Vrouwen zijn allemaal verschillende individuen. Toch lijken wij allemaal op elkaar. We hebben veel van dezelfde trekjes, en we kunnen ons om veel dezelfde dingen druk maken. We hebben allemaal onze maandelijkse periode, en hoewel we er allemaal anders op reageren, zijn er ook daarin weer veel herkenningspunten. In deze column wil ik mij fixeren op één bepaald punt. De nutteloze tranen… Als ik het op mijzelf betrek kan ik wel zeggen dat ik één keer in de zoveel tijd een huilbui heb, eentje die uit het niets komt. Soms heb ik er maanden geen last van, en soms barst ik in tranen uit wetende dat het weer tijd is. Op dat moment is er niets heerlijker voor mij dan een potje te janken.

Soms blijf ik uren na snikken en beschouw mijzelf als een zielig individu. En soms gaat de huilbui over in een spontane lachbui, waarbij ik eigenlijk mijzelf uitlach. Terwijl de tranen nog op mijn wangen zitten proest ik het uit, om vervolgens de tranen te vervangen door nieuwe. Dit keer veroorzaakt door het lachen. Afgelopen weekend was het bovenstaande het geval. Mijn huil tranen werden vervangen door lach tranen. Vijf minuten later barst ik weer in snikken uit om precies hetzelfde onderwerp waar ik in de eerste plaats om begon te huilen. Mijn familie is mijn buien wel gewend, en toen ik voor hun neus zowel aan het lachen als aan het huilen was, begonnen ze dus zichtbaar hun lach te verbijten. Achteraf vind ik het zelf ook best hilarisch, en kan ik er dus (zonder door een huilbui onderbroken te worden) hartelijk om lachen.

De nutteloze tranen hoeven niet altijd die ene tijd in de maand te komen. Ik kan er ook last van hebben als ik ontzettend moe ben. Helemaal kapot zit ik dan aan tafel en met een zucht kijk ik rond, zoekend naar een excuus om heerlijk die tranen te laten gaan. Vervolgens stel ik mij tevreden met het feit dat ik mijn eten niet op kan, terwijl het juist zo lekker is. Opgelucht draai ik mijn kraan open. Geschrokken kijkt mijn moeder mij aan en vraagt bezorgt wat er is. Tussen het snikken door breng ik dan uit: “Ik kan mijn eten niet op, en het is juist zo lekker!” Lachend zegt mijn moeder dat ik die avond maar vroeg naar bed moet. Uiteraard geeft dit mij nog een reden om de stortvloed open te zetten. Na een uur zijn mijn tranen op, en kan ik na een romantische film dan heerlijk in slaap vallen.

Ja, verzucht ik tevreden. Wat is het toch heerlijk om vrouw te zijn.


6 reacties

Troy · 6 november 2008 op 19:00

Klinkt lichtelijk hysterisch, maar wel leuk. En voor al dat gedoe hoef je geen vrouw te zijn hoor. De moderne man kan er ook wat van 😉

Mien · 7 november 2008 op 09:46

Wat een tranendal!
Ik heb geen medelijden en ben niet jaloers.
Ben slechts een man die sporadisch een traantje wegpinkt.

Mien

Fem · 7 november 2008 op 10:29

Af en toe een goede “tranentrekker” op DVD huren kan de druk van de ketel halen 😉 en je bij tijd en wijle gewoon lekker laten gaan kan zo heerlijk opluchten 😀

gelukkig ben ik een vrouw!

Neuskleuter · 7 november 2008 op 20:26

Ik distantieer mij als vrouw van het bovenstaande stuk 😎

Ik heb het gevoel dat dit een uitgediepte blog is. Je verklaart veel van je doen en laten, terwijl dat juist mooier is als het uit de context van een verhaal duidelijk wordt, zonder het expliciet te melden. Ik zou het leuker vinden als je het met meer zelfspot beschrijft, dat je naar eigen zegt wel hebt. Beschrijf het bijvoorbeeld met een (fictieve) vriend aan je zijde. Je kan zijn oogpunt nemen, of hem gebruiken om je emoties op te uiten. Snotter een heel t-shirt vol, waarna hij zijn shirt uitwringt, fronst en jij sorry zegt. Zoiets bijvoorbeeld.

Het onderwerp kan heel grappig zijn, of juist heel zwaar. Maar probeer er iets creatiefs mee te doen, zodat je hetzelfde kan zeggen in een andere verhaalvorm.

Dees · 7 november 2008 op 20:46

Tja. Tip: noem jezelf spiritueel, dan heb je nog een extra dekmantel. Ok, dat was niet aardig, maar dat is dan weer mijn tijd van de maand (ok, nagenoeg elke dag van diezelfde maand, tja…)

pally · 7 november 2008 op 22:17

tsja, een kraan die constant half open staat, daar zou ik een loodgieter bijhalen, desnoods een leuke 😉

groet van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder