Paniek in de tent. Hoe is het mogelijk. Mijn broer heeft zijn vriendin zwanger gemaakt. Maar wanneer dan? En waarom? Allemaal vragen die op harde toon geuit worden, maar niet meteen een antwoord krijgen. Eigenlijk helemaal niet. Wat voorop staat is de ongelofelijke schande. Hij krijgt van iedereen om zijn oren en de emoties lopen hoog op. ‘Je deugt niet. Je denkt alleen aan jezelf. Wat doe je de familie aan? Schande. Wat zullen de buren en de familie niet denken?’ Zinsneden die bij mij als klein jongetje dwars door mijn hoofd blijven zinderen. Ik zie mijn lieve broer nog verder van mij verwijderd raken. Hoe pijnlijk. Zeventien jaar, de school nog niet eens af en dan al papa worden. Dat kan toch niet. De schok is groot in huize Mien.

Na de eerste schrik moeten zaken goed geregeld worden. Het valt niet mee om de schande weg te poetsen. Het hoogstnoodzakelijke wordt geregeld. Maar hoe zit het met de toekomst? Van mijn broer, zijn nog ongeboren kind, zijn vriendin, maar twee jaar ouder? Hoe vinden zij werk? Gaan ze beiden werken? Wie vangt dan het kindje op? Allemaal zorgen. De zorgen worden niet gedeeld aan de koude kant. Daar is voldoende support. Koude kant? Ja, want getrouwd moet er worden. Op zijn minst. Over en weer worden deals gesloten. Soms van harte maar vaak pijnlijk en met veel weerstand. Groeien is pijnlijk. Zeker als die groei buiten het bevattingsvermogen en geijkte kaders plaatsvindt. Uiteindelijk wil ook mijn vader het beste voor zijn eigen kind.

Om de eerste kosten te financieren van mijn broer’s eigen haard en huis verkoopt mijn vader zijn eigen haard en huis. Moeder’s erfdeel zit er namelijk in. Dat erfdeel is nodig om de aankoop van een huis en inrichting te bekostigen voor broerlief. Dat wordt dus straks verhuizen voor pa en mij. Naar een flatje op twaalf hoog. Ik vind het vreselijk als puber. Ik wil er niet aan denken.

De sfeer in huis is na de openbaring van mijn broer beklemmend. De lucht zwaar en zwanger van pijnlijke stiltes, gevloek en getier. Ik voel alleen maar droefheid en eenzaamheid. In drie jaar tijd verlaat mijn familie het ouderlijk huis en vinden drie huwelijken en een scheiding plaats. Ik vind het vreselijk. Een rollercoaster van emoties.

Eerst trouwt mijn vader met zijn nieuwe vriendin. Op de eerste dag van de lente. Mijn moeder is dan nog geen anderhalf jaar geleden overleden. Maar pas nadat het veel te kleine huis eerst grondig is verbouwd. Een jaar later trouwt mijn oudste broer, 23 jaar jong. Weer een jaar later mijn andere broer, 17 jaar jong. Dat moet, ook al wil ie liever niet. Niet voor de kerk althans. Beiden met lang blond haar, zij met dikke buik. Mijn vader en zijn vrouw ondergaan dit huwelijk met ingehouden trots en woede. De woede wint. Twee maanden later scheidt mijn vader van zijn tweede vrouw. Mijn zus trouwt nog geen maand later na deze pijnlijke scheiding en verlaat ook huize Mien, 22 jaar jong. Samen met mijn pa verhuis ik naar een trieste flat aan de Maas.

Tot aan het huwelijk verstopt broerlief, papa in spé, zich op zijn kamer op de zolder. Zolang het nog kan. Ik zie hem nog niet klussen in huis, luiers wisselen en papa spelen. Een spel kan het ook zeker niet genoemd worden. Vanaf de zolder wordt Boudewijn de Groot met de volumeknop flink open grijs gedraaid. ‘Arm kind, zestien lentes zo pril. Ach wat lig je hier stil, langs de kant van de weg’. Via via vindt mijn broer een baan bij de krant. Schrijven is zijn passie. Hard labour, maar los van huize Mien. Uit het trapgat komt wierook vermengd met weedlucht de trap af gedwarreld. Het bedwelmt voor even de emoties.


Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

17 reacties

troubadour · 15 december 2015 op 13:04

Het blijft spannend, eh, of nee da’s een andere…
Even wennen Mien, zeker weer? Toch liep het vlotjes, vond ik. Het is net als met fietsen.

trawant · 15 december 2015 op 14:37

Schrijnend Mien, je beschrijft het zonder vals sentiment , pakkende details en daardoor ontroert je verhaal.
Ik kan alleen maar raden wat voor dagelijkse ellende erachter ligt.

Meralixe · 15 december 2015 op 15:11

Schoorvoetende reactie richting vredevolle Kerst uit Vlaanderen.
Er wordt in de column nog al driftig heen en weer gesmeten met vaders moeders broers zussen dochters en relaties. Als het tijdsverloop dan ook nog (niet noodzakelijk) niet chronologisch verloopt wordt het toch een beetje warrig.
Het totale verhaal is uiteraard nog warriger.

    Mien · 16 december 2015 op 08:20

    Chronologisch lezen kan helpen.

      Meralixe · 16 december 2015 op 09:02

      Bij de zin ‘Het totale verhaal is uiteraard nog warriger.’ doelde ik NIET op de technische schrijfkwaliteit van het schrijven maar WEL op de levensloop van de betrokkene. Dit is eventjes niet echt duidelijk. Een witregel onder de eerste alinea kon dit reeds benadrukken.

Mosje · 15 december 2015 op 20:03

Maar gelukkig heb je de foto’s nog.

    Mien · 15 december 2015 op 23:46

    Die vals getuigen van een blijde jeugd?

      Mosje · 16 december 2015 op 15:33

      Ah, een van de mooie BoudewijndeGrootregels.
      Ik benijd je niet om je nare herinneringen. Zelf merk ik dat foto’s het verleden toch wel verzachten. Mijn middelbareschooltijd was zwaar klote, maar als ik foto’s terugzie, bedenk ik me dat er ook mooie momenten waren

        Mien · 16 december 2015 op 16:09

        Daar heb je toch geen foto’s voor nodig Mosje? Voor blijde herinneringen. Die zijn voor altijd in het geheugen opgeslagen. Voor mij althans.

Esther Suzanna · 15 december 2015 op 21:30

Mooi, pijnlijk, echt.

Mien · 15 december 2015 op 23:46

Het leven in drie woorden samengevat. Kort en bondig.

Sagita · 17 december 2015 op 18:22

Beetje erg paniekerig geschreven Mien! En volgens mij heb ik dat verhaal van je broer die zijn vriendin zwanger heeft gemaakt al gelezen!
groet Sa

    Mien · 17 december 2015 op 21:37

    Over paniek, niet in paniek geschreven. Goed dat je dat eruit haalt.
    In mijn vorige stukje haalde ik de zwangerschap inderdaad al aan.
    In dit stukje volgt wat meer verdieping. De impact die het had.

arta · 17 december 2015 op 21:19

Langzaam wordt Mien’s levensweb ontsponnen.
Aangrijpend!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder