartspens over te slaan.

Pebby · 16 augustus 2005 op 16:47

Er bestaat een televiesie-serie die over groep 1 gaat, genaamd Manchild. Super goed!
Net als deze column erg sterk!

Wright · 16 augustus 2005 op 19:16

Knap, hoe je van een tamelijk uitgekauwd onderwerp toch een heel smakelijke column weet te schrijven. Ik vond het tweede gedeelte sterker, omdat die mannen niet vaak belicht worden.
Overigens geloof ik, als ik zo om me heen kijk, dat er tegenwoordig ook behoorlijk wat vrouwen met een midlifecrisis rondlopen.:-P

KawaSutra · 16 augustus 2005 op 20:50

[quote]Want hun geheim is jong te sterven, al is het op hun negentigste.[/quote]
Ik hoop het, want ik behoor denk ik ook tot die categorie zonder buikje.
Prima column!

Maurits · 16 augustus 2005 op 21:15

Gewoon eng al die loftuitingen.

[quote]Overigens geloof ik, als ik zo om me heen kijk, dat er tegenwoordig ook behoorlijk wat vrouwen met een midlifecrisis rondlopen.[/quote]

Dan ben ik wel benieuwd hoe je ze herkent. Of schrijf er zelf een column over, Wright

Li · 16 augustus 2005 op 21:57

[quote]Gewoon eng al die loftuitingen.[/quote]

Nou Maurits dan mag je nog een keertje griezelen 😀

We hebben lang op een column van jouw hand moeten wachten. Maar dat was het meer dan waard.

Li

Maurits · 16 augustus 2005 op 22:10

[quote]We hebben lang op een column van jouw hand moeten wachten. Maar dat was het meer dan waard.[/quote]
Soms heb je meer zin om in de zon te zitten (of te fietsen) dan columns te schrijven. Maar er liggen er al weer een paar te wachten. ‘Dankzij’ het dramatische zomerweer van de laatste weken.

Louise · 17 augustus 2005 op 07:41

En je hebt volgens mij zelfs nog een derde groep; mannen die eindeloos blijven hangen in de past-puberteit 😀
Boeiend geschreven column over misschien een uitgekauwd, maar nog altijd interessant onderwerp!
En jouw altijd zorgvuldig geformuleerde zinnen lopen als een treintje 😉

Maurits · 17 augustus 2005 op 10:18

[quote]En je hebt volgens mij zelfs nog een derde groep; mannen die eindeloos blijven hangen in de past-puberteit [/quote]
Is dat een andere groep dan de tweede? Of is die tweede groep (door mij beschreven) juist de groep die alle voordelen van de puberteit verenigt met de fase er na, die ten onrechte wel eens als volwassenheid wordt beschouwd.

[quote]En jouw altijd zorgvuldig geformuleerde zinnen lopen als een treintje [/quote]
Dank je Louise. Voor fijnproevers als jij doe ik mijn best.

Is zorgvuldig formuleren niet datgene wat schrijven meer maakt dan je mening geven?

pleuro · 17 augustus 2005 op 10:46

[quote]Mannen met te dikke buiken[/quote]

Ik begin bijna te denken dat jij kampt met een buik fetish 😉

Wanneer ga je weer eens over Halle Berry schrijven?

Maurits · 17 augustus 2005 op 12:26

[quote]Ik begin bijna te denken dat jij kampt met een buik fetish [/quote]
Ik ben wel een liefhebber van mooie buikjes en die kunnen natuurlijk niet dik zijn. Ze mogen gezien worden en gelukkig is de mode daar tegenwoordig helemaal op ingespeeld. [quote]Wanneer ga je weer eens over Halle Berry schrijven?[/quote]
Ik ga echt wel weer over mooie vrouwen schrijven. Er zijn er wel meer gelukkig 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder