Dat de ranzigheid nog niet uit mijn TV toestel druipt mag een groot wonder worden genoemd. Een wonder, te vergelijken met het lopen over het water van de Weledele J. Chr.
Ik bedoel maar, na programma’s als de “25 grootste blunders”, “de 25 grootste ballen uit het leven van een voetbalvrouw”, en “de 25 spraakmakendste borstverprutsingen”, hebben we nu te maken met “geen cent te makken” Het gaat hier over mensen die in financiële nood zijn geraakt en daar niet meer uitkomen.
Je begrijpt al niet welke hersenkronkel sommige mensen beweegt om hun wel en, in dit geval, wee, voor gans Nederland ten toon te spreiden, maar oké, ik ben van de generatie Dappere Dodo, dus telt mijn mening niet.
In het programma, komt er zo’n quasi financieel deskundige door je leven denderen om ter plekke een analyse te maken van je uitgavenpatroon. Daarna krijgt de financiële onbenul te horen wat te doen om de zaak weer op de rails te zetten.

Dan zit je dus financieel op de grond, mede omdat je bankstel is weggehaald, heb je met je leningen het plafond bereikt waardoor je het plafond niet meer kan witten. En je ziet dat er Goddomme zelfs geen ruimte meer om is om jezelf ordentelijk aan het plafond te verhangen! En of dat niet genoeg is glijd je nu af naar de financiële put vanwege een plotseling uitgebroken bevriezing van het wegdek. Eigenlijk ben je nog maar een stapje verwijdert van de financiële afgrond .
En dan komt de VERLOSSING!!!! PROF.DR.H.A.L.F.G.O.D, financieel deskundige meld zich!!! Jazeker, de Hemelse gerechtigheid is nabij. Mevrouw de deskundige komt met een oplossing waar nog nooit iemand aan gedacht heeft:

“ Wat is uw inkomen?”
‘1300 euro per maand’
‘En uw uitgavenpatroon?’
‘Tja, vaste lasten 500 euro. Dan Neckerman, Wehkamp, Otto, Ikea, Hema en Bloedbad, waar ik leningen heb lopen tot een bedrag van 70.000 euro met een aflossingsverplichting van 600 euro per maand.
Verder, verjaardagen, uitgaan, een hond en twee katten, de krant, telefoon en pc ad 400 euro per maand .Dan zit ik al op 1500 euro. Eten doe ik voor 400 euro. Dan nog kleding en op vakantie ad 300 euro.
‘Oké meneer, ik stel de volgende bezuinigen voor:
-U verkoopt uw auto
-U drinkt geen Senseo koffie meer. Daar bespaart u al 20 euro per maand!!
-U eet alleen nog hagelslag; besparing 390 euro per maand!
-u smijt de ijskast de deur uit want je eet toch alleen maar hagelslag. Bespaart 10 euro per maand
-WC papier schaft u af. Gebruik de krant maar. Besparing; 10 euro per maand
-Verjaardagen schaft u af, besparing 100 euro per maand;
-Hond en katten de deur uit, uitgaan alleen op andermans kosten; besparing 50 euro per maand
-Krant wegdoen en telefoon in de gracht gooien; besparing 100 euro per maand’
‘Hoho.Krant wegdoen?? En waar moet ik mijn kont dan mee afvegen?’
‘Eh, gewoon met de huis-aan-huisblaadjes meneer. Die zijn gratis. Waar waren we ook alweer?
-Vakantie schaft u af. Een dagje naar de markt in Giethoorn is genoeg; besparing:300 euro per
maand
-U zegt uw huur van uw huis op, besparing 400 euro per maand.’
‘Ja, hallo!! Waar moet ik dan wonen??’
‘Gewoon onder een brug meneer. Dat is op dit moment het voordeligst voor u. Oké, blijft over de leningen.Tja, daar kan ik niet op besparen.Daar is maar één oplossing voor.’
‘Wat dan mevrouw?’
‘U klimt op de brug waar u de nacht onder heeft doorgebracht en springt eraf. Besparing, 1300 euro per maand.’

Kortom, kan er nou niet eens een wet komen tegen dit soort programma’s die nergens over gaan? Kan aan dit soort zinloos geweld, dit soort TV-terrorisme geen eind gemaakt worden?
En ,o ja, kunnen die Wehkamp- en Ottoterroristen, niet eens worden geruimd?
Kan daar nu niet eens een clusterbom op worden gesmeten, of mag ik dat weer niet zeggen..?


19 reacties

Ma3anne · 17 december 2004 op 08:26

Sja, het is maar net waar je naar wilt kijken op tv (met kleine letters, zegt drs. Mosje). Ik heb kort geleden wat zenders van mijn tv gepleurd. Hoef ik er niet eens per ongeluk meer langs te zappen. Ideetje?

pepe · 17 december 2004 op 08:38

Gelukkig zie ik dit soort programma’s niet, ik ben niet zo’n buisjesaanhanger.
Geef mij maar een dikke pil, dan maak ik die film wel in mijn hoofd.
Een enkele keer een film(dvd) is wel leuk en met de kinderen walt disneys kijken is ook erg gezellig.

WritersBlocq · 17 december 2004 op 08:52

Waar ik onwijs kwaad van word, is dat sommige aso’s het verstieren en schuldsanering krijgen. Ik zeg: “Met je reet op je nog niet afbetaalde potkachel zitten en je eigen blaren doppen!!!” want hoe aso’er je bent, hoe meer je beloond schijnt te worden. En wie gaat dat betalen? Jij en ik! Mede middels kijk- en luistergeld!!! 👿 👿 👿
Je hebt het weer geweldig beschreven Kees, compli’s van mij.

Kees Schilder · 17 december 2004 op 08:54

Tuurlijk, er zit een knop op die blerbuis, maar waar het om gaat, is het zorgwekkende idee dat er iemand, wie dan ook, ongestraft dergelijke pulp mag maken en uitzenden.Ik bedoel maar, waar is het einde dan?

Mien · 17 december 2004 op 09:15

Wie bepaald wat op TV?

a) Big Brother …?
b) J. v.d. E …?
c) J. de . M …?
d) de NOS …?
e) Henny Vrienten (er komt toch sowieso geen bal op)

ad c + d:
Leuk entertainment wordt dat, de voetbalquiz.
Kun je MSN-nen of SMS-sen tijdens de wedstrijd.
Loopt gewoon onder in beeld mee.

Mien op 10

Li · 17 december 2004 op 09:54

Maar ergeren kan ook lekker zijn!
Levert weer fantastische columns op.
Dus…zap maar lekker door Kees 😛

Li

viking · 17 december 2004 op 10:04

Al eens van kringspierverbleking gehoord? Zie mijn volgende schrijfsel als aanvulling op jouw column 😛

Martijn · 17 december 2004 op 10:46

[quote]Al eens van kringspierverbleking gehoord?[/quote]

Je gelooft het niet Viking, maar [i]as we speak[/i]…:-P

Kees,

Je moet er eens op letten rond welke tijdstippen deze kul wordt uitgezonden, en bij wat voor ‘type programma’s’ en voor welk ‘type doelgroep’.
Best eng.

Een ouderwetse ‘Schilder Scheldt’, heerlijk!

Groet Martijn 😀

Wright · 17 december 2004 op 12:21

De column heeft weer een hoog ‘buldergehalte’, Kees! 😀

Toch blijf ik het schrijnend vinden dat mensen zonder veel inkomen zo makkelijk leningen kunnen afsluiten, en blijkbaar (ondanks enorme schulden) maar kunnen blijven bestellen bij bedrijven als Wehkamp en Neckermann.
Misschien eigen schuld, dikke bult, maar toch….

JAB · 17 december 2004 op 12:28

Het is natuurlijk allemaal erg commercieel en gladjes en je broek zakt er van af, maar… de armoe is er gewoon en in heviger mate dan je denkt. Om die reden is een organisatie als het Leger des Heils in veel landen actief de helpende hand te bieden aan dit soort verborgen armoede. De keuze om dit soort armoe in beeld te brengen en de manier waarop, daarover kun je van gedachten verschillen. Gewoon blijven doorlopen met je neus in de wind en doen alsof dié wereld niet jouw wereld kan zijn is ook een optie. Natuurlijk brengt de programmamaker de verkeerden in beeld. En natuurlijk hebben mensen veel aan zichzelf te danken. Dat ben ik met je eens. Aan de andere kant: stel je eens voor dat iemand in beeld verschijnt met het volgende (waargebeurde) verhaal. Tien jaar geleden opgenomen in een ziekenhuis voor een forse darmoperatie. Tussentijds nog een paar keer opgenomen geweest. Op de dag van de spoedopname uit de verzekering gegooid omdat partner achter was met premiebetaling, levenslang pillen slikken (12 soorten per dag), levenslang trombosepatiënt, levenslang dieet houden en een verzekeraar die het tot op heden verdomd de persoon in kwestie te verzekeren. Bovendien, SPP is geen optie want door het ziektepatroon kan de persoon in dit voorbeeld nergens een baan krijgen en dus inkomen. Partner van de persoon in kwestie verdient minimumloon. Gevolg: lening op lening. Stand van zaken: 178.000 euro schuld (en geen kans op verbetering). Ik vraag me af of je antwoord dan nog zo ludiek zou zijn. Maar dit soort mensen komt natuurlijk niet op t.v. Aan dit soort mensen valt geen eer te behalen en toch… moet er een oplossing mogelijk zijn. Echter, dit soort mensen schaamt zich voor het idee alleen al op t.v. te komen met hun sores.
JAB
ps. prettige kerstdagen en veel bezinning toegewenst.

Kees Schilder · 17 december 2004 op 12:48

Jab: Je hebt natuurlijk gelijk met je betoog,maar het ging mij om de :
a)ranzigheid van vele programmas
b)de stupiditeit om maar te kopen en te kopen
en te kopen en vervolgens voor het hele volk
in janken uit te barsten omdat ze in de
schulden zitten.Daar ga ik niet voor thank
you very much!
Dat er veel mensen zijn die buiten hun schuld in de problemen zijn gekomen, ben ik mij van bewust.Maar die zie je inderdaad niet in dat soort ranzige programmas. Wat overigens niet uitsluit dat er altijd weer programmamakers zijn die weer brood zien in de ellende van anderen en die bereid zijn dat schaamteloos te exploiteren op TV.

Wright · 17 december 2004 op 14:16

[quote]dat er altijd weer programmamakers zijn die weer brood zien in de ellende van anderen en die bereid zijn dat schaamteloos te exploiteren op TV.[/quote]

..en waar vervolgens blijkbaar weer door een groot publiek naar wordt gekeken.

Perverse gewoonte eigenlijk, het gluren naar mensen die het slechter hebben, dommer zijn, beroemder zijn, gestoorder zijn, armer zijn, smeriger zijn, en ga zo nog maar even door…
Wanneer gaan we weer eens naar onszelf kijken inplaats van, via het begluren van anderen, bevestiging zoeken van hoe ‘normaal’ we zijn?
Misschien bang voor wat we dan zien…

Dinah · 17 december 2004 op 14:38

[quote]Kan aan dit soort zinloos geweld, dit soort TV-terrorisme geen eind gemaakt worden? [/quote]

Gelukkig hebben wij van de goede Sint “mens erger je niet gehad”
Je kan je afvragen wat jij straks erger gaat vinden. Want tegen je verlies kan je ook niet 😛

Fred · 17 december 2004 op 15:37

Tja, waarom is er een privé of weekend?
De enige reden is dat er een markt voor is. En ook zo voor deze programma’s. Dus als Kees blijft kijken is er een adverteerder.

Mosje · 17 december 2004 op 20:43

Tja Kees, ik verwonder me er ook over dat er zoveel ranzigheid wordt gemaakt.
Het wordt tijd dat we leren de tv niet langer te zien als ons oog op de wereld. Ik probeer dat al een tijdje, en het lukt wonderwel. Je moet er wel andere dingen voor in de plaats doen om het kontakt met de wereld om je heen niet al te zeer kwijt te raken.
Bij mij is dat lezen, veel lezen. En vooral goed nadenken over de dingen die je leest.
Maarre, een avondje lekker ouwehoeren in de kroeg doet ook wonderen!

melady · 17 december 2004 op 22:55

Kees…. je haalt mij de woorden uit mijn gebleekte mond (aanbieding via tell sell)

Daarnaast ga ik een kots en schijt-je rijk sessie volgen (Brard)..Dat kan je via Otto bestellen toch?
Of toch maar gewoon wonderolie ( Kruidvat 1 euro)

En mijn anus ga ik bleken.
Ik heb er geen geld voor, maar wel de anus. Ik heb waterstofperoxide (Etos 65 eurocent)gekocht. Dus vannacht gaat het gebeuren.

En een goed middel (niet al te duur) is glassex om al die druipende bagger van je TV te verwijderen.
En hoe kan ik nou een mooie column lezen.. terwijl die kutreclame (ook columnX is er dus niet vies van..maar dat terzijde) sinds kort aan de zijlijn staat.

Melady:-)

Wayan · 18 december 2004 op 12:48

Ach Kees, het is nog veel erger hier in Indonesie, waar zelfs advocaten en dokters, niet gehinderd door hun beroepsgeheim, de vuile was van hun klanten/patienten op TV komen vertellen.

Mijn diarree van een week geleden kwam weliswaar niet op TV, maar toch had mijn huisdokter het aan zijn meid verteld, die het op de groentenmarkt rondvertelde, zodat, toen ik groenten ging kopen, mij overal gevraagd werd of ik al minder aan het schijten was.

sally · 18 december 2004 op 18:52

Over de inhoud zijn we het allemaal wel eens
dacht ik.
De wijze wan beschrijven is weer subliem.
Heeeeeeeeeeeeeeeeeerlijk!
😀 😀 😀 😀 😀
liefs
Sally

Mup · 19 december 2004 op 18:30

Niet alleen de tv, zo kwam ik in de trein een verkiezing voor criminelen tegen. Bah!

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder