‘Het visitekaartje van een vrouw, zijn haar nagels. Veel vrouwen laten om die reden hun nagels groeien en verfraaien. Dit om hun vrouwelijkheid te accentueren, ’las ik onlangs in een glossy magazine. Bij het lezen van dit soort artikelen krijg ik acuut de kriebels, want mijn nagels zijn een zooitje ongeregeld. Ze vallen niet in de categorie ‘glooiend heuvellandschap’ maar onder de noemer ‘woest bergketen’ zoals de Pyreneeën. Geen glooiende rondingen maar ruwe ongelijke brokkelige toppen. In hetzelfde artikel staat dat je aan vingernagels kunt zien hoe vrouwelijk iemand is. Een echte vrouw verwend haar nagels op zijn minst met een french manicure. Zij lakt ze in een natuurlijk kleurtje en voorziet de nagelrand van een maagdelijk wit hoedje.

Laatst werd ik in een winkel geholpen door een verkoopster met nagels die zo puntig waren als de snavel van een papegaai. Daarop waren kleurig narcissen, tulpen en hyacinten geschilderd zodat ze op een wandelend visitekaartje van een bloembollenboer leek.
,,Ben je niet bang dat ze beschadigen als je een bed verschoont of met je handen in een sopje zit,” vroeg ik haar terwijl ze omslachtig een stukje cellotape op een pakje probeerde te plakken. Ze keek me wazig aan.
,,Soppen en bedden verschonen, doe ik niet hoor. Dat doet mijn moeder. Ik moet er niet aan denken dat één van mijn nagels breekt. Dan moeten ze alle tien weer over.”
Er schijnen zelfs nagelkunstenaars te bestaan die elke vinger- en teennagel van een tafereeltje kunnen voorzien. Die beplakken ze dan bijvoorbeeld met visjes van kunststof en waterplantjes van fiberglas. Alsof je het aquarium van de dierenwinkel hebt leeggeplunderd.

Uiteraard zijn er vrouwen die genoegen nemen met een simpele verzorging. Die schuren hun nagels eirond met een vijl, en lakken ze in een neutraal kleurtje. Regelmatig pulken ze met een scherp puntje de prut onder hun nagels vandaan.
Dan zijn er nog de nagelgebruikers en nagelbijters en als je geen nagel hebt om aan je gat te krabben, dan heb je een makkie want dan hoef je niets te doen.
Nagelgebruikers zijn mannen of vrouwen die hun nagels gebruiken als gereedschap waarmee ze kunnen krabben, krassen, scheppen en pulken. Nét als onze voorvaderen die met hun nagels wortels en knollen uit de aarde wroette.
Ik vrees dat dit oerinstinct diep in mijn genen verankerd zit. Zo schijn ik ontzettend lekker te kunnen krabben. Als ik onkruid in de tuin ontdek, dan pulk ik met mijn blote nagels alle ongewenste plantjes en mosjes uit de aarde en tussen de tegels vandaan. Ik peuter veters los, buig tandjes van ritsen om en open verpakkingen in alle soorten en maten. Damesnagels zijn niet aan mij besteed. En als gesprekken over french manicure, nagelkunst en modelvijlen gaan, dan ga ik gewoon op mijn ‘visitekaartje’ zitten.

Categorieën: Diversen

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

14 reacties

SIMBA · 7 april 2008 op 11:56

[quote],,Soppen en bedden verschonen, doe ik niet hoor. [/quote]
😆 Op welke planeet wil die gaan wonen als ze later “groot” is?!
Li, ik heb dezelfde soort nagels als jij; gewoon gemakkelijk in het gebruik!

Troy · 7 april 2008 op 12:22

Alleen die titel is al geweldig gevonden. En ja, nagels zijn met name handig. Toen ik ooit mijn duimnagel verloor bleek dat toch een groot gebrek. In zulke gevallen kunnen kunstnagels als tijdelijke oplossing dan wel weer van pas komen. Maar dan zonder de kunst. 😕

arta · 7 april 2008 op 12:30

Mijn nagels zijn eigenlijk altijd lang, superhandig als briefopener en inderdaad om van alles los te peuteren. Ook als wapen werkt het. Ik sla mijn klauwen uit en de tegenpartij gaat op de vlucht!
Weer een heerlijke column, Li!
Wat schrijf jij toch lekker!
🙂

Neuskleuter · 7 april 2008 op 13:02

Vergeet vooral niet de sportnagels! Ik heb jarenlang judo en jiu-jitsu gedaan. Daarbij moeten ze verplicht kort zijn. Of de lenzennagels, het model dat ik vandaag heb. Alles lang omdat ik te lui ben om te knippen, behalve de duim en wijsvinger 😀

Ik krijg trouwens wel de kriebels van het idee om onkruid weg te peuteren met je nagels… Alles er zo achter… Of het gevoel van je nagels over een schoolbord… Niet eens het geluid, maar dat gevoel! Enneuh, elke dag er alles achterweg peuteren is niet nodig hoor! Gewoon even douchen en ze zijn weer keurig schoon en wit!

Leuke column, dus!

Fem · 7 april 2008 op 19:25

…zelf tien jaar sleutelen aan auto’s hebben mijn nagels niet klein gekregen dus uit pure noodzaak hou ik ze nu lang en heb het geluk dat ze alleen een neutraal kleurtje nodig hebben om anderen de ogen mee uit te steken… 😉

SIMBA · 7 april 2008 op 19:48

[quote]om anderen de ogen mee uit te steken… [/quote]
Letterlijk of figuurlijk Fem?
😆

Mosje · 7 april 2008 op 19:51

Heb jij ongewenste mosjes in jouw tuin?
Shit…

Fem · 7 april 2008 op 19:56

indien noodzakelijk ;-)….. beiden?

pepe · 7 april 2008 op 20:32

😆

Heerlijk Li-column weer.

Prachtig: *Ze vallen niet in de categorie ‘glooiend heuvellandschap’ maar onder de noemer ‘woest bergketen’ zoals de Pyreneeën. *

Jou durf ik dus wel een hand te geven, zonder dat ik me hoef te schamen voor mijn bergketens!

pally · 7 april 2008 op 20:54

Leuke column, Li! Ik heb meestal lange nagels gehad, omdat ze keihard waren en niet afbraken en ik het wel leuk vond staan. Maar op het ogenblik breken ze af en zijn ze allemaal van verschillende brokkelige lengte.misschien sinds ik op Cx schrijf? Oei. oei, is dat ongezond?

😀 groet van Pally

Dees · 8 april 2008 op 09:33

Erg leuk en inderdaad, een fantastische titel… Ik ben er zo een die nagels gewoon knipt als ze te lang worden en dat is het dan. Maar blijkbaar heb ik daarmee al helemaal geen vrouwelijk bestaansrecht 😀

Ma3anne · 8 april 2008 op 17:17

Het valt me op, dat iedereen over een d, waar een t moet, een gemiste e en spatie heen schijnt te lezen bij jou. Althans, ik zie nog geen commentaar.;-)

Leuk, vrouwelijk stukje, Li. Tuinpeuteren zonder gereedschap zie ik een man nog niet zo snel doen. 😀

Li · 8 april 2008 op 19:33

Misschien verwent? 😉 😀

KawaSutra · 11 april 2008 op 00:55

Leuk!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder