Met de economische recessie in het vizier schieten opleidingsinstituten als paddestoelen uit de grond. Oorlogen worden gevoerd om nieuwe rekruten te werven voor omscholing en training. Banenverlies en faillissementen brengen het fenomeen omscholing in een stroomversnelling. Marketingbureaus raken overstelpt door de vraag van opleidingsinstituten naar wervende reclamecampagnes. Kortom omscholing is hot. Voor het omscholen moet er eerst geschoold en gebaand zijn. Het scholen begint meestal bij een lage school en eindigt vaak bij iets middelbaars of hogers. Daarna start het banencircus. Uiteraard in stijgende lijn. Van glazenophaler tot tapkoning en van tapkoning tot kroegbaas. Je zit gebeiteld als kroegbaas op je barkruk.
Totdat baanbederver Overheid met antirookcampagnes jou keihard van je kruk slaat. Als kroegbaas is jouw tijd gekomen. Omscholing is het devies.

En daar sta je dan. Mentaal gehandicapt. Voor de deur bij opleidingscentrum Schouten en manke Nelis. Twijfelend. Als voormalig kroegbaas van een goedlopend establishment. Het is en blijft triest. Daar waar geen rook meer is, is nu ook geen vuur meer t bekennen. Alle warmte en passie zijn uit jouw kroeg, lijf en leden weggeslagen. Aanhoudende twijfel. Kan ik deze kroeg nog redden? Toch maar op zoek naar een nieuwe uitdaging? Toch maar omscholen?

Met lichte schroom en opgeheven hoofd stap je toch maar binnen. Een zongebruinde man, stinkend naar oud zweet, treedt jou met uitgestoken hand breed glimlachend tegemoet. Je huivert en maakt kennis met manke Nelis. In zijn kantoor kleedt Nelis jou langzaam, met tastbare voorzichtigheid, psychisch en financieel uit. Nelis legt al je zonden bloot voor tig euro’s en Nelis waarschuwt. Vrouwe Horeca biedt niet langer baanperspectief. Je moet gaan nadenken over een nieuwe baan. Manke Nelis legt al jouw capaciteiten onder een vergrootglas. Een korte SWOT-analyse volgt. Sterke bedreigingen en zwakke kansen spelen jou parten. Je begint hevig te snotteren. Schouten en manke Nelis helpen je uit de brand met een spoedcursus omscholen.

Er gloren streepjes licht aan de horizon. Daar waar de zon schijnt brand licht. Je kiest voor ruimer sop en voor het betere nattevingerwerk. Je kijkt diep in het glaasje en constateert. Het glas is half vol. Tijd voor actie. Jarenlange barbespiegelingen hebben jou gevormd tot wat je bent. Een mensenkenner in hart en nieren. Daarmee ga jij de hort en de ladder op. Je schoolt om en wordt glazenwasser. The sky is the limit. Je gaat lappen en zemen dat het een lieve lust is. Je weet het als geen ander. Schone ramen ontspiegelen. Zuivere ramen ontketenen. In de vroege ochtend bezie jij lijf en leden van al jouw mooie opdrachtgeefsters. Hunkerend naar jouw gespierde ramenlapperslijf. Kopje koffie glazenwasser? Graag zwart en een klontje suiker! Koekje erbij? Ja, lekker! Kom toch even binnen …
Ach, omscholing is zo gek nog niet!

[url=http://www.glazenwasserij-schoonmaakbedrijf-eindhoven.nl/Glazenwasser.jpg]Mien Omscholing[/url]

Categorieën: Vervolg verhalen

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

4 reacties

SIMBA · 31 oktober 2008 op 08:05

Waarom een omscholing? Hij heeft heel zijn leven (bier)glazen gewassen 😀

Dees · 1 november 2008 op 13:17

Erg leuk 😀

Heb me ooit bijna om laten scholen tot Manke Nellie. Gelukkig had ik geen geld meer voor de zonnebank, had toch geen smelly Nellie willen zijn nu…

Mup · 1 november 2008 op 17:42

:lach: Ik drink mijn koffie met een wolkje melk, graag!
Verandering van spijs he!

Groet Mup

Prlwytskovsky · 2 november 2008 op 19:08

[quote]Kan ik deze kroeg nog redden? Toch maar op zoek naar een nieuwe uitdaging?[/quote]

Tip: nodig ons maar uit. Je omzet en vooral de aanloop zal noemenswaardig toenemen. 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder