Twee zeeën zitten er tussen mij en Paul de Leeuw en daar ben ik allerminst rouwig om. Vroeger rolde ik van de bank van het lachen om die vent, maar ergens onderweg heeft hij het bij mij verpest en dat komt nooit meer goed. Elke keer als ik het weer eens probeerde, moest hij na vijf minuten uit. Lang heb ik gemeend, in mijn afkeer alleen te staan. Mijn boycot is al jaren oud; die persiflage van Anneke Grönloh heb ik niet gezien, de rel eromheen wel. Grönloh zou zijn afgeschilderd als een zatte ouwe doos. Bestaat er bij de Leeuw eigenlijk nog wel humor die niet ten koste gaat van iemand anders? Toen hij n.a.v. die rel bij Barend en van Dorp zat, en een kritiekloos lachsalvo aan de hele tafel ontlokte omdat hij [i]Brandend Zand[/i] ging joelen en een karaf wijn aan zijn bek zette, wist ik het zeker: we MOETEN Paul de Leeuw leuk vinden.

Renate Dorrestein, als Zomergast bij Hanneke Groenteman, vergeleek de Leeuws wijze van interviewen met zinloos geweld, en kreeg meteen de wind van voren van de Grachtengordelse Groentetaart. Ik was in ieder geval verguld met een intelligente medestander. Interviewen? Heeft er ooit wel eens iemand zijn antwoord kunnen afmaken bij De Leeuw? Laat jij Silvia Kristel in het vervolg eens uitspreken, vervelende dikreet. En dan mag je meteen bij haar op spraakles. Het gaat ook helemaal niet over wat mensen te melden hebben, het gaat om de zijk waarin De Leeuw ze kan zetten, en die Capelle-aan-den-IJsselse proleet die zijn talen (Nederlands inbegrepen) niet behoorlijk spreekt, wint er nog prijzen mee ook.

Herinnert u zich nog de uitzending met René Klijn? Daar kreeg-ie de Roos van Montreux voor omwille van de taboeloze manier waarop hij met een AIDS-patiënt omging. Moet dit TV van de bovenste plank voorstellen? Een kaaswalmend staaltje van Hollandse borstklopperij, zul je bedoelen. Kijk ons eens vooruitstrevend wezen; geef de kotsemmer eens door. En zo gaat de Leeuw bij mij al jaren uit. Heb ik veel gemist? Ik mag het hopen.

Oja nog één ding: De Leeuw zat nog in zijn ei toen Anneke Grönloh als zangeres successen aan beide kanten van de evenaar vierde. En Paul? Nou ja, die heeft wat zangles gehad……

Categorieën: VC-Vanlidt

12 reacties

arta · 1 november 2007 op 08:09

Toevallig had ik het hier twee dagen geleden met een collega over: Paul de leeuw.
Ook ik houd het tegenwoordig niet meer dan enkele minuten vol, terwijl ik er jaaaren geleden bijna voor thuisbleef…
Mooi geschreven! 🙂

SIMBA · 1 november 2007 op 08:36

Blij dat je dit eens zwart op wit zet, want ook ik heb het idee dat er een taboe rust op het “niet mogen” van Paul de Leeuw.
Goed stukje!

lisa-marie · 1 november 2007 op 08:57

Vroeger bleef ik er ook voor thuis, tegenwoordig niet meer.
Maar toch kijk ik het nog wel en eigenlijk omdat nu mensen wensen hebben en die op wat voor manier dan ook waar gemaakt kunnen worden. Kijk dat intrigeert mij dus,die mensenwensen.
Maar zo goed als ik hem vroeger vond nee dat komt niet meer terug.

Dees · 1 november 2007 op 09:43

Volgens mij wordt het juist steeds meer ‘in’ om een hekel te hebben aan PdL.

Doe ik lekker mee. Leuk geschreven.

Laatst zag ik een fragment van Paul in een van zijn eerste televisie-optredens. Nerveus en wel. Dat wás ook echt leuk…. Tsja.

dj_Eddy · 1 november 2007 op 10:04

Helemaal mee eens. Ik weet niet wat voor mensen bij hem in het publiek zitten, maar als hij een keer ‘kut’ roept en iedereen begint hard te lachen, is er toch iets helemaal mis, ben ik bang. Zijn shows gaan alleen maar over zichzelf en als iemand een keer een rake opmerking maakt, voelt hij zich ongemakkelijk omdat hij niet alle aandacht heeft. Een bijzonder zielige figuur, die Paul de Leeuw. En het erge is ook nog dat hij geïmiteerd wordt door derderangs De Leeuws bij BNN. Kun je nagaan wat voor tenenkrommende tv dat oplevert.

Anne · 1 november 2007 op 10:29

Helemaal mee eens, en dit al jaren. Erg blij dit nu hier te lezen uit jouw pen.

pally · 1 november 2007 op 14:36

Absoluut mee eens vanLidt! en erg blij dat jij het als prominente BN-er 😀 aan de kaak stelt.
Ik heb die hype rondom hem nooit begrepen. Vond hem nooit leuk. Maar er was een tijd dat je dat niet hardop kon zeggen zonder gearresteerd of opgenomen te worden.

groet van Pally

DreamOn · 2 november 2007 op 00:27

Ik vind hem wél leuk… :oeps:

En jouw column ook!

Trouwens, misschien heel stom: maar ik snap NIKS van de titel!!

Groetjes DO.

Kees Schilder · 2 november 2007 op 11:58

Toch zingt hij wel aardig.En als je op zaterdag 1.5 miljoen mensen trekt met je gebek, gaat er iets verkeerd ja.Maar ja, hieree is wel aangetoond dat mensen graag geslagen worden.

Li · 2 november 2007 op 18:43

Vroeger was hij’natuurlijk’ leuk, en nu probeert hij’geforceerd’ leuk te zijn. Inderdaad ten koste van een ander. Jammer want hij is best talentvol.
Een goed zanger ook. Hoewel hij wel heel erg vaak terug grijpt naar liedjes zoals De Regenboog en Droomland.

Ik zag Paul overigens in het toneelstuk ‘Aan het einde van de regenboog’ die over het leven van Judy Garland gaat. En dat was erg goed.

Li

Mup · 7 november 2007 op 15:19

Ik vergelijk Paul de Leeuw vaak met de reacties die de mensen hier op het eiland, over het eiland hebben, en hun mening daarover. Ze vinden het of te gek, of drie keer niks. Ik vind allebei te gek.
Ik ben niet gek van stukken waatin een mening over een BN-er gegeven wordt, dat vind ik vaak te makkelijk, maar deze heb je zeker omdat het duidelijk je eigen mening is, goed neergezet,

Groet mup.

KawaSutra · 26 november 2007 op 00:04

Altijd gedacht dat de Leeuw en Grönloh een zelfde publiek bedienden. Zo zie je maar hoe de een de ander kan maken of breken. En wie is er dan zielig?
Prima column.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder